Näin hoidat silmätulehduksen oikein

silmätulehdus/
Rähmii, punoittaa, kutittaa… Vaikka silmätulehdus on useimmiten vaaraton vaiva, se tarttuu helposti ja tuntuu ärsyttävältä. Lääkärikeskus Aavan silmätautien erikoislääkäri Kirsti Talvensaari kertoo miten hoidat silmätulehdusta itse, miten erotat erilaiset  silmätulehdukset toisistaan ja kuinka estät silmätulehdusta tarttumasta läheisiisi. Toisinaan on myös syytä varata aika lääkärin vastaanotolle. 
FacebookTwitterLinkedIn

Silmätulehduksen oireet? 

Jos silmäsi punoittavat ja rähmivät, syy saattaa olla silmätulehdus. Aina silmät eivät rähmi, ja toisilla silmänreunat saattavat punoittaa ja olla vähän turvoksissa. Joillakuilla taas on tunne kuin silmissä olisi hiekkaa. 

Milloin kannattaa mennä lääkäriin? 

Jos silmä vain punoittaa, kutisee ja rähmii, voit tarkkailla oireita muutaman päivän. Voit puhdistaa silmää kostutustipoilla, joita saat apteekista ilman reseptiä.  

Varaa aika lääkäriin, jos  

  • näöntarkkuutesi heikkenee, 
  • silmätulehdus on selkeästi vain toisessa silmässä tai  
  • silmäsi on kipeä tai valonarka.  

Pahimmassa tapauksessa hoitamaton silmätulehdus voi nimittäin vaikuttaa pysyvästi näöntarkkuuteen.  

Miten silmätulehdus todetaan? 

Silmälääkäri tutkii silmäsi silmämikroskoopilla. Sillä hän pystyy erottamaan silmän rakenteet ja näkee, onko tulehdus side- tai sarveiskalvossa vai syvemmällä silmässä.  

Jos sarveiskalvo on tulehtunut, silmälääkäri voi ottaa siitä bakteerinäytteen pyyhkäisemällä pumpulipuikolla silmän pintaa.  

Millaisia silmätulehduksia on olemassa? 

Silmätulehduksia on erilaisia. Useimmiten silmä tulehtuu bakteerin tai viruksen takia flunssan yhteydessä.  

  • Sidekalvotulehdus on yleisin silmätulehdus ja usein melko harmiton. Silmät punoittavat ja saattavat rähmiä voimakkaasti. Sidekalvotulehdus tulee usein molempiin silmiin. 
  • Sarveiskalvotulehdus on harvinaisempi silmätulehdus ja usein vain toisessa silmässä. Jos käytät piilolinssejä, saatat altistua sille. Silmän pintaan tulee naarmu, ja bakteeri tai virus pääsee siitä sarveiskalvoon. Silloin silmä ei yleensä rähmi, vaan punoittaa pahasti, vetistää, voi olla kipeä ja valonarka.  
  • Joskus harvoin bakteeri tai virus pääsee silmänpohjaan tai silmän sisään esimerkiksi verenkierron kautta tai leikkauksen yhteydessä. Silloin tulehdus on usein hyvin raju.  
  • Myös allergia voi olla silmätulehduksen takana. Silloin silmät kutisevat ja silmäluomet voivat punoittaa.  
  • Joskus elimistö itse aiheuttaa silmätulehduksen. Silmän värikalvon tulehdus eli iriitti on yleensä tällainen silmätulehdus. Se tulee yhteen silmään kerrallaan, silmää särkee, se punoittaa ja on valonarka.  
  • Klamydia voi aiheuttaa pitkittyneen silmätulehduksen. Oireet muistuttavat tavallista sidekalvotulehdusta.  

Silmätulehdus kiusaa?

Silmätulehduksen hoito? 

Silmätulehdus hoidetaan silmätipoilla. Lievään sidekalvotulehdukseen voivat riittää kostutustipat. Ärhäkämpi silmätulehdus talttuu antibioottisilmätipoilla. Allergiseen silmätulehdukseen auttavat allergiatipat, ja värikalvontulehdukseen lääkäri määrää kortisonitippoja.  

Virusinfektioon tepsii pääsääntöisesti vain aika. Herpesinfektion paranemista voidaan nopeuttaa lääkityksellä.  

Silmätulehdus alkaa yleensä rauhoittua jo parissa päivässä sen jälkeen, kun silmätippakuuri on aloitettu. Värikalvontulehduksen paranemiseen voi kuitenkin mennä kuukausi.  

Tarttuuko silmätulehdus? 

Vain bakteerin tai viruksen aiheuttama sidekalvotulehdus tarttuu ihmiseltä toiselle. Allerginen tai inflammatorinen silmätulehdus ei tartu. 

Silmätulehdus leviää helposti käsien välityksellä. Useimmiten se tarttuu oman käden kautta omaan silmään, mutta se voi levitä myös esimerkiksi käsipyyhkeistä.  

Näin ehkäiset silmätulehduksen tarttumisen 

  • Vältä koskemasta tulehtuneeseen silmään.  
  • Kun pyyhit silmää, heitä sen jälkeen nenäliina tai pumpulilappu roskiin ja pese kädet.  
  • Varaa silmätulehduksesta kärsivälle perheenjäsenelle oma käsipyyhe.  
  • Huolehdi hygieniasta ja varo likaista piilolinssinestettä. Sarveiskalvotulehdus voi tarttua sen välityksellä omasta silmään toiseen. 

Silmätulehdus vai kuivat silmät – miten erotan? 

Kaikki silmän ongelmat eivät johdu silmätulehduksesta. Silmät voivat punoittaa myös väsymyksestä tai kuivasilmäisyydestä. 

Silmätulehduksen erottaa väsyneistä ja kuivista silmistä siitä, että tulehduksella on selkeä alkamisajankohta. Silmätulehdus ei siis ala vähitellen tai huomaamatta.  

Kuivasilmäisyys johtuu silmän pinnan limakalvon ja sarveiskalvon pinnan kuivumisesta ja on pitkäaikainen, vaihteleva vaiva. Välillä silmät ovat kunnossa, ja välillä niitä kirvelee tai niissä on roskan tunne.  

Silmien väsyminen johtuu usein esimerkiksi tietokoneen ja kännykän tuijottamisesta tai hämärässä lukemisesta. Kuivasilmäisyyttä pahentavat myös ilmastointi, pakkanen, tuuli, kuiva sisäilma ja tietyt lääkkeet.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan silmätautien erikoislääkäri Kirsti Talvensaari.