Toimintaterapia

Toimintaterapian tavoitteena on edistää arjen toimintakykyä. Siitä voi olla hyötyä erilaisten sairauksien ja vammojen jälkeen sekä iän tuomien haasteiden kohdalla. Aavassa toimintaterapeutti Sari Marjala on erikoistunut käden kuntouttamiseen.

Mitä toimintaterapia on ja milloin sitä tarvitaan?

Toimintaterapia on kuntoutusta, jolla pyritään edistämään ja ylläpitämään toimintakykyä arjen toiminnoissa. Tämä tapahtuu erilaisin keinoin, jotka tukevat itsestä huolehtimista, arkiaskareiden hoitamista ja harrastamista.

Toimintaterapiaa tarvitaan hyvin erilaisten haasteiden vuoksi. Kyse voi olla sairaudesta tai vammasta, ikääntymiseen liittyvistä ongelmista tai hankalasta elämäntilanteesta tai lapsen kohdalla kehitysviivästymästä.

Tavoitteet laaditaan yhdessä sinun kanssasi pyrkien vaikuttamaan juuri sinulle merkityksellisiin asioihin. Omat toiveesi ja mielenkiinnon kohteesi vaikuttavat terapian sisältöön.

Toimintaterapeutilla on ammattikorkeakoulutasoinen tutkinto.

Apua käden alueen kuntoutukseen     

Aavassa toimintaterapeutti Sari Marjala on erikoistunut käden kuntouttamiseen. Tyypillisimmin hänen vastaanotolleen tullaan käden alueen murtuman, nivelsidevamman, hermovamman, haastavan arven tai käden kroonistuneesta vammasta johtuvan kivun vuoksi.

Kuntoutus voi pitää sisällään liikeharjoittelun ohjausta, yksilöllisten ortoosien eli tukien valmistamista, arpihoidon ohjausta, kompressiotekstiilien mittausta ja käytön ohjausta, tunnon karaisua, kivunhoitoa sekä ohjausta yläraajan käytössä käsivamman jälkeen. 

Tavallisimmin toimintaterapeutin vastaanotolle tullaan lääkärin, esimerkiksi käsikirurgin, lähettämänä. Voit kuitenkin hakeutua toimintaterapiaan ilman lähetettäkin.

Toimintaterapeutin antamasta hoidosta ei myönnetä Kela-korvausta.

Mitä toimintaterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Toimintaterapeutti kartoittaa ja arvioi tilannettasi haastattelemalla ja tutkimalla sinua. Terapeutti voi hyödyntää tutkimuksissaan esimerkiksi mittareita, testejä ja havainnointia.

Tutkimusten jälkeen tehdään suunnitelma toimintatarpeesta ja kestosta. Akuuteissa tilanteissa usein kertakäynti tai muutama käynti voi riittää, pitkäkestoisemmissa ja kroonistuneissa ongelmissa tarvitaan yleensä useampia käyntejä.

Miten tärkeää on jatkaa harjoittelua kotona?

Toimintaterapiassa on oleellista, että ohjatut harjoitteet siirtyisivät osaksi arkeasi. Omalla aktiivisuudellasi on merkittävä osuus hyvän lopputuloksen saamiseksi. Toimintaterapeutti ohjaa ja tukee sinua pyrkiessäsi kohti asetettuja tavoitteita.

Löydä lähin toimintaterapeutti

Ajanvaraus

Varaa aika toimintaterapeutille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa toimintaterapeutti Sari Marjala.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
migreeni-blogi Migreenin ymmärtäminen – uudet hoitovaihtoehdot ja läpimurrot
Migreeni ei ole vain tavallinen päänsärky. Se on krooninen sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi ihmisen elämänlaatuun. Aavan neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo migreenin uusimmista hoitovaihtoehdoista blogikirjoituksessaan.
Lue lisää