Plastiikkakirurgia lihavuusleikkauksen jälkeen

Suuren painonnousun seurauksena iho ja kudokset venyvät. Painon pudotessa lihavuusleikkauksen tai laihduttamisen jälkeen iho ei enää jaksa palautua ja se alkaa roikkua. Plastiikkakirurgialla tilanne voidaan korjata.

Roikkuvat ihopoimut esimerkiksi vatsalla, reisissä tai olkavarsissa voivat aiheuttaa toiminnallista tai jopa terveydellistä haittaa. Ne saattavat hangata ja hiertää tai aiheuttaa hautumia ihopoimuihin. Vatsan ihon roikkuminen haittaa myös liikkumista ja vaatteiden hankintaa.

Plastiikkakirurgiset toimenpiteet lihavuusleikkauksen tai laihduttamisen jälkeen räätälöidään aina potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Roikkuvan ja löysän ihon poisto parantaa elämänlaatua yksin sen vuoksi, että se lisää mahdollisuuksiasi huolehtia paremmin henkilökohtaisesta hygieniastasi.

Mitä plastiikkakirurgisia toimenpiteitä lihavuusleikkauksen jälkeen tehdään?

Tavallisimmat toimenpiteet ovat:

Kyse on aina terveydellisistä syistä tehtävistä toimenpiteistä.

Huomioithan, että ihannepainosi tulee olla jo ennen leikkausta löytynyt. Jos laihdut leikkauksen jälkeen, tulos ei ole enää yhtä hyvännäköinen. Mikäli haluat edelleen pudottaa painoa, leikkausta kannattaa siirtää tuonnemmaksi.

Plastiikkakirurgisen korjausleikkauksen kulku

Korjausleikkauksessa venyneet ihopoimut poistetaan. Toimenpiteeseen voidaan yhdistää vesisuihkurasvaimu, jolla saadaan poistettua tarvittaessa ylimääräistä rasvakertymää. Näin lopputuloksesta tulee esteettisesti parempi.

Korjausleikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Vatsanpeitteiden korjaus eli abdominoplastia ja rintojen pienennys kestävät keskimäärin 2,5-3 tuntia, reisien kiristys 2,5 tuntia ja olkavarsien kiristys 2 tuntia. Samalla kertaa voidaan korjata kaksi aluetta, jolloin kestoaikakin kaksinkertaistuu.

Jos sinulle tehdään abdonomoplastia tai rintojen pienennys, viivyt sairaalassa yön yli. Olkavarsien ja reisien kiristys ovat päiväkirurgisia toimenpiteitä, jolloin kotiudut saman päivänä hakijan kanssa. Jonkun aikuisen ihmisen on oltava luonasi myös seuraava yö.

Toipuminen plastiikkakirurgisesta korjausleikkauksesta

Varauduthan siihen, että leikkausalue on jonkin aikaa kipeä. Tukivyötä/tukitekstiiliä käytetään 3-4 viikkoa leikanneen plastiikkakirurgin ohjeen mukaisesti.

Fyysistä rasitusta ja ponnistelua tulee välttää useamman viikon ajan. Rauhallinen liikkuminen on kuitenkin tärkeää, koska se saa nesteet liikkumaan elimistössäsi ja turvotus häviää. Joskus lymfaterapia on tarpeen. Saat siihen tarvittaessa lähetteen lääkäriltäsi.

Sairausloman tarve vaihtelee tehdyn toimenpiteen mukaan. Minimi on 2-3 viikkoa.

Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Jos haavaan on laitettu sulavat ompeleet, niitä ei tarvitse poistaa. Jälkikontrollissa käyt kuuden kuukauden päästä leikkauksesta. Se sisältyy toimenpiteen hintaan.

Lopputulos

Korjausleikkauksen jälkeen toimenpidealueella voi olla mustelmia ja turvotusta 2-3 viikon ajan. Ne häviävät itsestään. Lopullinen tulos on nähtävissä 3-6 kuukauden kuluttua. Lopputulos on pysyvä, mikäli painosi pysyy samana kuin ennen leikkausta.

Ajanvaraus

Varaa aika plastiikkakirurgille lihavuusleikkauksen jälkeisen korjausleikkauksen suunnittelua varten nettiajanvarauksesta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838. Lihavuusleikkauksen jälkeiset plastiikkakirurgiset toimenpiteet tehdään Aava Helsinki Kampissa.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa plastiikkakirurgian erikoislääkäri Antti Koski.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Max_x_Aava Poikkeuksellinen yhteistyö syntyi rohkeudesta – dokumenttisarja Max Senestä yhteistyössä Aavan kanssa
Lääkärikeskus Aava, rap-artisti Max Sene (Sexmane) ja Marmori Entertainment julkaisevat yhteistyössä Lucas Senen ohjaaman viisiosaisen dokumenttisarjan mielenterveydestä huolehtimisen normalisoimiseksi.
Lue lisää
petteri Onko henkilöstön hyvinvointi yrityksellenne strateginen asia?
Eri toimialojen yrityksillä on mietinnässä yhtenevät haasteet: Miten saamme pidettyä osaavat henkilöt ja mistä saamme rekrytoitua uusia? Entä miten henkilöstömme voisi paremmin ja olisi innostunut – myös työstään? Kokonaisuus edellyttää strategista lähestymistä, hyvinvointistrategiaa.
Lue lisää
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää