Aknen hoito – Näin pääset aikuisiän aknesta eroon

akne/
Älä kärsi aknesta turhaan, vaan tule ihotautilääkärin vastaanotolle, niin saat tehokkaan avun. Ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard kertoo, mistä aikuisiän akne johtuu, miten aknea hoidetaan ja milloin tarvitaan tehokas lääkekuuri.  
FacebookTwitterLinkedIn

Finnit ja akne vaivaavat. Milloin kannattaa mennä lääkäriin? 

Jos ihon puhdistus akneihon tuotteilla ja hoito apteekin aknevoiteilla eivät auta, kannattaa tulla ihotautilääkärin vastaanotolle.

Lääkärissä käynti kannattaa erityisesti silloin, jos kasvoilla on kivuliaita, ontelomaisia näppylöitä. Tällaisen aknen hoitoon voi tehota vain lääkekuuri.

Aknen hoito? Mitä ihotautilääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Lääkäri arvioi, auttavatko aknen hoitoon lievät keinot eli voiteet vai tarvitaanko tehokkaampi lääkekuuri.   

  • Lievään akneen, jossa iholle tulee mustapäitä ja jonkin verran finnejä, voi auttaa huolellinen puhdistus akneiholle tarkoitetulla puhdistusaineella päivittäin sekä paikallishoito voiteilla. Aknea hoidetaan esimerkiksi erilaisilla tretinoiini- tai bentsoyyliperoksidivoiteilla. Osaa voiteista saa lääkärin kirjoittamalla reseptillä, mutta joitakin voi ostaa vapaasti apteekista.  
  • Tytöt ja naiset voivat joskus saada avun yhdistelmäehkäisypillereistä.  
  • Varsinaisia aknelääkkeitä ovat suun kautta otettavat tetrasykliiniryhmän antibiootit, jotka vähentävät tulehdusreaktiota ja bakteereja. Antibioottikuuri on usein 50 päivän mittainen. Antibioottikuureja ei määrätä turhaan, joten lääkäri harkitsee tapauskohtaisesti, milloin lääkekuuri on tarpeen. 
  • Hankalaan akneen lääkäri voi määrätä kapseleina nieltävän isotretinoiini-lääkekuurin, joka on lääkkeistä tehokkain. Se voi olla ainoa toimiva hoito vaikeaan akneen, jossa on ontelomaisia, kivuliaita tulehduspesäkkeitä. Kuuri kestää yleensä 9–12 kuukautta. 
  • Raskausaikana et voi käyttää isotretinoiinia tai antibioottilääkkeitä. Jotkut aknea hoitavat paikallisvoiteet käyvät myös raskaana oleville. Näistä kannattaa kysyä lääkäriltä tai farmaseutilta. 

Aknelääkitys – miten se vaikuttaa elämääni? 

Isotretinoiinin käytön aikana et missään nimessä saa tulla raskaaksi etkä imettää, sillä lääke voi vaurioittaa sikiötä. Siksi ennen käytön aloittamista naisten tulee tehdä raskaustesti. Miehen siittiöihin lääke ei vaikuta.

Joskus harvoin lääke vaikuttaa myös maksaan, minkä vuoksi maksa- ja kolesteroliarvoja seurataan laboratoriokokeilla hoidon aikana. Lääkekuuri saattaa kuivattaa ihoa, silmiä ja huulia, joten voit joutua kostuttamaan silmiä kostutustipoilla ja vaihtamaan kosteusvoiteen vahvempaan.  

Isotretinoiinikuurin aikana iho saattaa palaa auringossa tavallista helpommin. Myös lihas- ja nivelkivut tai nenäverenvuodot ovat mahdollisia. Jos sivuvaikutukset huolestuttavat, älä epäröi kysyä niistä lääkäriltä.

Isotretinoiini parantaa yleensä vaikeankin aknen. Joskus akne ei parane pysyvästi, jolloin lääkäri arvioi, onko uusi hoitojakso tarpeen.

Aikuisiän akne – mistä se johtuu? 

Akne ei ole vain teinien vaiva, vaan sitä on kaiken ikäisillä. Se puhkeaa usein hormonaalisista muutoksista, joita esiintyy pitkin elämää eri syistä. Monille naisille tulee aknea noin 30 ikävuoden paikkeilla, kun ehkäisypillerit jätetään pois lapsen saamiseksi, tai myöhemmin vaihdevuosien seurauksena. Myös raskausajan hormonimuutosten vuoksi saattaa puhjeta akne. 

Myös perinnölliset taipumukset vaikuttavat. Lisäksi jotkut lääkkeet voivat pahentaa aknea. Tällaisia ovat muun muassa jotkut hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden lisäksi epilepsialääkkeet, testosteroni, kortikosteroidit ja anaboliset steroidit. 

Aikuisiän aknea hoidetaan samoin kuin nuoruusiän aknea.

Akne ja elämäntavat? Auttaako finneihin, jos vältän suklaata tai maitoa? 

  • Ruokavaliolla et voi ehkäistä tai parantaa aknea. Nopeasti verensokeria nostavat niin sanotut korkean glykeemisen indeksin ruoat kuitenkin vaikuttaisivat pahentavan aknea. Siksi liiallista sokerin, vaalean leivän ja pullan syöntiä kannattaa välttää. Maidon haitoista on ristiriitaista näyttöä. Myöskään rasvan vaikutuksesta ei ole varmuutta.  
  • Usein aurinko helpottaa akneoireita hieman. Toisaalta auringonotto lisää ihosyöpien riskiä, joten auringossa makaamista ei voi suositella. Jos oleilet auringossa, käytä akneihon aurinkovoidetta, joka ei ole yhtä rasvaista kuin tavallinen aurinkovoide. Solariumia ei ihosyöpävaaran vuoksi suositella ollenkaan. 
  • Vältä tupakointia ja alkoholia. Ne pahentavat iho-oireita.  
  • Päivittäinen puhdistus on tärkeää, jotta ihohuokoset eivät tukkeudu. Valitse akneiholle suunnattuja tuotteita, puhdista meikki huolellisesti illalla ja pese iho hiostavan liikunnan jälkeen. Ylenmääräiset ihon pesut eivät kuitenkaan paranna aknea.  
  • Vältä hiostavia, ihoa hautovia vaatteita, jos aknea on esimerkiksi selässä tai rintakehässä.  
  • Kaikissa iho-ongelmissa on avuksi, jos pystyt pitämään elämäntavat säännöllisinä ja stressin loitolla.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard.