Työterveyshoitajan ja kotimaisuuden perässä Aavaan – kuopiolainen Vararengasravintolat uskoo ennaltaehkäisevän työterveyden voimaan

Vararengasravintoloiden työntekijöiden hyvinvointi seisoo yhtiön strategiassa. Ravintoloihin ei tulla kipeänä töihin, vaikka sairauspoissaolojen vähäisestä määrästä voisi äkkiseltään niin luulla.

Vararengasravintolat on kuopiolainen ravintolayhtiö, joka haluaa luoda yhteishenkeä ja yhteenkuuluvuutta niin henkilöstölleen työpaikkana kuin asiakkailleen kohtaamisten puitteiden luojana.

– Meidän arvoihin kuuluu vaalia joukkuehenkeä. Hyvinvoiva työntekijä on myös parempi asiakaspalvelija ja siksi meille työnantajana ensiarvoisen tärkeä, Vararengasravintoloiden talous- ja henkilöstöjohtaja Laura Lybeck sanoo.

Vuonna 2011 perustetun yhtiön kuusi ravintolaa ovat baareja ja yökerhoja, joiden rinnalla toimii yksi kahvilaravintola. Yhtiö työllistää kaikkiaan noin 50 työntekijää, sesonkiaikoina jonkin verran enemmän.

Vararengasravintolat on valinnut Aavan työterveyshuollon pitämään huolta henkilöstönsä hyvinvoinnista. Yhteinen matka alkoi vuoden 2022 alussa, kun yritykselle tuttu työterveyshoitaja siirtyi työskentelemään Aavaan. Vararengasravintolat päätti siirtyä hoitajan perässä ja heille nimettiin oman hoitajan lisäksi työterveyslääkäri, psykologi ja työfysioterapeutti.

– Aavassa viehätti kotimaisuus ja se, että se on pienempi toimija kuin kilpailijat. Teemme yhteistyötä mielellämme paikallisten ja suomalaisten toimijoiden kanssa, jos vain mahdollista, Laura Lybeck kertoo.

Ennaltaehkäisyllä poissaolot matalaksi

Yhteistyö on sujunut Lybeckin mukaan varsin mukavasti. Kerran vuodessa käytävien yrityskohtaisten keskustelujen yhteydessä tehty kurkistus tilastoihin yllätti tiimin oman työterveyslääkärin –  sairauspoissaoloja on ollut vuoden aikana hämmästyttävän vähän.

– Lääkäri kyseli, käydäänkö meillä kipeänä töissä. Ei käydä, vaan pääpaino on ollut ennaltaehkäisevässä sairaanhoidossa, mistä on myös saatu hyvää palautetta työntekijöiltä.

Jos esimerkiksi työssäjaksamisessa on ilmennyt minkäänlaisia haasteita, on työterveyspsykologin vastaanottoa haluttu tuoda henkilöstön tietoon mahdollisimman helposti lähestyttävänä palveluna. Kun yhteydenpito ammattilaiseen tapahtuu matalalla kynnyksellä, voidaan väistää työntekijää vaanivat pitkät poissaolot.

Lybeck kokee saaneensa Aavasta myös työterveyden konsultaatioapua henkilöstöön liittyvissä haastavissa tilanteissa, joissa ei itse työnantajan edustajana ole tiennyt, kuinka tulisi menetellä.

– Se on ollut ihanan helppoa. Jos ennaltaehkäisyn tai puuttumisen tilanteita on tullut, niin Aavalta on saatu täysi tuki ja turva tilanteisiin, jotka eivät ole meille arkipäivää, Laura Lybeck kertoo.

Kurkistus tilastoihin yllätti tiimin oman työterveyslääkärin –  sairauspoissaoloja on ollut vuoden aikana hämmästyttävän vähän.

Arjen ärsytykset esiin

Vararengasravintoloiden työntekijöiden hyvinvointi ja töissä viihtyminen ovat yrityksen arvoihin kirjattu tavoite, johon halutaan kiinnittää erityistä huomiota. Työntekijöille tehdyt suositteluindeksimittaukset ovat osoittaneet, että henkilöstö todella viihtyy työssään – eNPS-luku oli tänä vuonna huikeat +62 mitta-asteikon ollessa -100:sta +100:aan.

Henkilöstön työtyytyväisyyttä mitataan myös kuukausittaisilla pulssimittauksilla, joissa toiminnalle ja työhyvinvoinnille annetaan arvosana.

– Se on helppo mittari, kun kysytään suoraan, kuinka voit. Työhyvinvointi näkyy myös siten, että työntekijät suosittelevat meitä työnantajana kavereilleen, mikä on tietysti meille isoin käyntikortti.

Arvosanan lisäksi halutaan tietää tarkasti, millaisissa asioissa olisi petrattavaa.

– Haluamme oikein lypsää niitä arjen pieniä ärsytyksiä esiin. Jos korvanapit ovat likaiset tai radioyhteys ei toimi kunnolla, se vaikuttaa työn tekemiseen, Laura Lybeck pohtii.

Yhteishengen luomiseksi yrityksessä on oma virkistystoimikunta, joka järjestää viikoittaisia padel-vuoroja ja ideoi liikunnallisia lajikokeiluja koko porukalle vielä henkilökohtaisen liikunta- ja kulttuurirahan päälle.

Työntekijöiden hyvinvoinnin lisäksi Vararengasravintolat satsaa vastuullisuuteen niin ympäristön kuin sosiaalisen vastuun näkökulmista. Yhtiöllä on Ekokompassin ympäristösertifikaatti ja se on ollut myös tukemassa kuopiolaisten jaksamista kaupungin Mieliteko-hankkeen yhteistyökumppanina.

Haluaisitko yrityksesi Aavan työterveysasiakkaaksi?

Olemme yrityksellesi oikea kumppaniksi, jos:
Haluatte modernin työterveyskumppanin, joka uskoo pitkäjänteiseen, proaktiiviseen tekemiseen yhdessä.
Arvostatte henkilöstön hyvinvoinnista syntyvää kilpailuetua.
Pidätte työkykyinvestointien taloudellisia vaikutuksia tärkeinä.
Haluatte löytää uusia keinoja työn tekemisen laadun kasvattamiseen.