Hoida talvi-ihoa hyvin

talvi-iho
Talvikausi on Suomessa haasteellinen iholle. Pakkasilma ja keskuslämmitys kuivattavat ihoa ja runsaampi pukeutuminen voi aiheuttaa ihoa ärsyttävää hikoilua. Yleensä kuivumisen huomaa kutinasta.
FacebookTwitterLinkedIn

Kuiva iho johtuu usein atopiasta, joka on perinnöllinen ominaisuus. Jopa viidennes kehittyneiden maiden aikuisväestöstä kärsii elämänsä aikana atooppisen ihon oireista. Tällainen iho päästää kosteuden karkuun ja ärsyttävät tekijät ihon kimppuun”, kertoo ihotautien erikoislääkäri Pekka Autio Lääkärikeskus Aavasta.

Kuivaa ihoa kannattaa hoitaa hyvin. Rasvaus apteekista saatavalla perusvoiteella korjaa atooppisen ihon pintahaavoittuvuutta. Tällöin kosteus säilyy ja iho suojaa paremmin infektioilta. Rasvaus ennaltaehkäisee myös ihottumaa ja kutinan kroonistumista.

Hyvin runsaat pesut ja ihon hankaus sienellä tai harjalla voivat pahentaa kuivuutta, joten niitä kannattaa kuivan ihon kanssa välttää.

Ihottuman kanssa lääkäriin

Iho-oireiden kanssa ei kannata sinnitellä liian kauan, sillä hoitokin voi tällöin pitkittyä.

”Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos iho ei rauhoitu kotikonsteilla ja jos esimerkiksi kutinaoireet alkavat häiritä yöunta, päiväaikaista toimintaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Tällöin kyseessä voi olla atooppinen ekseema, joka on tulehduksellinen tila.”

Vastaanotolla tutkitaan atopiataipumus, allergiat, taustasairaudet ja erilaiset infektiot, jotka voivat ylläpitää oireita.

”Kuivaa ja oireilevaa päänahkaa kannattaa myös käydä näyttämässä lääkärillä. Päänahan oireilu voi johtua joko tali-ihottumasta tai atooppisesta ihotyypistä. Hoito näihin on erilainen, joten parhaan hoidon osaa neuvoa iho-oireisiin erikoistunut lääkäri.”

Useimmat kuivasta ihosta kärsivät selviävät talvikaudesta seuraavilla ihonhoitoneuvoilla.

Ihonhoitovinkit talveen:

  • Rasvaa ihoa apteekista saatavalla hajusteettomalla perusvoiteella. Levitä voide heti peseytymisen jälkeen, jolloin se imeytyy hyvin.
  • Löydät omalle iholle sopivan tuotteen kokeilemalla. Liian kevyt voide imeytyy nopeasti ja iho on pian uudestaan kuivan tuntuinen. Hyvin kuiva iho tarvitsee paksumpaa voidetta.
  • Voit hoitaa atooppista ihoa apteekista ilman reseptiä saatavilla miedoilla kortisonivoiteilla 1-2 viikon hoitojaksoina.
  • Suojaa ulkoillessa iho pakkaselta peittävällä pukeutumisella.
  • Älä käytä kovalla pakkasella vesipitoisia voiteita, sillä ne pahentavat pakkasen vaikutusta. Valitse keväthangille myös vedetön aurinkosuojavoide.
  • Huuhtele hiki iholta heti ulkoilun tai liikunnan jälkeen.
  • Tarkista ihottuman esiintyessä hajustetut pesuaineet, voiteet ja saippuat tai harrastuksiin liittyvät altistukset (esim. liuottimet, kemikaalit). Tarkkaile ruokavalion vaikutusta ihottumaan.
  • Hiero kuivaan hiuspohjaan kevyt perusvoide, anna vaikuttaa yön yli ja huuhtele aamulla pois. Joissakin perusvoidesarjoissa on hiuspohjan hoitoon tarkoitettuja tuotteita.
  • Hakeudu lääkärin vastaanotolle, jos iho tai päänahka ei tule kuntoon perushoidolla.

Haasteita tai kysymyksiä ihoon liittyen?


Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Pekka Autio.