Nilkkaleikkaukset
Tavallisimpia nilkkaleikkauksen syitä ovat murtumat, vääntövammojen jälkitilat, nivelrustovauriot ja erilaiset jännevauriot. Osa vääntövammojen jälkitiloista ja rustovaurioista pystytään hoitamaan tähystyksellä. Murtumat ja jännevammat hoituvat paremmin perinteisellä avoleikkauksella. Aavan nilkkakirurgeilla on nilkkaleikkauksista pitkä kokemus.
Mistä nilkkavaivat johtuvat ja miten ne oireilevat?
Murtumat ja nivelsiteiden repeämät ovat aina seurausta tapaturmasta samoin kuin osa jännevammoista.
Pääosa jännevaurioista johtuu kuitenkin jänteiden rappeutumisesta. Myös osa rustovaurioista on selkeästi tapaturmien aiheuttamia.
Usein vääntövammojen jälkeen - tyypillisimmin useiden toistuvien vääntövammojen seurauksena - nilkan luurakenteisiin kehittyy uudisluumuodostuksia, jotka aiheuttavat kivuliaita liikerajoituksia.
Tyypillisiä leikkaushoitoon johtavia nilkkaoireita ovat:
- kivulias liikerajoitus
- nilkan toistuva lukkiutuminen tai alta pettäminen
- nilkan kipeytyminen toistuvasti kuormituksen vuoksi
Milloin lääkäriin?
Hakeudu lääkäriin, jos vääntövammaan liittyy nilkan merkittävä turpoaminen tai huomattava kuormituskipu. Tällöin röntgenkuvalla voidaan poissulkea murtumat sekä aloittaa mahdollisen nivelsidevamman tukihoito ja kuntoutus.
Toisinaan diagnostiikkaa täydennetään magneettikuvauksella.
Toinen hyvä syy kääntyä lääkärin puoleen on nilkan pitkään, ainakin useita viikkoja jatkunut kuormituskipu, etenkin jos siihen liittyy nilkan alueen yleistä tai paikallista turvotusta.
Tavallisin nilkkavamma eli uloimpien nivelsiteiden repeämä ei nykykäsityksen mukaan juuri kaipaa leikkaushoitoa, vaan se paranee lähes poikkeuksetta asianmukaisella tukihoidolla ja kuntoutuksella.
Silloin harvoin, kun näillä konsteilla ei saada hyvää lopputulosta, voidaan tehdä kirurgisesti nivelsiteiden myöhäiskorjaus.
Nilkan tähystys
Nilkan tähystysleikkaus kohdistuu tyypillisimmin nilkan etuosaan. Sen tavanomaisin syy on vamman jälkitila, johon liittyy merkittävää nilkan koukistusliikkeen rajoittumista, esimerkiksi kyykistyessä.
Tällöin leikkauksessa poistetaan useimmiten nilkan etuosaan muodostunutta ylimääräistä arpikudosta tai uudisluumuodostumia.
Muita tähystysleikkauksen syitä ovat esimerkiksi “väliinmenotuntemuksia” aiheuttavien irtokappaleiden poisto sekä rustovaurioiden hoito. Myös nilkan takaosan uudisluumuodostumia voidaan hoitaa tähystystekniikalla.
Nilkan avoleikkaus
Kaikki nilkan alueen murtumat, nivelsidevammat sekä jännevauriot hoidetaan avoleikkauksella.
Myös vääntövamman seurauksena toisinaan esiintyvä nilkan jänteiden sijoiltaanmenotaipumus edellyttää avotekniikalla tehtyä korjausta.
Lisäksi nilkan takaosan luinen ahtaus on tavallinen avoleikkauksen syy. Ahtaus ilmenee liikerajoituksena ja kipuna nilkkaa ojentaessa, esimerkiksi kävellessä varpaillaan, autonpolkimia käyttäessä tai ukkovarvasta koukistaessa.
Rappeutumisesta johtuvista jännerepeämistä osa on hoidettavissa puhdistustyyppisellä leikkauksella, osa jännekorjauksella, mutta osa vaatii laajempia luurakenteeseen kohdistuvia jalkaterän asentokorjauksia.
Nilkkaleikkauksen kulku
Nilkkaleikkaukset tehdään nukutuksessa Aava sairaalassa käyttäen nielumaskia. Ennen kuin heräät leikkausalue puudutetaan, joten voit lähteä kotiin verrattain kivuttomana jo muutaman tunnin päästä toimenpiteestä.
Huomioithan, että tarvitset mukaan saattajan. Leikkauksen jälkeisenä yönä luonasi tulee olla toinen aikuinen ihminen.
Nilkkaleikkaukset kestävät parista kymmenestä minuutista pariin tuntiin toimenpiteen sisällöstä ja laajuudesta riippuen.
Leikkauksen jälkeen nilkka on kookkaassa pehmustetussa sidoksessa. Sidokset poistetaan yleensä muutaman päivän kuluttua leikkauksesta.
Nilkkaleikkauksesta toipuminen
Nilkkaleikkauksen jälkeen (tähystykset mukaan lukien) joudutaan kiinnittämään erityistä huomiota haavojen parantumista hidastavaan leikkausalueen turvotustaipumukseen.
Siksi sinun on syytä varautua viettämään seuraavat 1-2 viikkoa kotioloissa jalka koholla makoillen. Etenkin pitkiä polvet koukussa istumisia pitää välttää.
Kevyempää puristavaa sidosta kannattaa käyttää jopa 2-4 viikkoa, eli pääsääntöisesti ainakin siihen saakka, kunnes haavat ovat täydellisesti parantuneet. Ompeleet poistetaan yleensä 1-2 viikon kuluttua.
Sairausloman tarve riippuu nilkkaleikkauksen laajuudesta ja työnkuvastasi. Esimerkiksi pienen puhdistusluonteisen tähystysleikkauksen jälkeen pari viikkoa riittää, laajempien korjaavien toimenpiteiden jälkeen sairausloma alaraajoja kuormittavasta työstä voi olla jopa kuukausia.
Pienimuotoisemmissa leikkauksissa kyynärsauvoista voi luopua jo ensimmäisinä päivinä, laajemmissa korjausleikkauksissa tarve voi olla pitkäkestoinenkin.
Kuntoutuminen nilkkaleikkauksesta
Jos leikkaus on luonteeltaan puhdistava tai avartava, esimerkiksi liikerajoitusta aiheuttavien kudosmuutosten poisto, kevyen liikunnan voi aloittaa jo haavojen täysin umpeuduttua, noin pari viikkoa toimenpiteestä.
Paluu urheiluharrastuksiin onnistuu parhaimmillaan jo kuukauden päästä.
Jos leikkaus on luonteeltaan korjaava tai rakennetta muokkaava, liikuntaharrastuksiin paluu saattaa vaatia nilkkatuen ja onnistua täydellä teholla vasta muutaman kuukauden kuluttua toimenpiteestä.
Sen sijaan kuntouttava liikunta fysioterapeutin ohjauksessa sallitaan usein hyvinkin pian. Nilkkaleikkauksen jälkeen kuntoutus tapahtuu muutenkin yleensä fysioterapeutin ohjauksessa.
Ajanvaraus
Varaa aika ortopedille nilkan leikkaussuunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.
Asiantuntijana palvelukuvauksessa ortopedian, traumatologian ja kirurgian erikoislääkäri Panu Hirvinen.