Pelottaako melanooma? Ihotautilääkäri kertoo milloin kannattaa lähteä lääkäriin

melanooma
Onko ihollasi outo pigmenttimuutos tai huolestuttaako uusi luomi? Oletko palanut usein auringossa? Ihosyövistä melanooma on ärhäkkä leviämään, ja se poikkeaa usein muista luomista. Lue Lääkärikeskus Aavan ihotautilääkäri Laura Bouchardin vastaukset, kuinka ihon palamisen ja melanoomaepäilyn kanssa tulee toimia.
FacebookTwitterLinkedIn

Ihoni on palanut usein auringossa. Pitääkö minun pelätä melanoomaa?

Yleensä melanooma aiheutuu liiallisesta altistumisesta UV-säteilylle, ja toistuvat palamiset lisäävät riskiä. Ei kuitenkaan voi sanoa varmasti, kuinka monta kertaa iho saa palaa. Myös lapsena palaminen lisää ihosyövän riskiä, mutta palamisten määrästä ei voi sanoa, saako syövän vai ei.

Kerran palanut iho palaa helposti uudelleen samasta kohtaa ennen kuin on toipunut. Jos iho palaa, kannattaa se suojata jatkossa erityisen hyvin vaatteilla ja aurinkorasvalla.

Melanoomaa on turha pelätä tai murehtia jatkuvasti. Jos melanooman tai ihosyövän riski huolettaa aikuisiällä, ihon ja luomet voi käydä läpi esimerkiksi kerran puolessa vuodessa. Jos sinulla on niin paljon luomia, ettei niitä pysty seuraamaan itse, ihon voi tarkistuttaa lääkärillä.  

Mistä melanooman tunnistaa? Miltä melanooma näyttää iholla?

Melanooma on kasvava ihomuutos. Noin neljäsosa melanoomista tulee olemassa olevaan luomeen. Loput tulevat iholle uusina muutoksina.

Melanooma on usein pigmenttiluomi, joka poikkeaa muista luomista – se on “ruma ankanpoikanen” muiden joukossa. Luomi on yleensä epäsymmetrinen, ja siinä voi olla useaa eri sävyä. Se saattaa jossain vaiheessa rikkoutua ja vuotaa verta. Melanooma voi joskus olla myös punainen tai lähes ihonvärinen yleensä koholla oleva ihomuutos.

Usein melanooma kasvaa kuukausien tai jopa vuosien aikana. Joskus, erittäin harvoin, se voi ilmestyä kuukauden sisällä.

Mitä lääkärissä tehdään, kun käyn näyttämässä uutta tai omituista luomea?

Lääkäri tarkastaa luomen ja näkee usein jo paljain silmin, onko luomi hyvänlaatuinen. Jos on, sille ei tehdä mitään.

Jos ihomuutos herättää epäilyksiä, varataan aika koepalan ottoon. Koepala on muutaman millin kokoinen pala iholta tai koko luomi. Koepalan ottaminen on pieni ja nopea toimenpide. Se tehdään paikallispuudutuksessa ja iholle tulee 1–2 tikkiä. Kun koepalasta saadaan vastaus, sovitaan hoitavan lääkärin kanssa jatkosta.

Lue lisää ihomuutosten tarkistuttamisesta.


Melanooma kasvoissa, silmässä, kynnen alla tai varpaassa – minne kaikkialle melanooma voi tulla? 

Melanooma voi tulla mihin tahansa kohtaan ihoa. Se voi tulla myös silmään tai limakalvoille. Yleisimmin melanoomaa on naisilla raajoissa ja miehillä selässä tai rintakehässä. Syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta se voi liittyä siihen, että miehet ovat useammin ilman paitaa rannalla, ulkotöissä tai urheilemassa.

Suojaako rusketus ihosyövältä?

Rusketus ei suojaa ihosyövältä. Tämä ajatus syntyy usein siitä, että kun iho ruskettuu, se ei pala niin helposti.

Melanooman lisäksi on olemassa muita ihosyöpiä, kuten tyvisolusyöpä, jotka aiheutuvat elämän aikana kertyneestä aurinkorasituksesta. Auringon haitalliset vaikutukset näkyvät ihossa, vaikka iho ei palaisi. Tämän vuoksi edes helposti ruskettuvan ei kannata varta vasten paahtaa ihoa.

Voinko ottaa aurinkoa, jos minulla on paljon luomia?

Jos ihollasi on poikkeavan näköisiä luomia, kannattaa olla erityisen varovainen auringonoton kanssa. Melanoomariski on korkeampi, jos ihollasi on useita yli 5 millin läpimittaisia, kirjavia ja epätarkkarajaisia luomia. Melanooman riskiä lisää myös se, jos lähisukulaisilla on ollut melanoomaa. Myös ihotyyppi vaikuttaa. Auringonottoa kannattaa välttää etenkin silloin, jos iho on hyvin vaalea ja pisamainen.

Jos luomi vuotaa verta tai hankautuu – onko se vaarallista?

Jos tavallinen luomi menee hankauksesta rikki ja parantuu, siitä ei ole haittaa. Jos luomi ei parane normaalisti tai vuotaa verta aina uudelleen, sitä kannattaa käydä näyttämässä lääkärille.

Tavallisen näköistä luomea ei tarvitse poistaa vain siksi, että se on rintaliivien tai housujen vyötärön kohdalla. Hankaus ei lisää melanooman riskiä. Jos luomi kuitenkin on koko ajan haavoilla, se on hyvä poistattaa.

Voiko melanooma tulla myös lapselle tai nuorelle?

Voi tulla, mutta se on äärimmäisen harvinaista. Valtaosa melanoomista todetaan keski-ikäisillä ja vanhuksilla.

Jos lapsen luomi kasvaa hyvin nopeasti ja näyttää omituiselta, sitä voi näyttää lääkärille. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lapsen tavalliset luomet kasvavat lapsen kasvaessa ja tämä on ihan normaalia. Lasten ihoa on joka tapauksessa hyvä suojata huolellisesti auringolta. Näin voi ehkäistä aikuisiän syöpäriskiä.

Mitä jos minulla todetaan melanooma – mikä on melanooman ennuste?

Jos melanooma saadaan leikattua pois pinnallisena, ennuste on erinomainen. Ohuista melanoomista vain noin kaksi prosenttia uusii.

Jos melanooma on jo ehtinyt levitä, sitä ei pystytä parantamaan. Kasvua voidaan kuitenkin hillitä lääkkeillä vuosikausia. Yli 90 prosenttia melanoomaan sairastuneista on elossa viiden vuoden jälkeen. Mitä nopeammin hakeudut melanoomaepäilyksen kanssa lääkärille, sitä nopeammin melanoomaa päästään hoitamaan.

Epäiletkö melanoomaa tai haluat tarkastuttaa epäilyttävän ihomuutoksen?


Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard.