Potilasohje – kapselitähystys eli kapseliendoskopia

Ohutsuolen kapseliendoskopiassa selvitetään ohutsuolen sairauksia, joita ei ole voitu muilla keinoin selvittää. 

Sinulle puetaan vyö, jossa on tallennin. Tutkimuksessa niellään noin 2 cm:n mittainen kapseli veden kera. Kapseli etenee ruoan tavoin koko ruoansulatuskanavan läpi ottaen samalla kuvia suolistosta reaaliaikaisesti. 

Laite tulee palauttaa seuraavana päivänä ennen puolta päivää tai sopimuksen mukaan. Lääkäri analysoi kuvat ja tekee lausunnon sovittuna ajankohtana. 

Tutkimuksen esivalmistelu

Tutkimusta ei voida tehdä raskauden aikana.

Jos sairastat diabetesta, pyydä erilliset ohjeet lähettävältä lääkäriltä tai diabeteksen hoidosta vastaavalta lääkäriltä.

Viikko ennen tutkimusta

Rautalääkitys on tauotettava.

Kaksi päivää ennen tutkimusta

Tablettimuotoinen ns. 5-asa-lääkitys (Asacol, Pentasa) on tauotettava.

Tutkimusta edeltävänä päivänä

Ravintona ovat pelkät kirkkaat nesteet, kuten vesi, kirkas mehu, liha-ja kasvisliemi sekä kahvi tai tee ilman maitoa. Voit syödä maidottomia mehujäitä (esim. Lipsi, Twister, Amppari). Muu kiinteä ruoka on kielletty. Kello 22 jälkeen on sallittua juoda vain vettä sekä ottaa lääkärin määräämät lääkkeet.

Tutkimuspäivänä

Saat juoda aamulla lasillisen enintään 2 dl vettä. Voit ottaa lääkärin määräämät lääkkeet veden kera vähintään kaksi tuntia ennen tutkimusta. Tutkimuspäivänä on hyvä olla väljät, mukavat vaatteet. Vyö ja tallennin asetetaan paidan päälle.

Kapselin nielaisun jälkeen ei saa juoda kahteen tuntiin eikä syödä neljään tuntiin. Kahden tunnin kuluttua voit juoda kirkkaita nesteitä. Neljän tunnin kuluttua voit syödä kevyen aterian. Tämän jälkeen saat syödä ja juoda normaalisti.

Vältä tutkimuksen aikana fyysistä rasitusta sekä kumartelua ja kyykistelyä. Vältä tallentimen kolhimista. Tutkimuksen aikana vyötä ei saa riisua. Vyön ja tallentimen voi poistaa 8 tunnin kuluttua kapselin nielemisestä.

Tutkimuksen jälkeen

Kapseli on kertakäyttöinen ja poistuu elimistöstä ulosteen mukana 3-5 vuorokauden kuluessa. Poistumista ei välttämättä itse huomaa. Jos koet selittämättömiä vatsakipuja ja/tai oksentelua 3-5 vuorokauden kuluessa tutkimuksesta, ota yhteys Aava Kamppiin mahdollista tutkimusta varten. Päivystysaikana tulee hakeutua suoraan oman alueen sairaalapäivystykseen.

Jos sinulle on varattu aika magneettikuvaukseen ja et ole varma, onko kapseli poistunut suolistosta, ota yhteys Aava Kamppiin mahdollista vatsan alueen röntgenkuvausta varten.

Magneettikuvausta ei voi tehdä, mikäli kapseli ei ole poistunut elimistöstä. Magneettikuvausta ei kannata suunnitella viikkoon kapselikuvauksen jälkeen.

Kapselin nielaisun jälkeen saat juoda kahden tunnin kuluttua ja neljän tunnin kuluttua saa syödä kevyen aterian. Saat liikkua normaalisti, mutta hikiliikunta on kiellettyä.

Ensimmäinen ruokailu klo _____

Mahdolliset tuntemukset ruokailun jälkeen _______________________________________________

Tutkimus loppui klo _____

Lisätietoja

Aava Kamppi GastroLääkärit puh. 010 380 5312, ma-pe klo 9-15, tai gastrohoitajat@aava.fi