Polvikipu vaivaa? 7 kysymystä polven ongelmista

polvikipu
Polvi kipuilee, jomottaa tai turpoaa? Miten tunnistaa polven rasitusvamma? Entä mistä äkillinen polvikipu voi johtua – tai saako kipeän polven kanssa liikkua? Lääkärikeskus Aavan ortopedian, kirurgian ja traumatologian erikoislääkäri Nina Voutilainen vastaa yleisiin kysymyksiin polvikivusta.
FacebookTwitterLinkedIn

1. Miten polvikipu oireilee?

  • Polvi voi oireilla monella tavalla. Polvi voi olla paitsi kipeä myös turvota, muljahdella, pettää alta, mennä lukkoon tai sen liike saattaa rajoittua.
  • Polvikipu voi tuntua vain ajoittain, rasituksessa tai koko ajan. Polvikivut levossa ja polvikipu yöllä kertoo usein polven nivelrikosta. Tällöin kipu voi olla jatkuvaa.

2. Miksi polvi kipeytyy?

  • Polvikipu johtuu usein tapaturmasta, kuten urheiluvammasta, liukastumisesta tai kompastumisesta, joiden seurauksena polvi saattaa tärähtää tai vääntyä tai siihen voi kohdistua iskuja.

Tyypillisesti polven urheiluvammoja tapahtuu kontaktilajeissa, joissa sattuu törmäyksiä. Näitä lajeja ovat muun muassa itsepuolustuslajit ja joukkuepelit, kuten jalkapallo, jääkiekko, salibandy, koripallo ja käsipallo.

  • Polvikivun syy voi olla myös polven rasitusvamma. Rasitusvamma liittyy yleensä urheilun, liikunnan tai raskaan työn aiheuttamaan ylikuormitukseen ja voi tuntua pehmytkudosärsytyksenä. Polven alueelle voi ilmaantua myös rasitusmurtuma tai sen esiaste rasitusosteopatia.
  • Mitä vanhempi olet, sen todennäköisemmin polvikipusi taustalla voi olla polven nivelrikko. Nivelrikossa polven nivelrustoa tuhoutuu, ja siitä seuraa polven kipua, turvotusta, liikerajoitusta ja vähitellen kehittyvä polven virheasento.

Polvinivelrikon syntymisen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta sille altistavia tekijöitä ovat ikääntyminen, lihavuus, naissukupuoli ja polvivammat.

Nuorelle tai keski-ikäiselle voi kehittyä polvinivelrikko esimerkiksi toistuvien polvivammojen seurauksena.

  • Tulehdukselliset nivelsairaudet, kuten nivelreuma, selkärankareuma ja kihti, saattavat nekin aiheuttaa polven kipeytymistä ja turvottelua.
  • Harvinaisia mutta vakavia polvikivun aiheuttajia ovat polvinivelen bakteerin aiheuttama niveltulehdus ja polven alueen pahanlaatuiset pehmytkudos- ja luukasvaimet.

3. Äkillinen polvikipu ilman vammaa – mistä se johtuu?

Kun polvi kipeytyy yllättäen ilman tapaturmaa, kyseessä on yleisimmin polven nivelrikko tai polven rasitusvamma.

Ne kehittyvät pitkän ajan kuluessa, mutta eivät välttämättä anna pitkään aikaan oireita itsestään. Siksi kipu voi alkaa hyvin yllättäen kuin tyhjästä.

Tulehduksellisen nivelsairauden oireilu voi sekin alkaa äkillisesti.

4. Milloin polvikipua voi hoitaa kotona?

  • Kotihoito voi riittää, jos kipu on lievää ja turvotus maltillista, polven liikerata palautuu nopeasti ja polvi tuntuu tukevalta kävellessä.
  • Hoida silloin polvea kylmällä, kipugeelillä, parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeellä sekä levolla.
  • Liikunnan pariin voit palata, kun se sujuu kivuttomasti. Pahasti kipeän ja turvonneen polven kanssa liikuntaharrastuksiin ei kannata lähteä. Silloin tarvitaan lepoa, ei rasitusta.

5. Polvikipu – milloin lääkäriin?

Jos polvi on kovin kipeä, turvonnut, pettää alta, ei kestä painoa tai ei ojennu suoraksi, kannattaa varata aika ortopedian erikoislääkäriltä.

Ortopedi tutkii polven ja arvioi sen näkyvät vauriot, turvotuksen, liikeradat, tukevuuden ja virheasennot.

Tarvittaessa polvesta otetaan röntgen- tai magneettikuva tai molemmat. Röntgenkuvasta arvioidaan luurakenteen muutokset, nivelrikon aste ja mahdolliset murtumat ja nivelen virheasennot. Magneettikuvasta nähdään polven nivelruston ja kierukoiden ja nivelsiderakenteiden mahdolliset vauriot.

Tulehduksellista nivelsairautta epäiltäessä saatetaan tarvita laboratoriotutkimuksia verestä ja nivelnesteestä.

6. Polvikipu – hoito?

Osa polvivammoista hoidetaan leikkauksella, osaan riittää muu hoito.

Murtumakirurgiaa lukuun ottamatta polvivammojen leikkaukset tehdään nykyään tähystyksellisesti, eikä isoja leikkaushaavoja tai pitkää sairaalassa oloa tarvita, vaan leikkaus suoritetaan melkein aina päiväkirurgisesti.

Polven kuntoutus alkaa heti leikkauksen jälkeen, ja siinä on apuna fysioterapeutti. Urheilun ja liikunnan pariin palaaminen onnistuu vähitellen viikkojen ja kuukausien kuluttua.

Polven rasitusvammoja hoidetaan rasitusta keventämällä. Liikunnan pariin palataan fysioterapeutin ohjaamana vähitellen.

Polven nivelrikkoon ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sen oireilua voi vähentää kehittämällä alaraajojen lihaskuntoa ja pitämällä painon kurissa.

Lisäksi oireita voidaan hoitaa kipulääkkeillä, kortisoni- ja hyaluronaattipistoksilla, fysioterapialla ja polvituella. Tarvittaessa ylimääräinen nivelneste voidaan myös poistaa polvesta.

Jos hoito ei riitä, harkitaan tekonivelleikkausta.

Tulehduksellisten nivelsairauksien hoito on keskitetty reumasairauksien erikoislääkäreille, joilla on ajantasainen tieto näiden sairauksien lääke- ja muusta hoidosta.

7. Polvikivun ehkäisy?

  • Hyvä lihaskunto suojaa polvea kivuilta. Liikunta ja lihaskuntoharjoittelu voi siis ehkäistä kipuja.
  • Ylipaino rasittaa polvea ja lisää polven nivelrikon riskiä ja sen oireilua. Siksi paino kannattaa pitää normaalina. 

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ortopedian, kirurgian ja traumatologian erikoislääkäri Nina Voutilainen.