Haemme tutkittavia keliakialääkeainetutkimukseen

keliakiatutkimus
Saatat soveltua tutkimukseen, jos olet keliakiaa sairastava henkilö ja sinulla on suolisto-oireita gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta. Lääkärikeskus Aavassa tutkimusta tehdään Aava Helsinki Kampissa.
FacebookTwitterLinkedIn

Tutkimus jatkoa aiemmalle lupaavat tulokset antaneelle keliakiatutkimukselle

Meneillään oleva kansainvälinen keliakiatutkimus arvioi uuden ZED1227-lääkkeen mahdollista soveltuvuutta keliakian hoitoon gluteenittoman ruokavalion tukena. Kaksoissokkoutetussa, placebo kontrolloidussa tutkimuksessa kartoitetaan sekä potilaiden suolisto-oireita että suolinukan korjaantumista.

Tutkimus on jatkoa aiemmalle vuosina 2018-2019 tehdylle keliakiatutkimukselle. Tutkimuksen tulokset olivat lupaavia ja ne julkaistiin arvostetussa the New England Journal of Medicine-lehdessä 7/21.

Nyt meneillään olevassa tutkimuksessa on mukana noin 40 tutkimuskeskusta kahdeksasta eri maasta. Suomesta mukana on neljä tutkimuskeskusta Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä.

Saatat soveltua osallistujaksi tutkimukseen, jos:

  • Olet 18-80-vuotias
  • Sairastat keliakiaa, joka on todettu vähintää 12 kuukautta sitten ja varmistettu koepalan avulla
  • Olet noudattanut gluteenitonta ruokavaliota vähintään 12 kuukauden ajan, mutta oireita esiintyy tästä huolimatta
  • Et käytä tutkimuksessa kiellettyjä lääkeitä (esim. kortisonivalmisteita tai immuunivasteen muuntajia)
  • Et ole raskaana etkä imetä

Tutkimus käytännössä potilaalle

Tutkimuksessa lääkeaineen vaikutusta potilaaseen seurataan tutkimuskäynneillä oirekyselyin, laboratoriokokein ja ohutsuolen biopsioilla. Tutkimus tapahtuu kokonaisuudessaan Lääkärikeskus Aava Helsinki Kampissa.

Tutkimukseen osallistuva potilas käy koko tutkimuksen aikana yhdeksällä (9) vastaanottokäynnillä, 1-2 gastroskopiassa sekä laajoissa laboratoriokokeissa. Laboratoriokokeiden tulokset tutkittava saa itselleen.

Tutkimuksen kokonaiskesto seurantakokeineen on noin seitsemän (7) kuukautta ja lääkityksen kesto 5-17 viikkoa.

Tutkimukseen osallistuminen on maksutonta. Osallistujille maksetaan veronalainen korvaus tähystyksiin liittyvistä toimenpiteistä. Myös osallistumisesta aiheutuvat matkakulut korvataan.

Mikäli kiinnostuit tutkimukseen osallistumisesta tai haluat saada lisätietoja, ota yhteyttä:

Tutkimushoitaja Anne Ikonen
keliakiatutkimus@aava.fi
puh. 050 4733710
Lääkärikeskus Aava Kamppi, Helsinki