Nainen ja vaihdevuodet: näin saat seksistä kaiken ilon irti

vaihdevuodet_seksi
Vaihdevuodet vaikuttavat emättimen limakalvojen ohenemisen ja kuivumisen myötä naisen seksielämään. Onneksi apua on saatavilla.
FacebookTwitterLinkedIn

Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä päällystää melko paksu limakalvo, joka suojaa muun muassa tulehduksilta. Vaihdevuodet saavat aikaan muutoksen. Estrogeenin vähetessä limakalvo ohenee ja on alttiimpi tulehduksille, kun emätintä suojaavien maitohappobakteerienkin määrä vähenee.

– Limakalvojen kuivuutta voi esiintyä myös imettävillä naisilla tai se voi johtua lääkehoidosta, kuten ehkäisypillereistä, endometrioosilääkkeistä tai solunsalpaajahoidosta. Myös gynekologisiset toimenpiteet tai munasarjojen toimintahäiriöstä johtuvat estrogeenipuutokset voivat lisätä kuivuutta, sanoo kliininen seksologi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä Lääkärikeskus Aavasta.

Emättimen limakalvon oheneminen ja kuivuminen aiheuttavat kirvelyä ja arkuutta. Kuivat limakalvot aiheuttavat kipua erityisesti yhdynnässä, ja usein myös limakalvovaurioita saattaa esiintyä. Virtsanpidätyskyky saattaa heikentyä ja emätin- ja virtsatietulehdusten riski kasvaa.

Kokeile näitä kotikonsteja

Vaihdevuosien aiheuttamia limakalvojen oireita voi ehkäistä ja hoitaa monin tavoin. Hyvä hygienia on tärkeää, mutta liian usein toistuvia pesuja ja saippuan käyttöä kannattaa välttää. Pikkuhoususuojia kannattaa käyttää vain kuukautisten yhteydessä ja voimakkaasti hajustetut hygieniatuotteet on syytä unohtaa.

– Emättimen kuivuutta ja kirvelyä voi helpottaa apteekista saatavilla kosteuttavilla valmisteilla, jotka eivät sisällä hormoneja. Esimerkiksi kosteuttavan emätintabletin vaikuttavana aineena on hyaluronihappo. Myös pitkävaikutteisesta kosteusgeelistä on usein apua. Se on kirkas, neutraali, öljytön, rasvaton ja kosteuden säilyttävä geeli, Leena Väisälä listaa.

Oikeankokoiset alusvaatteet ovat myös olennaiset emättimen vaivoja hoidettaessa. Alushousut eivät saa puristaa eivätkä hangata.

Vaihdevuodet eivät ole loppu seksielämälle

Vaikka vaihdevuosien aiheuttama kuivuminen saattaa tuoda mutkia matkaan myös makuuhuoneessa, ei sen kannata antaa vaikuttaa seksielämään. Apu on lähellä.

– Yhdynnässä kannattaa käyttää liukuvoiteita, jotka ovat öljy-, vesi-, silikoni- tai rasvapohjaisia. Ostotilanteessa on hyvä kysyä liukuvoiteen sopivuus kondomia käytettäessä, Väisälä muistuttaa.

Kumppanille kannattaa kertoa avoimesti tuntemuksistaan ja hakea yhdessä apua sujuvampaan seksielämään. Vaihdevuosien aikainen kuivuminen on hyvin tyypillinen vaiva, joka voidaan hoitaa.

Jos kosteutus ei auta

Jos kosteuttavat hoidot eivät riitä, oireita kannattaa hoitaa itselääkinnällä. Ulkosynnyttimien ihonhoitoon voi käyttää kosteuttavia perusvoiteita tai hoitoöljyjä.

– Naishormonia eli estradiolia tai estriolia sisältäviä voiteita tai emätinpuikkoja voi käyttää vaihdevuosien jälkeiseen estrogeenin puutteesta johtuvaan limakalvojen ohenemiseen ja kuivumiseen. Estrogeenia sisältävät valmisteet vahvistavat emättimen limakalvoja ja tekevät siitä paksun, kimmoisan ja poimuttuneen. Näin normaali kostuminen seksuaalisen kiihottumisen yhteydessä palautuu. Estrogeenimäärä on näissä erittäin pieni, joten se vaikuttaa vain paikallisesti emättimessä, Leena Väisälä valottaa.

Milloin lääkäriin?

Lääkärissä kannattaa käydä, jos emättimen oireet viittaavat tulehdukseen tai esiintyy ylimääräistä veristä vuotoa. Virtsaamisvaivat ja yhdyntäkivut ovat myös aina hyvä syy kääntyä lääkärin puoleen.

– Lääkärin vastaanotolla selvitetään, onko oireiden takana estrogeenipuutokseen liittyvä limakalvojen haurastuminen vai jokin muu syy. Gynekologilta saat parhaan mahdollisen avun. Tällaisten asioiden hoitaminen on ydinosaamistamme eikä meille lääkäreille mikään inhimillinen ole vierasta, Leena Väisälä kannustaa.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan kliininen seksologi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä.