Plastiikkakirurgia lihavuusleikkauksen jälkeen

Suuren painonnousun seurauksena iho ja kudokset venyvät. Painon pudotessa lihavuusleikkauksen tai laihduttamisen jälkeen iho ei enää jaksa palautua ja se alkaa roikkua. Plastiikkakirurgialla tilanne voidaan korjata.

Roikkuvat ihopoimut esimerkiksi vatsalla, reisissä tai olkavarsissa voivat aiheuttaa toiminnallista tai jopa terveydellistä haittaa. Ne saattavat hangata ja hiertää tai aiheuttaa hautumia ihopoimuihin. Vatsan ihon roikkuminen haittaa myös liikkumista ja vaatteiden hankintaa.

Plastiikkakirurgiset toimenpiteet lihavuusleikkauksen tai laihduttamisen jälkeen räätälöidään aina potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Roikkuvan ja löysän ihon poisto parantaa elämänlaatua yksin sen vuoksi, että se lisää mahdollisuuksiasi huolehtia paremmin henkilökohtaisesta hygieniastasi.

Mitä plastiikkakirurgisia toimenpiteitä lihavuusleikkauksen jälkeen tehdään?

Tavallisimmat toimenpiteet ovat:

Kyse on aina terveydellisistä syistä tehtävistä toimenpiteistä.

Huomioithan, että ihannepainosi tulee olla jo ennen leikkausta löytynyt. Jos laihdut leikkauksen jälkeen, tulos ei ole enää yhtä hyvännäköinen. Mikäli haluat edelleen pudottaa painoa, leikkausta kannattaa siirtää tuonnemmaksi.

Plastiikkakirurgisen korjausleikkauksen kulku

Korjausleikkauksessa venyneet ihopoimut poistetaan. Toimenpiteeseen voidaan yhdistää vesisuihkurasvaimu, jolla saadaan poistettua tarvittaessa ylimääräistä rasvakertymää. Näin lopputuloksesta tulee esteettisesti parempi.

Korjausleikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Vatsanpeitteiden korjaus eli abdominoplastia ja rintojen pienennys kestävät keskimäärin 2,5-3 tuntia, reisien kiristys 2,5 tuntia ja olkavarsien kiristys 2 tuntia. Samalla kertaa voidaan korjata kaksi aluetta, jolloin kestoaikakin kaksinkertaistuu.

Jos sinulle tehdään abdonomoplastia tai rintojen pienennys, viivyt sairaalassa yön yli. Olkavarsien ja reisien kiristys ovat päiväkirurgisia toimenpiteitä, jolloin kotiudut saman päivänä hakijan kanssa. Jonkun aikuisen ihmisen on oltava luonasi myös seuraava yö.

Toipuminen plastiikkakirurgisesta korjausleikkauksesta

Varauduthan siihen, että leikkausalue on jonkin aikaa kipeä. Tukivyötä/tukitekstiiliä käytetään 3-4 viikkoa leikanneen plastiikkakirurgin ohjeen mukaisesti.

Fyysistä rasitusta ja ponnistelua tulee välttää useamman viikon ajan. Rauhallinen liikkuminen on kuitenkin tärkeää, koska se saa nesteet liikkumaan elimistössäsi ja turvotus häviää. Joskus lymfaterapia on tarpeen. Saat siihen tarvittaessa lähetteen lääkäriltäsi.

Sairausloman tarve vaihtelee tehdyn toimenpiteen mukaan. Minimi on 2-3 viikkoa.

Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Jos haavaan on laitettu sulavat ompeleet, niitä ei tarvitse poistaa. Jälkikontrollissa käyt kuuden kuukauden päästä leikkauksesta. Se sisältyy toimenpiteen hintaan.

Lopputulos

Korjausleikkauksen jälkeen toimenpidealueella voi olla mustelmia ja turvotusta 2-3 viikon ajan. Ne häviävät itsestään. Lopullinen tulos on nähtävissä 3-6 kuukauden kuluttua. Lopputulos on pysyvä, mikäli painosi pysyy samana kuin ennen leikkausta.

Ajanvaraus

Varaa aika plastiikkakirurgille lihavuusleikkauksen jälkeisen korjausleikkauksen suunnittelua varten nettiajanvarauksesta tai Aavan asiakaspalvelusta 010 380 3838. Lihavuusleikkauksen jälkeiset plastiikkakirurgiset toimenpiteet tehdään Aava Helsinki Kampissa.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää