Ranteen tähystysleikkaus

Tavallisimpia ranteen tähystyksessä hoidettavia vaivoja ovat kolmioruston repeytymät, repeytyneet nivelsiteet ja nivelen sisäisten irtokappaleiden eli niin sanottujen nivelhiirien poistot. Aavan käsikirurgeilla on ranteen tähystysleikkauksista vuosien kokemus.

Kolmioruston ja nivelsiteiden repeämät syntyvät tapaturmaisesti. Useimpiin värttinäluun murtumiin liittyy kolmiorustorepeämä, joka korjaantuu samalla kun murtuma paranee. Mikäli kolmioruston ( TFCC ) repeämä aiheuttaa ranteen epätukevuuden, se vaatii yleensä leikkaushoitoa. Kolmioruston repeämä voi myös olla degeneratiivinen eli iän aiheuttamaan rappeutumiseen liittyvä muutos. Silloin parasta hoitoa on yleensä aika sekä liike. Leikkaus on harvoin tarpeellinen.

Nivelhiiriäkin voi syntyä tapaturmaisesti, mutta usein niiden taustalla ei ole mitään selkeää syytä. Ne oireilevat nivelen lukkiutumisena ja jumittamisen tunteena. Hankalasti oireileva nivel vaatii yleensä tähystysleikkauksen.

Milloin lääkäriin?

Tapaturman jälkeen kannattaa hakeutua herkästi käsikirurgian erikoislääkärin vastaanotolle, etenkin, jos kipu tai turvotus on voimakasta, ranteessasi on selkeä virheasento tai rannenivel ei toimi normaalilla tavalla. Mikäli rannevamma vaati leikkaushoitoa, se on paras hoitaa parin viikon sisällä tapaturmasta. Sen jälkeen hoitotulokset huononevat oleellisesti.

Kliinisen tutkimuksen jälkeen lääkäri lähettää sinut tarvittaessa röntgen- tai magneettikuvaukseen. Useimmat murtumat nähdään tavallisessa röntgenkuvassa, mutta esimerkiksi kolmioruston repeämä voidaan todeta vain magneettikuvauksessa. Tarvittaessa voidaan tehdä ranteen tietokonetomografiakuvaus, joka paljastaa tavallisessa röntgenkuvassa näkymättömät murtumat. 

Leikkaushoidon tarvetta harkitaan tapauskohtaisesti. Oireileva nivelen irtokappale eli nivelhiiri hoidetaan yleensä aina tähystyksessä. Kolmioruston leikkaus on usein yhdistelmä tähystys- ja avotoimenpidettä. Myös nivelsiteet korjataan yhdistelmätoimenpiteessä. Näistä leikkauksista puhutaan kuitenkin ranteen tähystyksenä.

Ranteen tähystyksen kulku

Ranteen tähystysleikkaukset tehdään päiväkirurgisesti Aava Sairaalassa kevyessä nukutuksessa, yhdistettynä toimenpiteen jälkeiseen paikallispuudutukseen. Sen ansiosta et juurikaan tunne kipua heti leikkauksen jälkeen. Valikoiduissa tapauksissa käytetään vain paikallispuudutusta.

Ranteen tähystysleikkaus kestää yleensä 1-2 tuntia. Kotiin pääset saattajan kanssa jo muutaman tunnin kuluessa. 

Kipsihoidon tarve riippuu toimenpiteen laajuudesta. Kolmioruston kiinnittämisen jälkeen kipsiä käytetään 3-6 viikkoa. Pienemmän toimenpiteen jälkeen selviät sidoksella, jota käytät muutaman päivän ajan.

Ranteen tähystysleikkauksesta toipuminen ja kuntoutus

Voit rasittaa rannetta normaalisti pian leikkauksen jälkeen, mutta muutama päivä on hyvä ottaa rauhallisesti. Sairausloman tarve on viikosta muutamaan kuukauteen riippuen leikkauksen laajuudesta sekä siitä, mitä teet työksesi.

Ompeleet poistetaan noin viikon päästä, ja jälkitarkastus on 1-2 kuukauden sisällä. Kuntoutus fysioterapeutin ohjaamana aloitetaan mahdollisimman pikaisesti. Varauduthan siihen, että kuntoutus voi viedä useita kuukausia. 

Ajanvaraus

Varaa aika käsikirurgille ranteen tähystyksen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Ranteen tähystyksiä tehdään vain Aava Helsinki Kampissa.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa käsikirurgian erikoislääkäri Joakim Lindfors.

FacebookTwitterLinkedIn