Napatyräleikkaus

Pullistuma ja paineen tunne navan seudulla voi viitata napatyrään. Keskivartalolihavuus altistaa sille. Jos tyrä häiritsee ja haittaa arkea, se voidaan leikata. Aavassa napatyräleikkaukset tekee kokenut gastrokirurgi Lea Kyhälä.

Mikä napatyrä on ja miten se oirehtii?

Napatyrä syntyy navan kohdalle rakenteellisesti heikkoon paikkaan, kun vatsanpeitteiden lihaskalvosto pettää ja vatsaontelon sisältöä työntyy navan ihon alle. Yleensä napatyrään työntyy rasvakudosta. Kookkaampaan tyrään voi tunkeutua myös suolta. 

Keskivartalolihavuus altistaa napatyrälle. Miehillä napatyrä on yleisempi, koska miesten lihoessa rasva kertyy usein juurikin vatsaontelon sisälle, jolloin navan synnynnäinen pieni aukko suurenee. Naisilla napatyriä esiintyy tyypillisesti raskauden jälkeen.

Napatyrän oireita ovat:

  • Pullistuma ja paineen tunne navan seudulla.
  • Joskus navan seudun kivut, erityisesti ponnisteluiden jälkeen.
  • Kookkaammissa tyrissä navan seudun iho voi mennä joskus rikki.

Napatyrään, kuten muihinkin tyriin, liittyy harvinainen, mutta varsin vakava kureutumisriski. Se tarkoittaa, että tyrän sisältö jää ”nalkkiin” tyrän sisälle, jolloin verenkierto alueella häiriintyy. Seurauksena voi olla jopa suolen kuolio, puhkeaminen ja vatsakalvontulehdus. Jos napatyrä muuttuu kovaksi ja hyvin kivuliaaksi, otathan heti yhteyttä lääkäriin.

Napatyrän toteaminen

Napatyrä todetaan yleislääkärin tai gastrokirurgin vastaanotolla kliinisen tutkimuksen avulla. Kuvantamista ei yleensä tarvita. Napatyrä ei parane itsekseen, vaan ainut hoito on leikkaus. Sitä harkitaan, jos tyrä oireilee tai rajoittaa tekemisiäsi. Leikkauspäätöksen tekee kirurgi.

Ennen leikkausta on tärkeää huolehtia navanseudun ihosta, jotta se on ehjä leikkauspäivänä. Rikkonainen iho lisää infektioriskiä leikkauksen jälkeen.

Napatyräleikkauksen kulku

Napatyräleikkauksessa tyrän sisältö palautetaan vatsaontelon puolelle ja heikko kohta vahvistetaan verkolla. Pienemmät napatyrät korjataan yleensä avoleikkauksessa ja isommat tähystysleikkauksessa. Gastrokirurgi arvioi, mikä on paras leikkausmenetelmä juuri sinun tapauksessasi. 

Avoleikkauksessa napatyrän korjaus tapahtuu navan vierelle tehtävän leikkausviillon kautta. Tähystyksessä tyrä korjataan kamera-avusteisella tekniikalla sisäkautta. Pääsääntöisesti molemmat toimenpiteet tehdään nukutuksessa, mutta avoleikkaua voidaan joskus tehdä myös paikallispuudutuksessa. 

Napatyräleikkaus kestää yleensä vähän alle tunnin. Kotiin pääset useimmiten samana päivänä. Huolehdithan, että joku aikuinen ihminen hakee sinut ja on luonasi myös seuraavan yön.

Toipuminen napatyräleikkauksesta

Toipuminen napatyräleikkauksesta vaihtelee yksilöittäin. Ainakin alkupäivinä kipulääkitys on tarpeellinen, ja sairauslomaa tarvitaan yleensä noin viikon verran. Ompeleet joko sulavat itsekseen tai ne täytyy käydä erikseen poistattamassa. Hoitohenkilökunta ohjastaa tässä.

Voit liikkua leikkauksen jälkeen kevyesti, mutta vältä fyysistä ponnistelemista noin kaksi viikkoa. Urheiluharrastusten pariin voit palailla 4-6 viikon kuluttua leikkauksesta.

Varaa aika

Varaa aika napatyräleikkauksen tarpeen arviointiin nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838. Aavassa napatyräleikkauksia tekee gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Lea Kyhälä.

FacebookTwitterLinkedIn