Toimintaterapia

Toimintaterapian tavoitteena on edistää arjen toimintakykyä. Siitä voi olla hyötyä erilaisten sairauksien ja vammojen jälkeen sekä iän tuomien haasteiden kohdalla. Aavassa toimintaterapeutti Sari Marjala on erikoistunut käden kuntouttamiseen.

Mitä toimintaterapia on ja milloin sitä tarvitaan?

Toimintaterapia on kuntoutusta, jolla pyritään edistämään ja ylläpitämään toimintakykyä arjen toiminnoissa. Tämä tapahtuu erilaisin keinoin, jotka tukevat itsestä huolehtimista, arkiaskareiden hoitamista ja harrastamista.

Toimintaterapiaa tarvitaan hyvin erilaisten haasteiden vuoksi. Kyse voi olla sairaudesta tai vammasta, ikääntymiseen liittyvistä ongelmista tai hankalasta elämäntilanteesta tai lapsen kohdalla kehitysviivästymästä.

Tavoitteet laaditaan yhdessä sinun kanssasi pyrkien vaikuttamaan juuri sinulle merkityksellisiin asioihin. Omat toiveesi ja mielenkiinnon kohteesi vaikuttavat terapian sisältöön.

Toimintaterapeutilla on ammattikorkeakoulutasoinen tutkinto.

Apua käden alueen kuntoutukseen     

Aavassa toimintaterapeutti Sari Marjala on erikoistunut käden kuntouttamiseen. Tyypillisimmin hänen vastaanotolleen tullaan käden alueen murtuman, nivelsidevamman, hermovamman, haastavan arven tai käden kroonistuneesta vammasta johtuvan kivun vuoksi.

Kuntoutus voi pitää sisällään liikeharjoittelun ohjausta, yksilöllisten ortoosien eli tukien valmistamista, arpihoidon ohjausta, kompressiotekstiilien mittausta ja käytön ohjausta, tunnon karaisua, kivunhoitoa sekä ohjausta yläraajan käytössä käsivamman jälkeen. 

Tavallisimmin toimintaterapeutin vastaanotolle tullaan lääkärin, esimerkiksi käsikirurgin, lähettämänä. Voit kuitenkin hakeutua toimintaterapiaan ilman lähetettäkin.

Toimintaterapeutin antamasta hoidosta ei myönnetä Kela-korvausta.

Mitä toimintaterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Toimintaterapeutti kartoittaa ja arvioi tilannettasi haastattelemalla ja tutkimalla sinua. Terapeutti voi hyödyntää tutkimuksissaan esimerkiksi mittareita, testejä ja havainnointia.

Tutkimusten jälkeen tehdään suunnitelma toimintatarpeesta ja kestosta. Akuuteissa tilanteissa usein kertakäynti tai muutama käynti voi riittää, pitkäkestoisemmissa ja kroonistuneissa ongelmissa tarvitaan yleensä useampia käyntejä.

Miten tärkeää on jatkaa harjoittelua kotona?

Toimintaterapiassa on oleellista, että ohjatut harjoitteet siirtyisivät osaksi arkeasi. Omalla aktiivisuudellasi on merkittävä osuus hyvän lopputuloksen saamiseksi. Toimintaterapeutti ohjaa ja tukee sinua pyrkiessäsi kohti asetettuja tavoitteita.

Ajanvaraus

Varaa aika toimintaterapeutille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää