Haavat, rakot, palovammat ja pistot – näin hoidat kesäihon vaurioita

ihovauriot
Kesällä ja ulkona touhutessa sattuneet ihon pienet vauriot ovat tavallisia harmeja: pieni palovamma grillatessa, asfaltti-ihottuma kaatuessa, rakko jalassa, viiltohaava tai hyönteisen pisto mökkireissulla... Tässä Aavan asiantuntijavinkit, kuinka hoidat pienet ihovauriot oikein kotona ja milloin haavaa kannattaa mennä näyttämään lääkäriin.
FacebookTwitterLinkedIn

Kaaduitko pyörällä? Näin hoidat pintanaarmut ja asfaltti-ihottuman

Miten hoidetaan kotona?

Jos raapaisit ihon johonkin terävään, kuten terassin kulmaan, tai kaaduit pyörällä, ihoon on tullut todennäköisesti pintanaarmu tai ihoruhje eli asfaltti-ihottuma. Asfaltti-ihottumassa ihon pintakerros on vaurioitunut ja verestävä. 

Pintanaarmun ja ruhjeen tärkein itsehoito on puhdistus juoksevalla, kädenlämpöisellä vedellä. Puhdista iho vedellä kerran päivässä, jotta vaurioitunut iho ei tulehdu. Naarmu paranee yleensä parissa vuorokaudessa ja isompi ruhje viikossa.

Milloin lääkäriin?

Pintanaarmu ei yleensä vaadi lääkärikäyntiä. Jos ruhje punoittaa voimakkaasti, sitä kuumottaa ja siitä tihkuu kudosnestettä muutaman päivän päästä tapaturmasta, ihoalue voi olla tulehtunut. Tällöin lääkäri voi määrätä tulehdukseen antibioottikuurin.

Sormet paloivat grillatessa? Näin hoidat pienet palovammat

Miten hoidetaan kotona?

Pistä palanut ihoalue heti kylmän veden alle. Pidä palanutta ihoa kylmän veden alla puoli tuntia, jotta kudosvaurioiden eteneminen ihon syvempiin kerroksiin pysähtyy.

Suojaa palovamma laastarilla tai siteellä. Punoittavaa ihoa voi viilentää haavageelillä tai palovammalaastarilla. Lievä palovamma paranee yleensä kolmessa tai neljässä päivässä.

Jos palovamma muodostaa parin tunnin sisään vesirakkuloita, kyseessä on toisen asteen palovamma, jonka paraneminen voi kestää kahdesta kolmeen viikkoa. Vesirakkuloita ei kannata puhkaista kotioloissa tulehtumisriskin vuoksi. Pienet rakkulat paranevat puhkaisematta ja isot puhkeavat itsestään. Rakkuloiden puhkeamisen jälkeen iho verestää, joten siteen ja ihon väliin kannattaa laittaa rasvataitos tai silikonisidos.

Milloin lääkäriin?

Mene lääkäriin, jos toisen asteen palovamma on kämmentä suuremmalla alueella tai se on käsien, kasvojen tai nivelten alueella. Lasten pienetkin palovammat kannattaa käydä näyttämässä lääkärissä. Jos palaneella ihoalueella esiintyy tulehdusoireita kuten kuumotusta, märkimistä tai kipua parin päivän sisällä palovamman syntymisestä, saatat tarvita antibiootit.

Leikkasitko veitsellä sormeen? Näin hoidat viiltohaavat

Miten hoidetaan kotona?

Puhdista ihon pintahaava eli ihon ylimpään kerrokseen tullut haava juoksevalla, kädenlämpöisellä vedellä. Suojaa haava lialta laastarilla. Puhdista haava ja vaihda laastari kerran vuorokaudessa. Tavallisesti pintahaavat paranevat alle viikossa.

Jos haava on syvä, se ulottuu ihon alempiin kerroksiin: kun haavaa raottaa, sisällä näkyy punertavaa ihokudosta ja valkoista rasvakudosta. Syvästä haavasta tulee yleensä myös reilummin verta. Ensihoida syvä haava samoin kuin pintahaava ja lähde tarvittaessa lääkäriin. Huolehdi myös, että jäykkäkouristusrokote on voimassa.

Milloin lääkäriin?

Jos haava on syvä ja pitkä ja siitä vuotaa paljon verta, se voi vaatia ompelua lääkärissä. Kasvoissa olevien haavojen kanssa kannattaa hakeutua hoitoon heti, jotta arpien syntyminen voidaan estää oikealla hoidolla. Jos käsien haavat haittaavat päivittäisiä askareita, on syytä mennä lääkäriin.

Jos haavaa alkaa muutaman päivän sisällä kuumottaa ja se punoittaa voimakkaasti sekä erittää kudosnestettä, haava on todennäköisesti tulehtunut. Lääkäri voi määrätä tulehdukseen antibiootit.

Tikku ihon alla? Astuitko naulaan? Näin hoidat pistohaavat

Miten hoidetaan kotona?

Jos astuit naulaan, puhdista haava heti juoksevalla, kädenlämpöisellä vedellä. Syväkudokseen on todennäköisesti päässyt naulasta maaperän bakteereja, jotka voivat ääritilanteessa aiheuttaa jäykkäkouristuksen. Varmista, että jäykkäkouristusrokotteesi on voimassa.

Ihon alle joutuneen tikun voi yrittää poistaa itse esimerkiksi huolellisesti puhdistetulla neulalla tai pinseteillä, mutta tavallisesti tikut työntyvät pois ihon alta itsestään parissa päivässä.

Milloin lääkäriin?

Jos pistohaava on monta senttiä syvä, vauriot ulottuvat todennäköisesti syväkudokseen. Silloin kannattaa aina käydä lääkärillä, joka arvioi, tarvitsetko antibiootteja.

Pitkät ja kivuliaat sekä pienet ja sitkeästi ihon alla pysyvät tikut kannattaa poistattaa terveydenhuollon ammattilaisella, jotta ne eivät aiheuta ja ylläpidä tulehdusta.

Ampiaisen pisto tai paarman purema ihossa? Näin hoidat hyönteisen pistot

Miten hoidetaan kotona?

Useiden hyönteisten kuten ampiaisten, paarmojen ja hyttysten pistot aiheuttavat ihoon punaisen paukaman, joka voi olla kivulias tai kutiseva. Levitä paukamaan hydrokortisonivoidetta, joka lievittää oireita. Suun kautta voit ottaa antihistamiinitabletin helpottamaan oireita. Alle kaksivuotiaille antihistamiini annetaan liuoksena.

Jos olet allerginen mehiläisten, ampiaisten ja kimalaisten pistoille, ota ensiapuna kortisoni- tai antihistamiinitabletti suun kautta ja pistä tarvittaessa lihakseesi adrenaliini-injektio.

Milloin lääkäriin?

Jos tiedät olevasi allerginen pistiäisille, hakeudu piston saatuasi tarvittaessa lääkäriin. Jos sinua pistettiin ja saat ensimmäistä kertaa voimakkaita oireita, hakeudu nopeasti lääkärin vastaanotolle. 

Rakko kantapäässä? Näin hoidat rakot ja hiertymät

Miten hoidetaan kotona?

Puhdista rakko juoksevalla, kädenlämpöisellä vedellä ja kuivaa puhtaalla kankaalla. Laita päälle rakkolaastari, joka suojaa rakkoa lisähankaukselta ja bakteereilta. Jos sinulla ei ole rakkolaastaria, tavallinen laastari käy ensiavuksi.

Toista vesipuhdistus ja vaihda rakkolaastari kerran vuorokaudessa, jotta rakko ei tulehdu. Anna rakon hengittää hetki ennen uuden laastarin laittoa: ilmahoito nopeuttaa rakon parantumista. Tavallisesti rakon parantuminen vie muutaman päivän.

Milloin lääkäriin?

Rakko voi olla tulehtunut, jos sitä ympäröivä iho punoittaa ja turpoaa ja rakko erittää kudosnestettä. Käy näyttämässä oireilevaa rakkoa lääkärille, joka voi määrätä sinulle antibioottikuurin.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen.