Olkanivelen sijoiltaanmenon hoito tähystyksellä

Valtaosa olkanivelen sijoiltaanmenoista johtuu kaatumisista ja törmäyksistä. Välitön hoito on asettaa olkapää paikoilleen. Mikäli olkanivel jää väljäksi ja oireilevaksi, se voidaan korjata tähystysleikkauksella. Aavan olkakirurgeilla on niistä vuosien kokemus.

Miksi olkanivel menee sijoiltaan?

Valtaosa olkanivelen sijoiltaanmenoista johtuu tapaturmista. Yleensä kyse on törmäyksestä tai kaatumisesta ojennetun käden varaan, joka vääntyy ylöspäin. Myös yliliikkuvat nivelet voivat altistaa olkanivelen sijoiltaanmenolle.

Olkanivelen sijoiltaanmeno aiheuttaa eri ikäryhmissä erilaisia vammoja. Nuorilla nivelkuoppaa reunustava rustorengas usein irtoaa. Se saattaa johtaa olkanivelen väljyyteen ja toistuviin sijoiltaanmenoihin. Monesti havaitaan myös murtumia nivelkuopan reunassa sekä rustovaurioita. Hoidosta päätetään ortopedin vastaanotolla tapauskohtaisesti. 

Työikäisillä voi käydä niin, että rakenteet olkanivelen nivelkuopan reunasta repeävät irti. Samalla saattaa irrota pieni luupalanen. Silloin hoidoksi voidaan harkita leikkausta.

Iäkkäämmillä ihmisillä olkanivelen sijoiltaanmeno johtaa lähes aina kiertäjäkalvosimen repeämään, joka jää alkuvaiheessa herkästi huomaamatta. Vamman jälkeinen seurantakäynti ortopedin vastaanotolla on tarpeellinen kuntoutumisen varmistamiseksi ja tarvittaessa jatkotutkimusten käynnistämiseksi. 

Milloin ortopedille?

Sijoiltaan mennyt olkanivel oireilee kipuna ja arkuutena eikä olkavarren nostaminen ylös onnistu. Osalla olkapää voi muljahtaa itsekseen takaisin paikoilleen. Silloin tilannetta voi jäädä seurailemaan. Muissa tapauksissa kannattaa heti hakeutua ortopedin eli tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon erikoistuneen lääkärin vastaanotolle.

Välitön hoito on asettaa olkapää paikoilleen. Se tapahtuu joko manipuloimalla eli lääkärin käsiotteella tai roikuttamalla. Roikuttaminen tarkoittaa, että makaat sängyn reunalla vatsallasi ja käsivartesi roikkuu alaspäin. 

Olkapään paikoilleen asettamisen jälkeen pidät kättä kantositeessä vartalon myötäisesti 1-2 viikkoa. Noin kolmen viikon kohdalla voit aloittaa liikeharjoitteet. Vältä ulkokiertoa aluksi, jotta vaurioitunut nivelkapseli saa rauhassa toipua. Kontrollikäynti on noin kuuden viikon päästä, jolloin voidaan testata liikeradat ja olkanivelen mahdollinen väljyys. 

Mikäli olkanivel jää väljäksi ja oireilevaksi, se voidaan korjata tähystysleikkauksella. Sitä ei tarvitse tehdä heti. Lopputulos on ihan yhtä hyvä, vaikka leikkaus tehtäisiin vasta puolen vuoden päästä. Leikkaukseen valmistaudutaan kuntouttamalla olkapäätä fysioterapialla. Joskus siinä onnistutaan niin hyvin, ettei leikkausta edes tarvita.

Miten sijoiltaan mennyttä olkapäätä tutkitaan?

Sekä röntgen- että magneettikuvaus kuuluvat yleensä sijoiltaan menneen olkanivelen perustutkimuksiin. Röntgenkuvalla poissuljetaan murtumat sekä nähdään, onko olkapään nivelkuopasta lohjennut luupala. Magneettikuvauksella voidaan nähdä rakenteelliset vauriot ja arvioida leikkauksen hyödyt.

Olkanivelen tähystyksen kulku

Olkanivelen tähystyksessä irronnut rustorengas kiinnitetään niin sanottujen lanka-ankkureiden avulla paikoilleen. Toimenpide tehdään aina nukutuksessa. Se kestää noin tunnin. 

Kotiin pääset samana päivänä. Huomioithan, että tarvitset saattajan. Jonkun aikuisen pitää myös olla luonasi seuraava yö.

Olkanivelen tähystyksen jälkeen yläraaja pidetään kantositeessä kolme viikkoa. Sitten aloitetaan fysioterapeutin ohjaama kuntoutus olkanivelen liikelaajuuksien palauttamiseksi. Tikkien poistoa ei tarvita, koska pienet tähystysaukot voidaan sulkea sulavin ompelein. Kontrollikäynti ortopedin vastaanotolla on neljä viikkoa leikkauksen jälkeen.

Olkanivelen tähystyksestä kuntoutuminen

Kuntoutuminen olkanivelen tähystyksestä vie noin kolme kuukautta. Sen jälkeen voit asteittain palata urheiluharrastuksiin. Usein jo kuuden viikon kohdalla voit lenkkeillä, polkea kuntopyörää tai treenata kevyesti salilla. Kontakti- ja yli olan heittolajeja pitää välttää noin viisi kuukautta.

Sairausloman pituus riippuu pitkälti siitä, mitä teet työksesi sekä onko kyseessä oikea vai vasen käsi. Näyttöpäätetyöhön voit kenties palata noin 3-4 viikon kuluttua leikkauksesta.

Ajanvaraus

Varaa aika leikkaavalle ortopedille leikkaussuunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Olkanivelen tähystys tehdään Aava Sairaalassa Helsingin Kampissa.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa ortopedian, traumatologian ja kirurgian erikoislääkäri Ilkka Moilanen.

FacebookTwitterLinkedIn