Lymfaterapia

Lymfaterapian tavoitteena on saada kudoksissa oleva ylimääräinen neste imusuonistoon ja sieltä kehon nestekiertoon. Turvotuksen vähenemisen myötä kipu ja paineen tunne helpottuvat. Tyypillisimmin lymfaturvotusta on raajoissa.

Lymfahoidolla pyritään vähentämään kehoon kertynyttä turvotusta. Syynä turvotukseen voivat olla tapaturmien tai vammojen jälkitilat, kirurgiset toimenpiteet tai raskauteen liittyvät turvotukset.

Turvotus voi olla myös seurausta jostain sairaudesta, kuten reumasta tai fibromyalgiasta, tai sairauden hoidosta, kuten rintasyöpäleikkauksesta.

Tätä ihonalaista turvotusta, joka voi olla voimakasta ja jopa kivuliasta, kutsutaan lymfaödeemaksi.

Mitä lymfaterapia käytännössä tarkoittaa?

Lymfahoidolla vaikutetaan ensisijaisesti imusuoniston toimintaan. Imusuonisto on ihmiskehon verenkierron kanssa rinnakkainen kuljetusjärjestelmä, jonka tärkein tehtävä on poistaa kudoksiin jäänyt neste- ja valkuaisainekuorma.

Lymfaterapiassa kehon imunestekiertoa tehostetaan kevyillä pumppaavilla otteilla. Kyse on siis eräänlaisesta lempeästä hieronnasta.

Ihon varovainen liikuttaminen pyörittävin tai kiertävin ottein ohjaa imunestettä kohti imusolmukkeita, jotka aktivoituvat ottamaan vastaan tätä nestettä, entistä laajemmalta alueelta. Näin syntyy uusia imusuoniyhteyksiä.

Lymfaterapeuttina toimii lymfahoitokoulutuksen saanut henkilö.

Kompressio tehostaa hoitoa

Turvotuksen vähenemistä voidaan tehostaa kompressiosidoksilla tai tukihihalla, esimerkiksi rintasyöpäpotilaan kohdalla.

Lymfaterapiaan kuuluu myös aina liike- ja itsehoidon ohjaus sekä tarvittaessa ihonhoito.

Turvonnutta ihoa kannattaa hoitaa ja kosteuttaa, jottei se pääse tulehtumaan.

Itsehoidossa auttavat muun muassa:

  • Kylmä
  • Ruokavaliomuutokset (mikäli turvotus liittyy jonkin tietyn ruoka-aineen käyttöön)
  • Kehonhuolto: venyttely, jooga ja kaikenlainen kevyt liikunta. Fysioterapeutti ohjeistaa tarvittaessa tässä.  

Miten nopeasti lymfaterapia vaikuttaa?                                               

Jotkut saavat apua jo yhdestä lymfaterapiakerrasta, mutta useimmiten tarvitaan  muutamia käyntejä, jotta olo helpottuu. Turvotuksen vähenemiseen vaikuttaa yksilöllinen turvotustaipumus: toisilla turvotusta syntyy herkemmin ja se on voimakkaampaa.

Ajanvaraus

Varaa aika lymfaterapiaan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838. Voit tulla hoitoon myös ilman lähetettä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää