Vaihdevuodet eli menopaussi

FacebookTwitterLinkedIn

Vaihdevuodet johtuvat munasarjojen estrogeenin erityksen loppumisesta. Menopaussin oireet jaetaan välittömiin oireisiin ja myöhäisoireisiin. Näitä välittömiä oireita esiintyy keskimäärin 2–3 vuotta ennen menopaussia ja 4–5 vuotta sen jälkeen. Vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa, jos ne häiritsevät elämää.

Mitä ovat vaihdevuodet?

Vaihdevuodet tarkoittavat sitä aikaa, kun munasarjojen toiminta loppuu ja vaihdevuosioireita esiintyy.

Tästä merkkinä on elämän viimeiset kuukautiset eli menopaussi, jonka katsotaan tapahtuneen, mikäli vuoteen ei ole enää kuukautisia tullut.

Minkä ikäisenä vaihdevuodet alkavat?

Menopaussi-ikä vaihtelee hyvin paljon, se on Suomessa keskimäärin 51 vuotta, mutta vaihtelee 40 vuodesta 58 vuoteen.

Osa alkaa oireilla jo ennen varsinaisia vaihdevuosia, jolloin puhutaan esivaihdevuosista.

Mistä vaihdevuodet johtuvat?

Vaihdevuodet johtuvat munasarjojen estrogeenin erityksen loppumisesta. Keskimäärin 50-vuotiaana munarakkulat loppuvat munasarjoista ja sen vuoksi estrogeenin eritys loppuu.

Vaihdevuosiksi kutsutaan aikaa, jolloin munasarjojen estrogeenin eritys on selvästi vähentynyt tai loppunut ja aiheuttaa henkilölle vaihdevuosioireita. Vaihdevuosioireita esiintyy yli 80 %:lla naisista ja munasarjallisista ihmisistä.

Milloin vaihdevuodet loppuvat?

Menopaussin oireet kestävät keskimäärin 7 vuotta, mutta 10–20 %:lla jopa yli 15 vuotta. Vaihdevuosien alkamis- ja loppumisikä on siis hyvin yksilöllinen.

Vaihdevuosien oireet

Vaihdevuosioireet johtuvat munasarjojen estrogeenin erityksen vähenemisestä ja loppumisesta. Estrogeeni vaikuttaa naisen elimistössä lähes joka kudokseen. Niinpä munasarjojen estrogeenin erityksen loppuminen vaihdevuosissa aiheuttaakin yli 80 %:lle välittömiä oireita ja kaikille joitakin pitkäaikaismuutoksia.

Menopaussin oireet jaetaan välittömiin oireisiin ja myöhäisoireisiin. Näitä välittömiä oireita esiintyy keskimäärin 2–3 vuotta ennen menopaussia ja 4–5 vuotta sen jälkeen, keskimäärin 7,5 vuoden ajan. Arviolta 10–20 %:lla elämänlaatua heikentävät oireet esiintyvät kuitenkin yli 15 vuoden ajan.

Välittömiä vaihdevuosioireita ovat:

  • kuumat aallot tai yöhikoilu
  • mielialan vaihtelut
  • painonnousu
  • univaikeudet
  • nivel- ja lihaskivut
  • sydämentykytys
  • itkuherkkyys
  • päänsärky
  • muistin huononeminen
  • seksuaalinen haluttomuus

Pitkäaikaisoireita, jotka eivät mene ohi menopaussin jälkeen ovat:

  • Sukuelinten limakalvojen oheneminen ja siihen liittyvät mahdolliset oireet, kuten kipu seksin yhteydessä ja erilaiset virtsaamisvaivat
  • Luun haurastuminen ja lihaskato
  • Sydän- ja verisuonitautien riskin lisääntyminen

Vaihdevuosioireiden hoito

Vaihdevuosioireita kannattaa hoitaa, jos oireet häiritsevät elämää, esimerkiksi jos nukkuu huonosti, on paljon kuumia aaltoja ja hikoiluja tai tukirankaperäisiä särkyjä.

Jos on epäselvää, johtuvatko oireet estrogeenitasojen laskusta, tehdään tarvittaessa lisätutkimuksia, esimerkiksi kilpirauhasarvojen mittaus ja unitutkimukset.

Vaihdevuosioireita voidaan hoitaa hormonihoidolla suun kautta otettavana tablettina tai iholle laitettavana geelinä, suihkeena tai laastarina.

Hoitokeinoina voidaan käyttää myös muuta lääkitystä, paikallisestrogeenihoitoa ja elintapojen muutoksia.

Lue kaikista menopaussin hoitovaihtoehdoista ja Aavan tarjoamista vaihdevuosi-ikäisen palveluista lisää.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa gynekologi ja kliininen seksologi Leena Väisälä.

Lisää vaihdevuosista podcastissa
Naisten vuoro -podcast murtaa naisten hormonaalisiin muutoksiin liittyviä myyttejä ja häpeän kahleita. Tavoitteena on auttaa naisia hyväksymään itsensä ja löytämään voimavaroja parhaisiin vuosiin, jotka saattavat vasta olla edessä!
Kuuntele Spotifyssa