Potilasohje – sterilisaatio eli vasektomia

Sterilisaatiotoimenpide tehdään potilaan omasta toiveesta, kun päämääränä on miehen hedelmättömyys. Toimenpiteen edellytyksenä on, että henkilö on yli 30-vuotias tai hänellä on kolme lasta. Toimenpiteessä katkaistaan molemmat siemenjohtimet paikallispuudutuksessa. Toimenpide ei vaikuta kivesten hormonaaliseen toimintaan eikä siihen liity vakavia sivuvaikutuksia.

Toimenpiteen jälkeen

  • Haava on suljettu itsestään sulavilla ompeleilla. Pienet langanpäät irtoavat itsestään noin parin viikon jälkeen. Jos haavan päälle on laitettu ihoteippi, sitä voi pitää viikon ajan. Teipin saa poistaa, jos haava erittää ja teippi likaantuu. Erittävälle haavalle vaihdetaan haavasidoksia päivittäin.
  • Suihkussa saa käydä toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Sauna, uinti ja ammekylpy ovat sallittuja kahden viikon päästä toimenpiteestä.
  • Kivekset voivat olla arat, turvonneet ja hieman mustelmaiset noin kahden viikon ajan toimenpiteen jälkeen. Siksi on hyvä käyttää napakoita alushousuja. Noin viikon ajan on hyvä välttää raskasta liikuntaa.
  • Siemensyöksyä tulisi välttää viikon ajan. Toimenpiteen jälkeen siementiehyessä voi olla eläviä siittiöitä 2-3 kuukauden ajan. Tämän vuoksi yhdynnässä on syytä käyttää ehkäisyä raskauden ehkäisemiseksi.

Siemenjohtimien katkaisun jälkeen siemennesteessä esiintyy edelleen siittiöitä, tämän vuoksi steriliteetin varmistamiseksi olisi hyvä antaa siemennestenäyte kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Näytteen voi tutkituttaa spermalaboratoriossa (esim. Felicitas, Dextra Lapsettomuusklinikka, Ovumia) jonne on erikseen varattava aika. Siemennestetutkimus ei kuulu toimenpiteen hintaan. Spermalaboratorio antaa lausunnon näytteestä. Ehkäisyn voi jättää pois käytöstä, kun siemennesteessä ei ole enää siittiöitä.

Ota yhteyttä, jos

  • verenvuoto haavasta jatkuu toimenpiteen jälkeen
  • haava-alueella esiintyy lisääntyvää kipua, huomattavaa turpoamista, punoitusta tai kuumotusta
  • haava erittää märkää
  • sinulle nousee kuume yli 38˚

Aava Kamppi
Asiakaspalvelu puh 010 380 5312 ma-pe klo 9-15