Kuivasilmäisyys on yleisin silmävaiva

kuivat_silmät
Kysymys: Mistä kuivasilmäisyys johtuu ja miten se oireilee? Mistä apu oireisiin? Vastaus: Kuivasilmäisyys on kyynelnesteen vähäisestä erittymisestä tai poikkeavasta laadusta johtuvaa silmien kuivumista. Yleisimpiä oireita ovat silmien vetistely, kirvely ja punoitus. Oireiden lieventämiseen voidaan käyttää silmien pintaa voitelevia, nestemäisiä tai geelimäisiä tippoja.
FacebookTwitterLinkedIn

Lähes joka toinen suomalainen kärsii kuivista silmistä jossakin elämän vaiheessa. Kuivasilmäisyys onkin yleisin silmävaiva Suomessa. Kuivasilmäisyyden aiheuttajia on useita. -Kuivasilmäisyyttä aiheuttaa kyyneleiden vähentynyt tuotanto ja kyynelnesteen lisääntynyt haihtuminen. Syy voi olla kumpi tahansa tai molemmat yhtä aikaa, silmätautien erikoislääkäri Kirsti Talvensaari Lääkärikeskus Aavasta toteaa.

Liian vähäisen kyynelnesteen tuotannon tausta voi olla idiopaattinen eli siihen ei löydy erityistä syytä. – Yleensä kyynelnesteen vähentynyt tuotanto on ikääntyvien vaiva ja naisilla se liittyy usein vaihdevuosiin. Taustalla voi olla myös ns. Sjögrenin syndrooma, jossa elimistön immuunivaste aiheuttaa kyynelrauhasten vajaatoimintaa ja silmien kuivumista. Liian nopea kyynelnesteen haihtuminen voi johtua myös luomien kroonisesta tulehduksesta, rasvapitoisia aineita silmän pintaan erittävien rauhasten toimintahäiriöstä tai nopeutuneesta haihtumisesta. Myös elämäntapoihin ja ulkoisiin tekijöihin liittyvät asiat vaikuttavat kyynelnesteen haihtumiseen. – Kuiva huoneilma, ilmastoitu auto, pakkanen, kuuma sauna sekä erilaiset pölyt ja savut aiheuttavat silmien pinnan kuivumista.

Kasvohermohalvaus ja kilpirauhasen toiminnanhäiriöt ovat esimerkkejä harvinaisemmista kuivasilmäisyyden aiheuttajista. Silmäleikkausten, kuten taittovirhekirurgian tai kaihileikkauksen jälkeen kuivasilmäisyysoireet voivat lisääntyä. Lisäksi lääkkeistä antihistamiinit, ehkäisypillerit, nesteenpoistolääkkeet ja beetasalpaajat saattavat aiheuttaa silmien kuivumista.

Oireet hallintaan

Kuivasilmäisyyden oireita ovat silmien punoitus, kirvely, roskan tai hiekan tunne ja kutina. Oireena voi olla myös valonarkuutta ja silmien “väsymistä”. Usein oireena on silmän liiallinen kyynelnesteen tuotanto, kyynelehtiminen. -Vain vaikea kuivasilmäisyys uhkaa vakavasti silmien terveyttä ja näköä. Useimmiten kysymyksessä on vaaraton, tosin kiusallinen vaiva. Kun kuivan silmän oppii tuntemaan ja käyttämään oireita lieventäviä tippoja, sen kanssa voi elää, Talvensaari toteaa.

Kuivasilmäisyyteen ei siis ole olemassa poppakonstia, jolla vaivasta pääsisi lopullisesti eroon, mutta oireita voi lievittää. Yleisimmin hoitona käytetään apteekista saatavia kostutustippoja, joita tulisi käyttää säännöllisesti, vähintään 2-4 kertaa päivässä. -Tarvittaessa tippoja on annosteltava jopa tiheämmin ja  vaikeassa kuivasilmäisyydessä niitä käytetään joka tunti, Talvensaari kertoo. Hän kehottaakin kokeilemaan rohkeasti erilaisia tippoja, jotta onnistuu löytämään sellaisen, joka tuntuu omaan silmään parhaimmalta. – Tippoja voi myös käyttää vaihtelevasti: paksumpaa geelitippaa öisin ja nestemäistä päivisin, Talvensaari neuvoo.

Teksti: Mia Heiskanen / Mediaplanet