Polvilumpion sijoiltaanmeno

Polvilumpion sijoiltaanmenolla eli patellaluksaatiolla tarkoitetaan tilannetta, jossa polvilumpio siirtyy pois paikaltaan – lähes poikkeuksetta polven ulkosivulle. Polvilumpion sijoiltaanmeno on tavallisin kasvuikäisen polvivamma, joka voi johtaa merkittävään toimintakyvyn muutokseen. Lastenortopedi Reijo Paukulla on vaivan hoidosta pitkä kokemus.

Mitä tarkoittaa polvilumpion sijoiltaanmeno?

Polvilumpiota tukevat sisäsivun tukinivelsiteet repeävät eriasteisesti sijoiltaanmenon yhteydessä.

Osalla kasvuikäisistä polvilumpion ja reisiluun välinen nivel on poikkeava, mikä johtaa polvilumpion epänormaaliin liikerataan polven koukistuksen ja ojennuksen aikana. Se lisää polvilumpion sijoiltaanmenon riskiä.

Vaiva ilmaantuu tyypillisesti teini-iässä. Tytöt ovat sille alttiimpia rakenteellisesti, koska heillä kudokset ovat joustavammat.

Missä tilanteessa polvilumpio menee sijoiltaan?

Kasvuikäisellä polvilumpion sijoiltaanmeno tapahtuu usein ihan pienen vamman seurauksena tai jopa jossain arkiliikkeessä.

Useimmiten polvilumpio palaa välittömästi itsestään takaisin paikalleen.

Sen jälkeen polvi valtaosalla turpoaa voimakkaasti muutamassa tunnissa.

Silloin on syytä hakeutua lääkäriin, mieluiten lastenortopedille.  Samoin tietysti myös silloin, jos polvilumpio ei palaa paikalleen.

Lastenortopedin tehtävänä on selvittää, onko kyseessä polvilumpion sijoiltaanmeno, eturistisidevamma vai onko polven turvotuksen taustalla jokin harvinaisempi syy.

Diagnoosi on selvä, jos polvilumpio on edelleen sijoiltaan lapsen tullessa hoitoon.

Keskimäärin joka kolmannella potilaalla on nivelensisäisiä irtokappaleita. Ne ovat syntyneet polven vammautumisen yhteydessä. Magneettitutkimuksella näistä liitännäisvaurioista saadaan varmuus.

Miten sijoiltaan mennyttä polvilumpiota voidaan hoitaa?

Pelkän tukinivelsiteen korjaus akuuttivaiheessa ei ole yleensä aiheellista, ellei vamman yhteydessä ole tullut kiinnitystä vaativaa nivelpinnan luu-rustomurtumaa.

Polven liikerataa ja reisilihasten voimaa lisäävät harjoitukset aloitetaan mahdollisimman pian kivun salliessa. Polvilumpiota tukevaa pehmeää tukisidettä voi käyttää tarvittaessa 3-6 viikon ajan.

Urheiluharrastuksiin paluu sallitaan vasta, kun polvi liikkuu täysin kivuttomasti, ja kun reisilihasten voima on saatu riittävän hyvin palautetuksi.

Reisilihasvoimien ja polven liikelaajuuksien palauttamisessa kokeneen fysioterapeutin ohjaus on tärkeää. Urheiluharrastukset voi aloittaa yleensä 2-3 kuukauden kuluttua vammasta.

Fysioterapeuttisella harjoittelulla voidaan myös ehkäistä vaivan uusimista.

Kasvuikäisenä sattunut polvilumpion sijoiltaanmeno ikävä kyllä uusii joka toisella kahdessa vuodessa, kahdella kolmesta kymmenessä vuodessa. Puolella ongelma ilmaantuu myös toiseen polveen.

Siitä huolimatta kaksi kolmasosaa näistä potilaista on tyytyväisiä polviinsa nuorella aikuisiällä. Myös toiminnallinen tulos on useimmiten tyydyttävä.

Leikkaushoitoa kannattaa harkita, mikäli polvilumpion sijoiltaanmeno  uusii toistuvasti tai polvilumpio jää niin löysäksi, ettei polveen voi luottaa.

Mitä sijoiltaan menneen polvilumpio leikkaus tarkoittaa?

Tavallisesti sijoiltaan mennyt polvilumpio saadaan tukevaksi korjaamalla polvilumpion sisemmät tukinivelsiteet jännesiirteellä (MPFL-korjaus).

Jännesiirre otetaan samasta reidestä ja kiinnitetään polvilumpioon ja reisiluun sisäreunaan.

Leikkaus tehdään kahdesta tai kolmesta pienestä ihoviillosta yleensä päiväkirurgisesti.

Kotiin lapsesi pääsee siis todennäköisesti jo samana päivänä. Kouluun hän voi palata muutaman päivän päästä leikkauksesta.

Yleensä kävelemisen avuksi tarvitaan aluksi kyynärsauvoja, mutta usein kävely onnistuu muutaman viikon kuluessa ilman apuvälineitä.

Kevyttä liikuntaa, kuten juoksua, voi kokeilla kolmen kuukauden ja vaativampia liikuntalajeja 4-6 kuukauden kohdalla.

Tarvittaessa isompi toimenpide

Mikäli kuvantamistutkimuksissa todetaan selkeästi luisten rakenteiden poikkeavuuksia, ei pelkkä MPFL-korjaus riitä.

Polvilumpion reisiluussa oleva kulku-ura voi olla liian matala tai puuttua kokonaan, jolloin polvilumpion luinen tukikin puuttuu.

Polvilumpio voi myös sijaita poikkeavan ylhäällä, jolloin se ei pääse liukumaan uraansa koukistusliikkeen alkuvaiheessa. Myös polvien voimakas “pihtikinttuisuus” altistaa sijoiltaan menolle.

Kasvun loputtua leikkauksella voidaan syventää reisiluun kulku-ura normaaliksi tai siirtää polvilumpion kiinnityskohtaa alemmaksi – joskus joudutaan tekemään molemmat samalla kertaa. MPFL-korjaus tehdään samassa yhteydessä.

Kasvun ollessa kesken polvien pihtikinttuisuutta voidaan korjata reisiluiden alaosan kasvua ohjaamalla, mikäli alaraajojen kuormitusasennot altistavat polvilumpioiden sijoiltaanmenoille.

Ajanvaraus

Varaa aika lastenortopedi Reijo Paukulle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää