Potilasohje – ehkäisykapselin asetus ja poisto


Ehkäisykapselivalmisteen ehkäisytehon kesto vaihtelee kapselikohtaisesti. Yleisimmin käytettävän valmisteen ehkäisyteho on 3 vuotta. Kapseli suositellaan asennettavaksi viiden vuorokauden sisällä kuukautisten alusta. Muunakin ajankohtana kapseli voidaan asettaa, jos raskauden mahdollisuutta ei ole. Erityistä valmistautumista ehkäisykapselin asetukseen ei tarvita. Lääkäri määrittelee mahdollisen kapselin asetuksen jälkeisen lisäehkäisyn tarpeen.

Ehkäisykapselin asetus

Ehkäisykapseli asetetaan olkavarren sisäpinnalle. Lääkäri puuduttaa asetuskohdan, joten mahdolliset puuduteaineyliherkkyydet on syytä mainita ennen toimenpidettä. Kapselin asetus tapahtuu valmisteen mukana tulleen asettimen avulla. Itse asetus kestää vain pienen hetken. 

Ehkäisykapselin poisto

Lääkäri puuduttaa ehkäisykapselin poistokohdan, joten mahdolliset puuduteaineyliherkkyydet on syytä mainita ennen toimenpidettä. Puudutuksen jälkeen lääkäri tekee kapselin päälle pienen viillon, josta kapseli poistetaan. Kapselin poisto (tai vaihto) voi toimenpiteenä olla pitkäkestoisempi kuin pelkkä asetus.

Haavan hoito-ohje

Asetuksen/poiston jälkeen haavan päälle laitetaan haavateippi, haavataitos ja paineside. Poiston jälkeen haava on hiukan isompi kuin pelkän asetuksen aiheuttama pistohaava. Haava voidaan  tällöin sulkea myös sulavalla ompeleella.

  • Kapselin asetuksen/poiston jälkeen haavan päälle laitetaan haavateippi (Micropore/SteriStrip). Haavateippi pidetään haavan suojana muutaman päivän ajan. Haavateipit saavat olla paikoillaan noin viikon ajan, mikäli pysyvät. Irronneiden teippien päälle ei tarvitse laittaa uutta teippiä. Tänä aikana saunaa, kylpyjä ja uimista ei suositella.
  • Päällimmäisenä oleva paineside ei saa kiristää liikaa. Sen annetaan olla paikallaan yleensä seuraavaan päivään, mielellään vähintään 5-6 tuntia, jotta vuoto haavasta tyrehtyy. Jos side kiristää, sitä löysätään.
  • Haavateipin päälle laitetaan usein haavataitos, joka pidetään haavan päällä vuorokauden ajan. Tuona aikana haavaa ei saa kastella.
  • Suihkussa saa käydä vuorokauden kuluttua toimenpiteestä. Haava-alue kuivataan painemalla, jotta päällä olevat teipit pysyvät paikoillaan.

Haavaa tulee tarkkailla ja tarvittaessa ottaa yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin, jos:

  • haavasta vuotaa runsaasti verta
  • haavakipu voimistuu 1-2vrk:n kuluttua
  • haava punoittaa, on turvonnut tai haavasta erittyy märkäistä eritettä