Virtsaputken ahtauma ja sen hoito virtsaputkea laajentamalla eli uretradilataatiolla

FacebookTwitterLinkedIn

Virtsaputken laajennuksella eli uretradilataatiolla hoidetaan pääasiassa naisten virtsaputken ulkosuun ahtautta/tiukkuutta. Miehillä vastaavaa ahtautta hoidetaan yleensä leikkauksella. Hoitomuodon erot johtuvat erilaisesta anatomiasta. Virtsaputken laajentaminen saattaa helpottaa myös virtsaputken pitkittynyttä kiputilaa, vaikka virtsaputki ei olisikaan ahtautunut. Arvion toimenpiteen tarpeesta tekee urologi.

Virtsaputken ahtauman oireet

Miehellä virtsaputken ahtauma voi aiheuttaa virtsasuihkun hajoamista ja virtsaamisvaikeutta. Naisella virtsaputken ahtauma saattaa vaikeuttaa rakon tyhjenemistä ja ponnistelun tarvetta virtsatessa.

Ahtauman oireena voi olla myös virtsaputkessa tuntuva kramppimainen kipu virtsaamisen jälkeen.

Mistä virtsaputken ahtauma johtuu?

Naisilla virtsaputken ulkosuun ahtaus/tiukkuus johtuu tyypillisesti limakalvojen kuivuudesta ja ikääntymiseen liittyvästä hormonitasapainon muuttumisesta.

Lisäksi ahtautta voi aiheuttaa sekä miehillä että naisilla valkojäkäläksi kutsuttu ihosairaus.

Ahtaumassa voi olla myös kyse virtsatieinfektion tai vamman jälkitilasta.

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Varaa aika ensin Aavaan urologille toimenpiteen tarvearviota varten. Toimenpidettä ei voida tehdä ilman urologin tekemää arviota.

Urologi tekee yleensä ensin virtsaputken ja rakon tähystyksen ja arvioi toimenpiteen tarpeen. Useimmiten virtsaputken laajennus voidaan tehdä virtsarakon tähystyksen yhteydessä toimenpideosastolla.

Mikäli kyseessä on toistuvat virtsaputken laajennukset, voidaan toimenpide tehdä paikallispuudutuksessa myös vastaanottohuoneessa.

Miehille ei yleensä tehdä virtsaputken laajennusta, vaan useimmiten miesten virtsaputken ahtaumat hoidetaan tähystyskirurgisesti tai leikkauksella (leikkauksia ei tehdä Aavassa).

Toimenpiteen kulku

Virtsaputken laajennus tehdään paikallispuudutuksessa. Virtsaputki puudutetaan geelimäisellä puudutteella.

Itse laajennus tehdään metallisilla puikoilla. Toimenpide kestää noin viisi minuuttia. Puudutteen ansiosta kipua ei pitäisi tuntua.

Virtsaputken laajennuksen oheishoitona annetaan usein limakalvon paikallishoitoa hormonivalmisteilla ja/tai lantionpohjan fysioterapiaa.

Toimenpiteestä toipuminen ja kuntoutus

Toimenpiteen jälkeen virtsassa saattaa näkyä hiukan verta ja esiintyä lisääntynyttä virtsaamistarvetta tai kipua virtsatessa.

Kipulääke on suositeltavaa, mikäli kipuja esiintyy. Myös runsaampi juominen saattaa helpottaa oireita toimenpiteen jälkeen. Yleensä toimenpidepäivänä on hiukan oireita, mutta ne menevät nopeasti ohitse, eivätkä haittaa toimintakykyä.

Voit elää toimenpiteen jälkeen täysin normaalia elämää oman vointisi mukaan.

Jälkitarkastus tehdään henkilökohtaisen hoitosuunnitelman mukaan ja tarvittaessa laajennus voidaan uusia.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologille toimenpiteen tarvearviota varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

Artikkelit ja tiedotteet
Tunne Aava Kerava löytyy nyt uudesta osoitteesta – myös Pikkujätti avasi ovensa
Löydät Aavan kaikki henkilö- ja yritysasiakkaiden palvelut sekä Pikkujätin lastenlääkärit jatkossa saman katon alta.
Lue lisää
magneetti Magneettikuvauksia nyt myös Aava Järvenpäässä
Aava laajentaa kuvantamisen palveluitaan ja 1.4.2025 alkaen Aava Kampin lisäksi magneettikuviin pääsee myös Järvenpään toimipisteessä.
Lue lisää
Kuopio_pääkuva/ Lääkärikeskus Aavassa hyvä työilmapiiri syntyy ilosta ja inhimillisyyden sallimisesta
Inhimillisyyden arvostaminen ja lupa vaikuttaa omaan työhönsä – siinä pari tärkeää työhyvinvoinnin kulmakiveä Lääkärikeskus Aavassa. Lämpimästä työilmapiiristään tunnetun Aava Kuopion työntekijät kertovat, millaisista tekijöistä koostuu hyvä tunnelma töissä. Iloinen ja ystävällinen henki välittyy asiakkaille asti.
Lue lisää