Ihmeperheen keskimmäinen
Äkkiseltään voisi kuvitella, että sisaruussuhteen vahvistaminen on miltei mahdotonta silloin, kun toinen veljeksistä myy jatkuvasti keikkapaikat loppuun ja elää huumaavaa unelmiensa artistielämää.
Toisin kävi Max Senelle (Sexmane) ja tämän veljelle Lucakselle.
– Yhtäkkiä Maxilla oli aikaa mulle. Vihdoin me tutustuttiin ja nautittiin toistemme läsnäolosta. Samaan aikaan sain käyttää mun luovaa taitoa, kuvata ja näyttää jollekin toiselle, mitä olin luonut. Mietin, että tässähän voisi olla joku tulevaisuus.
Näin freelancer-ohjaaja, taiteilija Lucas Sene kuvailee hetkeä, jolloin hän tajusi, että supersuositun artistiveljensä keikkojen kuvaaminen voisi johtaa hänet ammatillisesti johonkin suurempaan. Mutta myös lähemmäs veljeään.
Miten tähän pisteeseen päädyttiin?
Perheen yksiköiden välissä
Lucas Sene on kahden mainetta niittäneen artistin, Sexmanen ja Isaac Senen, pikkuveli. Se näkymättömämpi perheen keskimmäinen, joka tarkkailee taustalla.
Ennen kaikkea hän on herkkä ja määrätietoinen taiteilija, jolla on selkeät tavoitteet elämässään.
– Kun maailma aukeaa sulle, sä valitset itse sen tavan, hän sanoo.
Senen sisaruksiin kuuluu Lucaksen, Isaacin ja Maxin lisäksi sisko Sofia, sekä pikkuveljet Robin ja Adilio. Sexmanen kappaleeksikin päätynyt Ihmeperhe on Lucaksen mukaan dynamiikaltaan aina ollut jakautunut yksiköihin. Sofia tyttönä on ollut oma yksikkönsä. Toinen yksikkö ovat olleet Isaac ja Max ja kolmannen ovat muodostaneet Robin ja Adilio. Lucas on jäänyt niiden väliin.
– Kyllä se joskus sattui, kun oisin halunnut leikkiä tai tehdä yhdessä. Niillä oli omat jutut ja ne kilpaili keskenään. Huomasin, et mä tuun niihin tilanteisiin aina ulkopuolelta, hän miettii.
Mummon taskukamera
Lucas Sene kasvoi muiden veljesten tavoin Kuopion kupeessa Siilinjärvellä. Hän asui teinivuotensa kahdestaan mummonsa kanssa.
– Se oli ihan parasta. Mummo omisti kaiken aikansa mulle. Sitten ennen armeijaa tuli fiilis, että metsät ja järvet on nyt nähty ja meri voisi kutsua. Hain laivastoon armeijaan ja se oli mun exit Siilinjärveltä.
Ylioppilaskirjoitusten ja armeijan väliin jäi muutama kuukausi aikaa totutella Helsingissä asumiseen. Kirjoitusten ja oikeustieteellisen pääsykokeisiin pänttäämisen vastapainoksi Lucas löysi kirjoittamisen ja valokuvaamisen kuin terapiaksi itselleen.
– Kun muutin pois, mummo antoi mulle mukaan taskukameran, sellasen tosi surkean. Kuvasin sillä yhden Maxin keikan. Ne kuvat oli karuja, mutta niissä oli niin paljon fiilistä, Lucas kertoo.
– Max sanoi silloin, ettei mitkään kuvat oo pitkään aikaan saaneet häntä tuntemaan samoin kuin ne mun ottamat. Silloin Max ehdotti, että mun kannattaisi hyödyntää tätä taitoa ja hän hankki mulle ekan kunnon kameran ja aloin kuvata hänen keikkojaan enemmänkin, hän jatkaa.
Se oli käännekohta veljesten suhteessa. Ja se tuntui Lucaksesta niin hyvältä.
Uusia unelmia
Sitten armeija tuli väliin ja pettymys siitä, etteivät oikiksen ovet auenneet perheen ainoalle akateemisesta polusta haaveilleelle miehenalulle. Lucas tajusi, ettei oikeustiede ehkä olekaan ainoa oikea tie, vaikka ajatuksesta olikin vaikea päästää irti.
Armeijassa oli aikaa miettiä.
Lucas kuvasi viikonloppulomilla Maxin keikkoja ja se tuntui hyvältä. Hän sai myös kuulla elokuvaohjaajakoulusta, josta syntyi uusi unelma.
Sekään tavoite ei ole helpoimmasta päästä, sillä linjalle otetaan uusia opiskelijoita vain kaksi vuodessa. Kunnianhimo ja luotto omaan tekemiseen ovat kuitenkin saaneet hänet jatkamaan hakemista.
– Toisaalta se on vain yksi reitti sinne, minne mä haluan. Ja se on elokuvien ohjaus, jota teen jo nyt. Se on ihan sama teenkö sitä kotivideoksi vai leffateatteriin, luotan prosessiin ja mun taitoihin.
– Olisihan se mahtavaa päästä sinne kouluun. Mutta voin ihan hyvin käydä opiskelemassa vaikka psykologiaa, kieliä tai matematiikkaa. Maailma on kiinnostava ja iso ja mä rakastan uuden oppimista, Lucas sanoo.
Mielikuvituksen lähde
On selvää, että perheen tarkkailijan rooli ei tarkoita, etteikö Lucaksen sisällä eläisi yhtä vahva taiteilijan sielu kuin musiikkia tuottavissa veljissään.
Luovuus on se, mistä kaikki lähtee. Veljien alettua tehdä musiikkia, Lucas alkoi miettiä ensimmäistä kertaa omaa luovuuttaan ja kuinka toteuttaa itseään.
– Musa ei ole ikinä jäänyt mulle vain musiikiksi. Se on mielikuvituksen lähde. Tajusin jossain kohtaa, etten pysty pelkästään kuuntelemaan musiikkia, vaan alan nähdä heti kuvia mun mielessä. Monesti näin myös itseni niissä kuvissa ja ajattelin, et ehkä musta tulee näyttelijä, Lucas sanoo.
Musikaalisuus ja luovuus ovat Lucaksen mukaan peräisin perhetaustasta. Lestadiolaisyhteisössä kasvaneet sisarukset lauloivat paljon, kävivät seuroissa ja kuuntelivat klassista musiikkia. Rytmimusiikki oli kiellettyä.
Perheen isä ei ollut lestadiolainen, joten hänen kauttaan lapset näkivät myös toisenlaista elämää. Lopulta äidin erottua uskonyhteisöstä, myös lasten siirtymä sen ulkopuolelle kävi luonnollisesti.
Mikä on Lucaksen jäähallikeikka?
Maxin suuri unelma oli 18. toukokuuta toteutunut jäähallikeikka, jota Lucas luonnehtii mielettömäksi ja vaikuttavaksi. Hän nautti veljensä suuresta illasta ja keikasta ensimmäistä kertaa ilman, että oli itse kameran takana.
– Oli hassu fiilis. Nautin ja olin tosi ylpeä.
Mutta mikä on Lucaksen oma jäähallikeikka? Se suuri unelma, jota kohti hän kurkottaa. Lucas vaikenee kysymyksen äärelle ja miettii tarkkaan.
– Tehdä kokopitkä elokuva, missä onnistun aidosti koskettamaan sekä muita että itseäni ja tuomaan mulle merkityksellisen tarinan valkokankaalle, Lucas sanoo.
– Niin että vähintään yhtä moni näkee sen kuin Maxin jäähallikeikan, hän täydentää nauraen valloittavasti.
——————————————————————————–
Aava on toteuttanut yhdessä Lucas ja Max Senen sekä Marmori Entertainmentin kanssa viisiosaisen dokumenttisarjan, joka raaputtaa artisti Sexmanen kuorta aiemmin nähtyä syvempää. Kyseessä on Lucas Senen taidonnäyte, joka paljastaa ihmisen huippusuositun artistin takana ja auttaa ymmärtämään paineita ja mielen myllerryksiä, jotka syntyvät, kun olet yhtäkkiä kaikkien huulilla.
Aava | Max -dokumentti esitettiin kokonaisuudessaan valkokankaalla kutsuvierastilaisuudessa 6.6.2024 Biorex Kulttuurikasarmilla. Dokumentti on katsottavissa Aavan YouTube-kanavalla.
Teksti: Outi Kaakkuri, Lääkärikeskus Aava
Kuvat: Lucas Sene / Senen perheen kotialbumi