Kyynärnivelen tähystysleikkaus

Kyynärnivelen tähystysleikkauksella voidaan hoitaa erilaisia kyynärpään vaivoja, kuten rustovaurioita ja murtumien jälkitiloja sekä poistaa kyynärnivelen sisäisiä irtokappaleita. Aavan käsikirurgeilla on kyynärnivelen tähystyksistä vuosien kokemus.

Kyynärnivelen irtokappaleiden eli niin sanottujen nivelhiirien taustalla on usein osteokondritis dissekans eli kasvuikäisen nivelruston ja sen alaisen luun vaurio. Oireita ovat muun muassa kyynärpään kipu ja nivelen lukkiutuminen. 

Rustovauriot johtuvat yleensä nivelrikosta. Ne yleistyvät ikääntyessä. Myös heittolajit, kuten keihäänheitto, altistavat rustovaurioille. Tavallisimpia oireita rustovaurioissa on nivelkipu, turvottelu ja lukko-oireilu.

Murtumien jälkitiloilla tarkoitetaan sitä, että murtuma ei ole esimerkiksi luutunut kunnolla tai niveleen on syntynyt irtokappale. Siksi niitä pitää jälkikäteen hoitaa leikkauksella. Leikkaustarpeen ratkaisee aina oireiden hankaluus. 

Milloin kyynärpäävaivojen vuoksi käsikirurgille?

Hakeudu käsikirurgian erikoislääkärin vastaanotolle, jos kärsit seuraavista kyynärpään oireista:

  • pitkittynyt kyynärnivelen kipu
  • kyynärnivelen turvotus
  • kyynärnivelen liikerajoitus
  • kyynärnivelen epätukevuus 
  • kyynärnivelen lukko-oireilu

Kliinisen tutkimuksen lisäksi usein tarvitaan kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen- ja magneettikuvausta. Tutkimusten pohjalta päätetään, onko kyynärpään leikkaus aiheellinen. Suinkaan aina sitä ei tarvita, vaan kyynärpäätä voidaan myös kuntouttaa fysioterapeuttisilla harjoitteilla.

Kyynärnivelen tähystysleikkaukseen ei tarvitse sen kummemmin valmistautua, mutta huolehdithan, että ihosi on hyvässä kunnossa ennen leikkausta. Leikkausalueella ei saa olla naarmuja tai ihorikkoja, koska ne lisäävät merkittävästi infektioriskiä.

Kyynärnivelen tähystyksen kulku

Kyynärnivelen tähystysleikkaus tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä Aava Sairaalassa kevyessä nukutuksessa. Tähystys kestää noin tunnin. Leikkauksen jälkeen saat paikallispuudutuksen, jotta olosi on kotiutuessasi mahdollisimman kivuton. Kotiin pääset saattajan kanssa jo samana päivänä. Huomioithan, että jonkun aikuisen ihmisen tulee olla luonasi kyynärpään leikkausta seuraavan yön ajan.

Kipsiä tarvitaan vain nivelsidekorjauksen jälkeen. Tämä toimenpide tehdään avoleikkauksena. Tähystystä suositaan muulloin, koska sen jälkeen kivut ovat vähäisemmät, toipuminen nopeampaa ja leikkausarvet lähes huomamaattomat. Tähystyksen etu on myös se, että se aiheuttaa vähemmän komplikaatioita. 

Kyynärpään leikkauksesta toipuminen ja kuntoutus

Useimmiten saat liikuttaa kyynärniveltä heti  tähystyksen jälkeen. On tavallista, että nivel on ensimmäisen vuorokauden melko turvoksissa, mutta yleensä turvotus häviää muutamassa päivässä. Mikäli kyynärniveleen tähystyksen yhteydessä joudutaan tekemään laajempia toimenpiteitä, sen jälkeen voidaan tarvita kipsiä tai kyynärtukea useamman viikon ajan.

Tarvittaessa käsikirurgi kirjoittaa lähetteen fysioterapeutille, jolta saat ohjeet kyynärpään turvalliseen kuntouttamiseen. Kuntouttaminen vie muutamia kuukausia. Sairausloman tarve leikkauksen jälkeen on noin kaksi viikkoa.

Yleensä kyynärnivelen tähystyksessä käytetään haavojen sulkuun sulavia ompeleita eli tikkejä, eikä niitä tarvitse erikseen poistaa.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan käsikirurgille tai ortopedille kyynärnivelen tähystysleikkauksen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors.

FacebookTwitterLinkedIn