Rintasyöpä – Miten se havaitaan hyvissä ajoin?
Rintasyövän oireet?
Rintasyövän oireita voivat olla erilaiset muutokset rinnassa:
- aristamaton kyhmy
- rinnan iho vetäytyy sisään, paksuuntuu tai sen väri muuttuu
- sitkeä ihottuma tai muu ihomuutos rinnassa tai nännissä
- verinen tai kirkas erite nännistä
- rinnan kipu, turvotus tai kuumotus
Nämä ovat merkkejä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Syy siihen on myös tunne, että kaikki ei ole rinnassa kunnossa.
Yleensä kyse on hyvänlaatuisista muutoksista. Patti tai kyhmy rinnassa ei ole automaattisesti syöpä – mutta se on aina syy hakeutua tutkittavaksi.
Suurin osa rintasyövistä löytyy seulonnoissa ilman, että rinnassa on selviä oireita.
Onko sinulla oireita?
Miten huomaisin itse, että kaikki ei ole rinnoissani kunnossa?
Tärkeintä on, että tunnet rintasi: miltä ne tuntuvat, näyttävät ja miten ne vaihtelevat kuukautiskierron mukaan. Kun rintasi ovat sinulle tutut, voit huomata muutokset niissä.
Rintojen tutkiminen itse ei ole vaikeaa, mutta se vaatii harjoittelua.
- Jos vasta harjoittelet rintojen tutkimista, tee se vaikka kerran viikossa. Kun homma sujuu ja tunnet rintojesi vaihtelun, voit tutkia ne kerran kuukaudessa. Jos sinulla on kuukautiset, oikea aika on kuukautisten jälkeen.
- Rintojen tutkiminen voi ahdistaa tai tuntua vaikealta. Älä silloin stressaa asiasta liikaa. Tärkeämpää on, että käyt kutsun tullen seulontatutkimuksissa ja hakeudut tutkimuksiin, jos huomaat rinnoissasi muutoksia.
- Jos huomaat muutoksen, älä jää miettimään sitä yksin, vaan hakeudu rohkeasti lääkärin tutkittavaksi. Mitä aikaisemmin rintasyövän löytää ja se hoidetaan, sitä todennäköisemmin se paranee täysin.
Minkä alan lääkärille varaan ajan?
Kenelle vain saat sujuvasti ajan: gynekologille, yleislääkärille tai työterveyslääkärille. He kaikki voivat tutkia rintasi ja lähettää sinut jatkotutkimuksiin.
Joskus etävastaanotto voi alkuun riittää, jos sen perusteella on selvää, että lähete jatkotutkimuksiin on tarpeen.
Mitä lääkärin vastaanotolla tapahtuu?
Yleensä lääkäri tunnustelee rintoja ja katsoo, miltä ne näyttävät. Hän tutkii, ovatko imusolmukkeet suurentuneet ja saattaa puristaa nännejä nähdäkseen, tuleeko niistä eritettä.
Lääkäri kyselee tarkkaan oireistasi, niiden kestosta ja taustastasi. Onko suvussasi sairastettu syöpää? Onko rintoihisi tehty toimenpiteitä? Oletko käynyt läpi syöpähoitoja?
Jos syöpää epäillään tai on aiheellista varmistaa, että jokin muutos on hyvänlaatuinen, lääkäri lähettää sinut jatkotutkimuksiin. Siellä rinnat tutkitaan yleensä mammografialla eli rintojen röntgenkuvauksella ja ultraäänellä. Jos tutkimuksissa löytyy muutos, joka on tarpeen tutkia tarkemmin, siitä otetaan paksuneulanäyte.
Milloin tutkitaan mammografialla, milloin ultraäänellä?
Mammografiassa rintasyöpä löydetään yleensä tehokkaasti. Sen ohella käytetään ultraäänitutkimusta, joka ei aiheuta säteilyä.
Jos olet alle nelikymppinen, ultraäänitutkimus voi riittää. Jos sen avulla todetaan, että rinnassa tuntunut muutos on vaikkapa harmiton kysta, ei mammografiaa tarvita. Mitä nuorempi nainen, sitä tiiviimmät rinnat ja sitä haitallisempaa mammografian säteily niille on. Mammografia on nuorille huonompi tutkimus myös siksi, koska se löytää syövät tiiviistä rinnoista huonommin.
Osalla naisista rinnat ovat hyvin tiiviit myös vanhemmalla iällä, mikä hankaloittaa mammografioiden tulkintaa. Tiiviys myös lisää hiukan rintasyövän riskiä. Siksi tiiviiksi todetut rinnat kannattaa mammografian lisäksi tutkia aina myös ultraäänellä.
Luotettavinta on tutkia rinnat mammografian ja ultraäänen yhdistelmällä. Erikoistilanteissa käytetään rintojen magneettitutkimusta, joka on kaikkein tarkin ja herkin löytämään rintasyövän.
Mammografian säteilyä ei kannata pelätä silloin, kun tutkimus on aiheellinen. Sen aiheuttama säderasitus on pieni, mutta mammografian hyöty rintasyöpien löytämisessä suuri.
Rintasyövän joukkoseulonta – milloin saan kutsun?
Kaikki suomalaiset naiset saavat kotiosoitteeseensa kutsun kunnalliseen mammografiaseulontaan 50-vuotiaana. Niissä käydään kahden vuoden välein 69-vuotiaaksi saakka.
Sen lisäksi, että käy joukkoseulonnan mammografiassa joka toinen vuosi, voi harkita, kannattaisiko välivuosina käydä yksityisellä puolella tutkituttamassa rinnat ultraäänellä.
Kenen kannattaa hakeutua tutkimuksiin ennen seulontaikää?
- Jos suvussa on keskimääräistä enemmän syöpää.
- Jos rintojen tutkiminen itse on vaikeaa esimerkiksi niiden muhkuraisuuden takia.
- Aina, jos jokin oire viittaa rintasyövän mahdollisuuteen.
Suvussani on paljon syöpää. Olenko vaarassa saada rintasyövän?
Jos lähisuvussasi on paljon rintasyöpään sairastuneita naisia tai siihen on sairastuttu nuorena, voi taustalla olla perinnöllinen tekijä.
Vahva merkki siitä on, jos miespuolinen sukulainen on sairastunut rintasyöpään. Myös suvun muut syövät, kuten munasarjasyövät, voivat liittyä rintasyöpäalttiuteen.
Perinnöllinen alttius selittää enintään kymmenesosan rintasyövistä.
Jos asia huolettaa, puhu siitä lääkärisi kanssa. Hän voi tarvittaessa ohjata sinut perinnöllisyyslääkärin neuvontaan. Tämän kanssa pääset arvioimaan, ovatko geenitutkimukset omalla kohdallasi tarpeen tai järkeviä.
Jos perinnöllinen alttius rintasyöpään löytyy, seulonnat aloitetaan normaalia aikaisemmin.
Mitkä asiat lisäävät rintasyövän riskiä?
Suurin osa rintasyövistä tulee naisille, joilla ei ole mitään erityisiä riskitekijöitä. Rintasyöpä on hyvin yleinen sairaus: joka 8-9:s suomalainen nainen sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana. Isoin riski on se, että on nainen.
- Riski kasvaa, jos kuukautiset alkavat aikaisin tai loppuvat myöhään, tai jos ensimmäinen raskaus on alkanut yli 30-vuotiaana.
- Pitkäkestoinen vaihdevuosien hormonihoito lisää rintasyöpäriskiä hieman. E-pillereiden käytöllä ei ole käytännön merkitystä rintasyöpään sairastumisessa.
- Ylipaino ja runsas alkoholin käyttö lisäävät rintasyövän riskiä.
- Aiemmin sairastettu syöpä lisää rintasyövän riskiä.
Rintasyöpäriski – voinko itse vaikuttaa siihen?
Terveelliset elämäntavat vähentävät rintasyövän riskiä:
- säännöllinen liikunta
- vähäinen alkoholinkäyttö
- normaalipaino
- tupakoimattomuus
Voi myös tehdä tietoisen päätöksen, että yrittää hankkia lapset nuorena. Myös pitkä imetys vähentää rintasyöpäriskiä.
Mitä tapahtuu, jos minulta löytyy rintasyöpä?
Ensisijainen hoito on leikkaus, johon lääkärisi ohjaa sinut viiveettä. Yleisimmin tehdään niin sanottu rinnan osapoisto.
Jatkohoito määrittyy tilanteen mukaan: sädehoitoa, sytostaatteja ja hormonihoitoa.
Rintasyövän hoitomahdollisuudet ovat nykyään erinomaiset ja hoito on parhaimmillaan hyvin yksilöllistä. Valtaosa rintasyöpään sairastuneista naisista paranee täysin.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.