Potilasohje – paksusuolen tähystys (MOVIPREP)

Paksusuolen tähystyksessä tutkitaan koko paksusuoli ohutsuoleen saakka taipuisalla tähystimellä. Tutkimus kestää noin tunnin, mutta käyntiä varten on hyvä varata aikaa 1-2 tuntia.

Tutkimuksen onnistumisen edellytyksenä on suolen täydellinen tyhjentyminen, joka vaatii aikaa ja perehtymistä tähän ohjeeseen.

Lääkitys

Säännöllisessä käytössä olevat lääkkeet, kuten verenpainelääkkeet ja sydänlääkkeet, saa ottaa normaalisti. Sokeritautilääkkeiden ja verenohennuslääkkeiden käytöstä on sovittava erikseen oman lääkärin kanssa.

Tähystyksen yhteydessä annetaan tarvittaessa rauhoittavaa ja/tai kipulääkettä suonensisäisesti. Mahdollisen lääkityksen vuoksi suosittelemme, että et tule tähystykseen omalla autolla.

Viikko ennen tähystystä

Älä käytä rautalääkkeitä (esim. Obsidan ja Retafer), koska ne värjäävät suolen seinämän tummaksi. Tämä haittaa näkyvyyttä.

Älä käytä suolen toimintaa edistäviä kuituvalmisteita (esim. Vi-Siblin ja Agiocur). Jos suolesi toimii hitaasti tai kärsit ummetuksesta, aloita Movicol- valmisteen käyttö viisi vuorokautta ennen tähystystä. Movicolin voit ostaa apteekista ilman reseptiä ja sitä voi ottaa tarpeen mukaan useamman pussin päivässä.

Neljä päivää ennen tähystystä

Kevennä ruokavaliota. Älä syö raakoja vihanneksia tai juureksia. Älä syö marjoja, pähkinöitä, siemeniä, jyviä, leseitä. Älä syö rasvaista ruokaa.

Saat syödä pastaa, perunoita, riisiä, kalaa, kanaa, lihaa sekä hedelmiä ja vihanneksia, joista siemenet ja kuoret on poistettu.

Aloita runsas nesteiden nauttiminen, sillä se edistää vatsan toimintaa.

Suolen tyhjennys tehdään juomalla MOVIPREP-valmistetta, jonka voi ostaa apteekista ilman reseptiä sekä juomalla lisäksi runsaasti muita kirkkaita nesteitä. Tyhjennys tapahtuu seuraavan aikataulun mukaisesti.

MOVIPREP-tyhjennyksen ohjeet, kun tutkimus tehdään ennen klo 15

Tutkimusta edeltävänä päivänä saa syödä kevyen aamupalan ja lounaan esim. kasvissosekeittoa ennen klo 12. Tämän jälkeen kiinteä ruoka on kielletty. Kirkkaita nesteitä saa juoda vapaasti esim. kivennäisvettä, kirkkaita sokeripitoisia mehuja (ei saa sisältää hedelmälihaa), vettä, virvoitusjuomia, teetä/kahvia ilman maitoa, kasvislientä ja lihalientä, jotka sisältävät suolaa.

Runsas nesteiden juominen edistää tyhjennysaineen vaikutusta ja parantaa vointiasi tyhjennyksen aikana.

Päivän energiatarpeen voit korvata apteekista saatavilla kirkkailla mehupohjaisilla täydennysravintovalmisteilla esim. Nutridrink.

Juo ensimmäinen MOVIPREP-annos 1000ml klo 18–19 välillä edellisenä päivänä. Tyhjennysaineen jälkeen on juotava vähintään 1-2 litraa kirkkaita nesteitä.

Toinen MOVIPREP-annos 1000ml juodaan neljä tuntia ennen tähystystä eli tutkimuspäivänä.

Tyhjennysaineen jälkeen on pyrittävä juomaan 1-2 litraa kirkkaita nesteitä.

Voit juoda nesteitä tutkimuksen alkuun saakka.

MOVIPREP-tyhjennyksen ohjeet, kun tutkimus tehdään klo 15 jälkeen

Tutkimusta edeltävänä päivänä saa syödä kevyen aamupalan ja lounaan esim. kasvissosekeitto ja vaaleaa leipää ennen klo 14 Tämän jälkeen kiinteä ruoka on kielletty. Kirkkaita nesteitä saa juoda vapaasti esim. kivennäisvettä, kirkkaita sokeripitoisia mehuja (ei saa sisältää hedelmälihaa), vettä, virvoitusjuomia, teetä/kahvia ilman maitoa, kasvislientä ja lihalientä, jotka sisältävät suolaa.

Runsas nesteiden juominen edistää tyhjennysaineen vaikutusta ja parantaa vointiasi tyhjennyksen aikana.

Päivän energiatarpeen voit korvata apteekista saatavilla kirkkailla mehupohjaisilla täydennysravintovalmisteilla esim. Nutridrink.

Juo ensimmäinen MOVIPREP-annos 1000ml klo 7-8 tutkimuspäivänä. Tyhjennysaineen jälkeen on juotava vähintään 1-2 litraa kirkkaita nesteitä.

Juo toinen MOVIPREP-annos 1000ml klo 11–12 välillä. Tyhjennysaineen jälkeen on juotava vähintään 1-2 litraa kirkkaita nesteitä.

Voit juoda nesteitä tutkimuksen alkuun saakka.

Lisätietoja

  • Aava Asiakaspalvelu puh. 010 380 3838
  • Aava Kamppi GastroLääkärit puh. 010 380 5312 arkisin klo 9-15
  • Aava Hansa Turku puh. 010 380 3850 ma-to klo 8-20, pe klo 8-16
  • Aava Järvenpää puh. 010 380 3838