Potilasohje – kapselitähystys eli kapseliendoskopia

Ohutsuolen kapseliendoskopiassa selvitetään ohutsuolen sairauksia, joita ei ole voitu muilla keinoin selvittää. Sinulle puetaan vyö, jossa on vastaanotinlaukku. Tutkimuksessa niellään noin 2 cm:n mittainen kapseli veden kera. Kapseli etenee ruoan tavoin koko ruoansulatuskanavan läpi ottaen samalla kuvia suolistosta reaaliaikaisesti. Kapseli siirtyy mahalaukusta ohutsuoleen noin 15 minuutin sisällä, ja tarvittaessa kapselin etenemistä tehostetaan lääkeinjektiolla. Tämän jälkeen voit lähteä kotiin. Laite tulee palauttaa samana iltana tai seuraavana päivänä. Lääkäri analysoi kuvat ja tekee lausunnon sovittuna ajankohtana.

Tutkimuksen esivalmistelu

Tutkimusta ei voida tehdä raskauden aikana.

Jos sairastat diabetesta, pyydä erilliset ohjeet lähettävältä lääkäriltä tai diabeteksen hoidosta vastaavalta lääkäriltä.

Viikko ennen tutkimusta

Rautalääkitys on tauotettava.

Kaksi päivää ennen tutkimusta

Tablettimuotoinen ns. 5-asa-lääkitys (Asacol, Pentasa) on tauotettava.

Tutkimusta edeltävänä päivänä

Ravintona ovat pelkät kirkkaat nesteet, kuten vesi, kirkas mehu, liha-ja kasvisliemi sekä kahvi tai tee ilman maitoa. Voitte syödä maidottomia mehujäitä (esim. Lipsi, Twister, Amppari). Muu kiinteä ruoka on kielletty. Kello 22 jälkeen on sallittua juoda vain vettä sekä ottaa lääkärin määräämät lääkkeet.

Tutkimuspäivänä

Saat juoda aamulla lasillisen (2 dl) vettä. Voit ottaa lääkärin määräämät lääkkeet veden kera vähintään kaksi tuntia ennen tutkimusta. Tutkimuspäivänä on hyvä olla väljät, mukavat vaatteet. Vyö ja vastaanotin asetetaan paidan päälle.

Kapselin nielaisun jälkeen ei saa juoda kahteen tuntiin eikä syödä neljään tuntiin. Kahden tunnin kuluttua voit juoda kirkkaita nesteitä. Neljän tunnin kuluttua voit syödä kevyen aterian. Tämän jälkeen saat syödä ja juoda normaalisti.

Hoitaja antaa sinulle lomakkeen, johon kirjataan syöminen, juominen ja epätavalliset tuntemukset kellonaikoineen. Palauta päiväkirja vyön ja vastaanottimen kanssa.

Vältä tutkimuksen aikana fyysistä rasitusta sekä kumartelua ja kyykistelyä. Vältä tallentimen kolhimista. Tutkimuksen aikana vyötä ei saa riisua.Vyön ja vastaanottimen voi poistaa 8 tunnin kuluttua kapselin nielemisestä.

Voimakkaat sähkömagneettiset kentät, kuten radioamatöörilaitteet, voivat häiritä tutkimuksen kulkua.

Tutkimuksen jälkeen

Kapseli on kertakäyttöinen ja poistuu elimistöstä ulosteen mukana 3-5 vuorokauden kuluessa. Poistumista ei välttämättä itse huomaa. Jos koet selittämättömiä vatsakipuja ja/tai oksentelua 3-5 vuorokauden kuluessa tutkimuksesta, ota yhteys Aava Kamppiin mahdollista tutkimusta varten. Päivystysaikana tulee hakeutua suoraan oman alueen sairaalapäivystykseen.

Jos sinulle on varattu aika magneettikuvaukseen ja et ole varma, onko kapseli poistunut suolistosta, ota yhteys Aava Kamppiin mahdollista vatsan alueen röntgenkuvausta varten. Magneettikuvauksen suorittaminen potilaalle, jonka kehossa on endoskopiakapseli, voi aiheuttaa vakavia suolisto- tai vatsaontelovaurioita.

Lisätietoja

Aava Kamppi GastroLääkärit puh. 010 380 5312 ma-pe klo 9-15, tai gastrohoitajat@aava.fi