Miksi työterveyssopimuksiin kannattaa sisällyttää magneettikuvaukset?

magneettikuvaus/
Magneettikuvaus on kivuton ja ammattitaitoisesti käytettynä turvallinen kuvausmenetelmä, jolla saadaan tarkkoja leikekuvia elimistöstä.
FacebookTwitterLinkedIn

Kuva saadaan aikaan hyödyntämällä kudosten vesipitoisuutta ja magneettisia ominaisuuksia radioaalloilla virittäen, ilman röntgensäteitä, eikä siihen liity röntgensäteilyn aiheuttamaa tilastollista syöpäriskiä, kuten esim. tietokonetomografiassa.

Magneettikuvaus soveltuu hyvin tuki- ja liikuntaelimistön (nivelet, jänteet, lihakset ja luurakenteet, myös luuydin), keskushermoston (pää ja selkäydinkanava) sekä välillä myös vatsan, rintojen ja myös verisuonten tutkimiseen. Magneettikuvaus ei ole ainoa kuvantamismenetelmä lääketieteessä, eikä korvaa kaikkia röntgen-, ultraääni- tai tietokonetomografiakuvauksia. Lyhyesti sanottuna röntgen näyttää luut, ja ultraäänitutkimus pehmytosat ja magneettikuvaus puolestaan näyttää ne molemmat vielä paljon tarkemmin ja kattavammin eri suuntaan tarkkoina leikkeinä tai tarvittaessa 3D-malleina. Esimerkiksi polvinivelen sisään tai aivoihin ei näe kunnolla muilla kuvauksilla kuin magneetilla.

Tietyissä yleisissä vaivoissa, esim. polven epäillyissä nivelside- ja kierukkavammoissa tai vaikkapa lannerangan välilevypullistumissa se on tarkkuudeltaan ja herkkyydeltään kuitenkin ylivoimainen ja nopein ja kustannustehokkain tapa päästä diagnoosiin, ja voi jopa sanoa, että silloin muiden kuvausmenetelmien käyttö olisi ajan ja resurssien tuhlausta.

Oikea diagnoosi johtaa oikein kohdistettuun, mahdollisimman nopeaan ja tehokkaaseen hoitoon. Magneettikuvauksen hinta n. 350 e jää Kelan korvausten jälkeen keskimäärin matalammaksi kuin yhden sairaspoissaolopäivän hinta työnantajalle!

Sen, mikä kuvaus on kullekin potilaalle paras ja tarpeellinen missäkin tilanteessa, päättää häntä hoitava lääkäri. Työterveyssopimuksissa on hyvä huomioida, ettei rajata työterveyslääkärin keinovalikoimasta pois mahdollisesti nopeimpia, tarkimpia ja kokonaisedullisimpia tutkimuksia.  

Aavassa on korkealaatuinen magneettitutkimuslaite ja osaava henkilöstö

Aavassa on käytössä moderni, tarkka ja monipuolisesti varusteltu, korkeimman kenttävoimakkuuden 3,0T magneettikuvauslaitteisto. Hyvällä laitteistolla on mahdollista saada kudoksista resoluutioltaan ja kontrastiltaan hyvälaatuista kuvaa suhteellisen nopeasti n. 15-45 min aikana kuvauskohteesta riippuen. Ammattitaitoinen henkilökuntamme, röntgenhoitajat ja -lääkärit osaavat lähetteen perusteella ja tarvittaessa kuvauksen aikana paljastuen löydöstenkin perusteella räätälöidä kuvauksen tarkemmin juuri oikein. Vain tarvittaessa käytetään varjoainetta suoneen tai niveleen, kun siitä on lääketieteellistä hyötyä, mutta useimmissa tapauksissa magneettikuvaus tehdään ilman varjoainepistoksia.

Laitteen teknisen laadun lisäksi olennaista onnistuneelle ja tarkalle diagnostiikalle on osaava ja ystävällinen henkilökuntamme, sekä alansa huippuasiantuntijoina toimivat radiologian erikoislääkärit. Aavassa magneettikuvauksen lausuu aina potilaan ongelma-alueeseen perehtynyt radiologian erikoislääkäri. Kuvat ja lausunto lähetetään Aavassa sähköisesti tutkimukseen lähettävälle erikois-/työterveyslääkärille, joka tekee jatkohoitosuunnitelman.

Erik Stumpf, kuvantamisen ylilääkäri, Lääkärikeskus Aava

Kiinnostuitko? Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä työterveyshuollon yhteyshenkilöösi tai [email protected]