Potilasohje – kondyloomien laserhoito

Hiilidioksidilaserillamme Kampin Naisten Aavassa (CO2-laser, Sharplan 1030) voidaan hoitaa ihon ja limakalvojen kondyloomat paikallispuudutuksessa.

 Laserhoito on erityisen hyvä

  • potilaille, joille kondyloomien paikallishoito ei ole tehonnut riittävästi
  • lääkehoitojen jälkeen uusiutuvissa kondyloomissa
  • emättimen, kohdunsuun, virtsaputken ja peräaukon kondyloomiin (limakalvoille ei voi käyttää paikallisia lääkehoitoja)
  • laaja-alaisissa muutoksissa (huom. hyvin laaja-alaiset muutokset eivät sovellu paikallispuudutuksessa tehtäviksi)

Miten laserhoito tehdään ja miten siihen valmistaudutaan?

Naisille kondyloomien laserhoitoja tekevät laserhoitoihin ja mikroskooppitutkimuksiin perehtyneet gynekologit. Miesten kondyloomien laserhoitoja voivat tehdä laserhoitoihin perehtyneet ihotautilääkärit.

Hoitoon hakeudutaan lasertoimenpiteitä tekevän lääkärin vastaanoton kautta. Vastaanotolla varmistetaan oikea diagnoosi ja arvioidaan, onko laser vai joku muu hoitovaihtoehdoista tilanteessasi paras. Suunnittelukäynnin yhteydessä käydään läpi toimenpide ja mahdolliset valmistautumisohjeet sekä varataan toimenpideaika laserhoitoon. Toimenpideajan pituus riippuu tehtävän toimenpiteen laajuudesta.

Laserhoito ei yleensä aiheuta kipua, ainoastaan pientä polttavaa tunnetta. Hoidossa käytetään paikallispuudutusta, joten mahdolliset puuduteaineyliherkkyydet on syytä mainita ennen toimenpidettä.

Jatkohoito

Toimenpiteen jälkeen ei yleensä ole estettä normaalille työskentelylle eikä hoito yleensä vaadi sairaslomaa. Sukupuoliyhdyntää tulisi välttää 3 viikon ajan, jotta paraneminen edistyisi hyvin. Jälkivuoto on yleensä vähäistä ja kestää 2-3 viikkoa. Tänä aikana kylvyt ja uiminen ovat kiellettyjä. Myös alapään ihoa hankaavaa urheilua (esim. spinning, pyöräily ja ratsastus) kannattaa välttää 2-3 viikon ajan. Alapesuun riittää juokseva vesi.

Mikäli ilmaantuu tulehduksen merkkejä (hoidetun alueen runsas eritys, kipu, kuume), tulee ottaa yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin.