Voiko norovirus tarttua monta kertaa? 9 kysymystä lääkärille

Norovirus
Norovirus on aikuisella yksi yleisimmistä äkillisen vatsataudin aiheuttajista. Se tarttuu erittäin herkästi ja kiidättää vauhdilla vessaan. Epidemiahuippu ajoittuu kevättalveen. Sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Holmberg vastasi norovirustautiin liittyviin kysymyksiin.
FacebookTwitterLinkedIn

1. Miksi norovirus tarttuu niin helposti?

Norovirus kuuluu kalikivirusten ryhmään ja aiheuttaa lähinnä akuuttia vatsatautia. Se tarttuu erittäin herkästi ihmisestä toiseen. Kun yksi perheestä sairastuu, yleensä muutkin saavat tartunnan.

Tartunnan voi saada myös pinnoilta, kuten ovenkahvoista ja valonkatkaisijoista, joita sairastunut on koskettanut. Noroviruksen tarttuminen jopa uimavedestä on mahdollinen. Tarttuvuutta lisää se, että virus säilyy tartuttavana useita päiviä. 

Lisäksi norovirus voi tarttua juomavedestä tai elintarvikkeista, jotka ovat saastuneet ihmisulosteella. Epidemiat on usein yhdistetty kypsentämättömänä syötäviin kasviksiin, kuten salaatteihin tai ulkomailta tulleisiin pakastemarjoihin.

2. Mitkä ovat noroviruksen oireet?

Noroviruksen itämisaika on lyhyt, vain 12-48 tuntia. Sen jälkeen oireet alkavat äkillisesti.

Norovirustartunnan oireita ovat

  • ripuli
  • oksennus
  • vatsakivut
  • kuume, joka voi olla joskus korkea. Aina kuumetta ei kuitenkaan ole.

Oireet ovat samat aikuisella ja lapsella. Oireeton norovirustartunta on hyvin harvinainen.

3. Pitääkö hyvä käsihygienia taudin loitolla?

Huolellinen käsienpesu vähentää norovirusten määrää käsissä merkittävästi. Siksi kädet pitäisi pestä aina vessakäynnin jälkeen sekä ennen aterioita saippualla ja lämpimällä vedellä. Kuivaa kädet sen jälkeen hyvin. Käsidesit eivät hävitä norovirusta käsistä yhtä tehokkaasti kuin saippuapesu. Sen käytöstä ei saa myöskään lisähyötyä pesemisen jälkeen.

Jos norovirus jyllää jo perheessä, pyyhi kodin pinnat tavallista huolellisemmin ja pese wc-tilat hyvin. Sairastuneilla käytössään olleet vaatteet ja vuodevaatteet kannattaa pestä vähintään 60 asteen lämpötilassa.

4. Uskaltaako ulkomaisia pakastemarjoja syödä?

Norovirustartuntaa voi ehkäistä myös pesemällä vihannekset ja hedelmät hyvin ja välttämällä kypsentämättömien simpukoiden ja ostereiden syömistä. Ulkomaiset pakastemarjat kannattaa kuumentaa kauttaaltaan, esimerkiksi keittämällä niitä kahden minuutin ajan.

5. Miten paljon pitää juoda tartunnan aikana?

Ripuli ja oksentelu voivat jo vuorokaudessa aiheuttaa voimakkaan nestehukan. Jotta siltä vältyttäisiin, pitäisi juoda nesteitä noin kolme litraa vuorokaudessa. Puolet tästä määrästä tulisi olla vettä ja toinen puolisko mehuja, limsaa tai maitoa – sen mukaan mitä mielesi tekee ja mikä menee alas.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että hiilihapolliset juomat voivat ärsyttää vatsaa entisestään. Hyvin sokeriset juomat taas saattavat lisätä ripulointia.

6. Jouduttaako paastoaminen paranemista?

Vaikka ripuli olisi rajua, syöminen ei pahenna tautia, vaan ruoka imeytyy suolistossa lähes normaalisti. Tosin syöminen voi aiheuttaa vatsakipua, minkä vuoksi annosten tulisi olla pieniä eikä ruoka saisi olla kovin raskasta. Alkuun pääset esimerkiksi leivällä tai puurolla.

Paastoaminen ei jouduta vatsataudin paranemista, vaan se voi heikentää oloa. Ruuasta saa tärkeitä suoloja, joita mahataudissa menettää.

Myös apteekin ripulijuomissa on suoloja. Niitä voi kokeilla, jos ei pysty syömään mitään.

7. Milloin voi palata töihin?

Yleensä noroviruksen aiheuttama tauti on lievä ja myös paranee pikaisesti. Tartunnan kesto on 1-3 päivää.

Viruksen tartuttavuus päättyy kuitenkin vasta, kun varsinainen ripuli loppuu. Suolen toiminta voi vielä tämän jälkeenkin olla jonkin aikaa epäsäännöllistä.

Töihin voit palata heti, kun olet oireeton. Tosin ravintola- tai hoitotyötä tekevän tulisi olla pois töistä kaksi vuorokautta ripulin ja oksentelun päättymisen jälkeen. Liikuntaharrastuksia voit jatkaa, kun vointi sen sallii.

8. Missä tilanteessa on syytä mennä lääkäriin?

Elimistön kuivuminen näkyy voimakkaana uupumisena ja limakalvojen kuivuutena. Tällaisessa tilanteessa etenkin iäkkäiden ja pienten lasten tulee hakeutua nopeasti lääkärin vastaanotolle. Hoidoksi voidaan tarvita suonensisäistä nesteytystä.

Kuivuminen näkyy virtsassakin. Silloin sen tulo vähenee ja se muuttuu väriltään tummaksi.

Huolestuttavia merkkejä ovat myös ripulin jatkuminen rajuna muutamaa päivää pitempään, ripulin seassa oleva veri ja kuumeen pysytteleminen korkeana. Tällöin oireiden aiheuttaja voi olla jokin bakteeri. Kyse voi olla esimerkiksi salmonellainfektiosta.

Mikäli epäilet saaneesi norovirustartunnan ravintolan tai työpaikkaruokalan ruuasta ja sairastuneita on useampia, asiasta olisi hyvä ilmoittaa paikalliseen terveyskeskukseen. Silloin terveysviranomaiset voivat alkaa selvittää epidemian alkuperää.

9. Voiko norovirustartunnan voi saada uudestaan?

Uutta norovirustartuntaa ei tarvitse pelätä heti entisen perään, sillä sairastuminen jättää sairastetulle virustyypille noin puoleksi vuodeksi hyvän suojan.

Pitkäaikaista immuniteettiä ei kuitenkaan kehity, koska norovirusvariantteja on useita erilaisia. Siksi tartunnan voi saada uudestaankin. Parhaiten riskiä voi pienentää hyvällä käsihygienialla.

Asiantuntijana infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Holmberg.