Lotta sai näkönsä takaisin – linssileikkaus Aavassa paransi näön ja elämänlaadun

Linssileikkaus
Aavassa tehtävät linssileikkaukset korjaavat turvallisesti ikänäköä ja kaukotaitteisuutta.
FacebookTwitterLinkedIn

Monella meistä on silmälasit ja osalle ne ovat jopa osa omaa identiteettiä. Kaikille lasien käyttö ei kuitenkaan tunnu mieluisalta, etenkään jos rillit ovat ilmestyneet nenälle vasta iän karttuessa.

Espoolainen Lotta on yksi heistä, joille silmälaseista eroon pääseminen oli yksi pitkäaikaisista haaveista.

– Sanoin aina, että ottaisin ennemmin rypyt kuin lasit. Minulla oli ikänäkö ja lukulasien kanssa pelaaminen alkoi joskus nelikymppisenä. Ehdin käyttää lukulaseja, moniteholaseja ja toimistolaseja 15 vuoden ajan, kunnes vihdoin uskaltauduin linssileikkaukseen, Lotta kertoo.

Aavaan ystävän suosituksesta

Useat linssileikkauksessa käyneet ja lopputulokseen tyytyväiset ystävät kannustivat Lottaa toimenpiteeseen. Ajatus silmiin kajoamisesta kuitenkin hirvitti ja hänen piti ensin kerätä rohkeutta.

Lopullinen päätös leikkauksesta syntyi, kun edessä olisi ollut moniteholasien ja aurinkolasien uusiminen. Silloin Lotta ajatteli, että on jo korkea aika satsata elämänlaatuun.

Aavaan Lotta päätyi ystävättären suosituksesta. Silmätautien erikoislääkäri Petri Järventausta oli ollut hänen ystävänsä silmälääkäri jo pitkään ja tehnyt tälle myös linssileikkauksen. Lotta varasi ajan Petrin vastaanotolle ja toimenpiteen suunnittelu pääsi alkamaan.

Esitutkimuskäynnillä asiakkaan silmät tutkitaan huolellisesti, sillä ikänäköleikkaus voidaan tehdä vain terveisiin silmiin. Asiakkaalle valitaan kolmesta eri linssityypistä hänen elämäntyyliinsä, harrastuksiinsa ja toiveisiinsa parhaiten soveltuva linssi.

– Käsitöitä tekevän näössä on kiinnitettävä huomiota ihan eri asioihin kuin purjehtijan näössä. On tärkeää valita oikea linssityyppi ja suhteuttaa se asiakkaan odotuksiin, Petri sanoo.

Bisnesluokan palvelua

Leikkauspäivänä Lotta oli rauhallinen: tarvittavat mittaukset ja esivalmistelut oli tehty ja luotto ammattilaisiin vankka. Aava saa toimenpiteestä häneltä täydet pisteet.

– Palvelu oli ihan ensiluokkaista. Tuli tunne, että olen ostanut bisnesluokan leikkauksen. Vastassa oli ihana henkilökunta, tila oli rauhallinen ja kaikki liikkeet selostettiin niin tarkasti, että olin täydessä zen-tilassa, vaikka koko ajan kuitenkin hereillä, Lotta muistelee.

Toimenpidettä edelsi huolellinen silmien valmistelu puuduttavilla silmätipoilla, joten kipua ei tuntunut missään vaiheessa operaatiota.

Ikänäön korjausleikkaus on nopea toimenpide ja valmisteluineen se kestää yleensä hieman yli puoli tuntia. Itse silmää operoidaan noin 10 minuuttia per silmä.

Toimenpiteen aikana oma linssi poistetaan ja tilalle asetetaan moderni keinolinssi, joka asettuu linssissä olevien tukien avulla turvallisesti paikoilleen. Asiakkaan näkökyky säilyy koko toimenpiteen ajan, mutta operaation aikana näkökenttä on täynnä kirkkaita valoja.

Asiakkaalle isoin työ on toimenpiteen jälkeinen leikkauksen jälkihoito, sillä silmiin käytetään hoitavia ja kosteuttavia tippoja useamman viikon ajan.

Toipuminen on aina hyvin yksilöllistä, mutta yleensä jo pari tuntia toimenpiteen jälkeen kaukonäkö alkaa olla terävä. Lähinäkö kohenee hiljalleen, kun aivot oppivat käyttämään uutta linssiä. Näkökentässä saattaa esiintyä ajoittaisia valoilmiöitä tai muita heijastumia, mutta ne katoavat toipumisen edetessä.

Näön asettuminen lopulliseen tarkkuuteensa voi viedä useamman kuukauden ajan.

Haukan katse merellä ja golfkentällä

On kulunut vuosi siitä, kun Lotta kävi leikkauksessa ja nyt hänen näkönsä on asettunut juuri siten kuin hän toivoikin. Uusitut linssit vaativat nyt hieman enemmän valoa kuin ennen. Pientä tekstiä ei näe tarkasti hämärässä, mutta hänelle tärkeämpää on bongata lintuja sekä nähdä merellä ja golfkentällä kauas kuin haukka.

– Kävimme kesällä saaristossa veneilemässä ja tajusin, että merimerkit näkyvät nyt paljon kauempaa kuin ennen. Serkkuni ei nähnyt niitä silmälaseilla, mutta minun silmilläni näkyi hyvin, Lotta iloitsee.

Linssileikkausta harkitseville hän antaa selkeän viestin.

– Jos haluaa parantaa elämänlaatuaan, niin tämä on siihen hyvä tapa. Olen ollut erittäin tyytyväinen ja saanut rahoilleni vastinetta, Lotta summaa.

Linssileikkauksella voidaan korjata ikänäköä ja lukeminen onnistuu taas ilman silmälaseja.

Kokeneet silmäkirurgit apunasi

Aavassa tehtävät linssileikkaukset korjaavat turvallisesti ikänäköä ja kaukotaitteisuutta. Toimenpiteen avulla on mahdollista päästä tietyin rajoittein eroon lukulaseista, kaukolaseista tai moniteholaseista. Leikkauksella saadaan korjattua myös hajataitteisuutta.

Aavassa linssileikkauksia tekevät tuhansien leikkausten kokemuksella silmäkirurgit Petri Järventausta, Petri Aaltonen, Matts Linder ja Riku Arvola.

Ikänäköleikkauksen riskit

Vaikka linssileikkaus on kivuton ja turvallinen toimenpide, mikään operaatio ei ole koskaan täysin riskitön.

Suurin vaara toimenpiteessä on infektioriski, joka on onneksi hyvin harvinainen. Infektiota voidaan ehkäistä tehokkaasti asiakkaan omalla toiminnalla: hyvä käsihygienia ja silmien huolellinen jälkihoito madaltavat infektion vaaraa.

Yleisin linssileikkaukseen liittyvä ongelma on, että taitteisuus ei osu kerralla kohdilleen. Oikeaa taitteisuutta ennustetaan tarkalla matemaattisella mallinnoksella, johon linssi lopulta asettuu yksilöllisesti. Aavassa linssileikkaukseen sisältyy aina tarkennustakuu, sillä joskus oikea taitteisuus ei huolellisesta suunnittelusta huolimatta osu kohdilleen. Tarkennusleikkausta tarvitaan hyvin harvoin, mutta tarpeen vaatiessa se toteutetaan yhdessä silmäkirurgin kanssa valittuna ajankohtana yleensä noin 6 kuukauden kuluttua alkuperäisestä leikkauksesta.

Näön menetys tai pysyvät näköhaitat ovat linssileikkauksessa äärimmäisen harvinaisia.

Muuta huomioitavaa ennen toimenpiteeseen ryhtymistä on, ettei linssileikkausta voida tehdä kuin terveisiin silmiin. On siis tärkeää tutkia, ettei silmässä ole piilevää silmäsairautta tai asiakkaan suvussa silmänpohjan ikärappeumaa tai hankalaa glaukoomaa.

Ennen linssileikkausta olisi hyvä, että asiakas olisi kokeillut elämää moniteholasien kanssa. Jos moniteholinssi ei sovi, ei sellaista kannata asettaa leikkauksella silmään pysyvästi.

Poikkeuksellisen suuren taittovirheen kanssa silmälaseista ei välttämättä päästä täysin eroon. Esimerkiksi yli +8 kaukotaitteisuudella asiakas pääsee toimenpiteen avulla eroon taittovirheestään, mutta saattaa silti joutua käyttämään vielä lukulaseja.

Ajanvaraus

Varaa aika linssileikkauksen esitutkimukseen soittamalla Aava Kampin silmäkirurgian leikkausneuvontaan numeroon 050 577 2351.

Asiantuntijana artikkelissa silmätautien erikoislääkäri Petri Järventausta.