Virtsarakon tähystys eli kystoskopia

Virtsarakon tähystyksellä eli kystoskopialla voidaan tutkia helposti erilaisia virtsaamisvaivoja ja ottaa tarvittaessa virtsarakon limakalvoilta koepaloja. Aavassa virtsarakon tähystyksiä tekevät asiantuntevat urologit.

Millaisia vaivoja virtsarakon tähystyksellä voidaan hoitaa?

Virtsarakon tähystys eli kystoskopia on keskeinen menetelmä selvitettäessä erilaisia virtsaamisvaivoja. Toimenpide on lyhytkestoinen ja pitkälti myös kivuton potilaalle.

Virtsarakon tähystyksellä selvitetään seuraavia oireita:

  • verivirtsaisuus
  • yliaktiivinen virtsarakko
  • eturauhasperäisiä oireita
  • virtsaamisvaikeus (esimerkiksi virtsaputken ahtauman poissulkeminen)
  • virtsankarkailu
  • virtsarakon tyhjenemishäiriö

Tähystimen kautta voidaan ottaa myös tarvittaessa koepalat virtsarakon tai -putken limakalvolta.

Kystoskopiaan valmistautuminen

Ennen toimenpidettä lääkärisi tutkii virtsanäytteen bakteeritulehduksen poissulkemiseksi. Muita esivalmisteluja ei tarvita.

Toimenpiteen kulku

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa potilaan ollessa selinmakuulla.

Virtsaputkeen laitetaan geelimäistä puudutetta, jonka jälkeen virtsaputki ja -rakko tähystetään ohuella taipuisalla videokameran sisältävällä tähystimellä. Monitorin kuvasta nähdään välittömästi virtsaputken ja -rakon rakenteet ja siinä mahdollisesti olevat poikkeavuudet.

Virtsarakon tähystyksessä voidaan tehdä hoitotoimenpiteitä, kuten venyttää yliaktiivisesti toimivaa kutistunutta virtsarakkoa (tehdään aina nukutuksessa) ja hoitaa Botox-pistoksin yliaktiivisen virtsarakon oireita tai virtsankarkailua.

Toimenpiteestä toipuminen ja kuntoutus

Tähystyksen jälkeen virtsan mukana saattaa tulla hiukan verta, joka menee itsekseen ohitse päivän kuluessa. Tähystyksen jälkeen on hyvä juoda vettä hiukan runsaammin, jotta limakalvoilta tuleva veri huuhtoutuu virtsan mukana pois rakosta ja vältytään virtsatieperäiseltä tulehdukselta.

Pelkkä virtsarakon tähystys ei estä työntekoa. Mikäli tähystyksen yhteydessä tehdään toimenpiteitä kuten koepalojen ottaminen, antaa lääkärisi aina tarkat ohjeet jatkotoipumisesta.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Jos sinulla on jo lääkärin lähete tähystystutkimukseen, voit varata ajan toimenpiteeseen suoraan Aava Kampin sairaalasta numerosta 010 380 5312.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
hanna Hanna Kankainen-Aho Aavan ja Pikkujätin liiketoimintajohtajaksi – ”Yritys tuottaa, kun ihmiset voivat hyvin”
Aavassa Kankainen-Ahoa houkutteli suomalaisuus, arvopohjalta johdettu perheyritys ja mahdollisuus kehittää työterveyden palveluita vastaamaan asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin.
Lue lisää
Aava60 Lääkärikeskus Aava täyttää 60 vuotta – keräämme historiikkiin asiakkaidemme muistoja vuosien varrelta
Aavan 60-vuotinen historia pistetään kirjoihin ja kansiin. Historiikkiin toivotaan mukaan muistoja niin henkilöstöltämme kuin asiakkailtamme.
Lue lisää
sikiön Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille
Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää