Toimintaterapia

Toimintaterapian tavoitteena on edistää arjen toimintakykyä. Siitä voi olla hyötyä erilaisten sairauksien ja vammojen jälkeen sekä iän tuomien haasteiden kohdalla. Aavassa toimintaterapeutti Sari Marjala on erikoistunut käden kuntouttamiseen.

Mitä toimintaterapia on ja milloin sitä tarvitaan?

Toimintaterapia on kuntoutusta, jolla pyritään edistämään ja ylläpitämään toimintakykyä arjen toiminnoissa. Tämä tapahtuu erilaisin keinoin, jotka tukevat itsestä huolehtimista, arkiaskareiden hoitamista ja harrastamista.

Toimintaterapiaa tarvitaan hyvin erilaisten haasteiden vuoksi. Kyse voi olla sairaudesta tai vammasta, ikääntymiseen liittyvistä ongelmista tai hankalasta elämäntilanteesta tai lapsen kohdalla kehitysviivästymästä.

Tavoitteet laaditaan yhdessä sinun kanssasi pyrkien vaikuttamaan juuri sinulle merkityksellisiin asioihin. Omat toiveesi ja mielenkiinnon kohteesi vaikuttavat terapian sisältöön.

Toimintaterapeutilla on ammattikorkeakoulutasoinen tutkinto.

Apua käden alueen kuntoutukseen     

Aavassa toimintaterapeutti Sari Marjala on erikoistunut käden kuntouttamiseen. Tyypillisimmin hänen vastaanotolleen tullaan käden alueen murtuman, nivelsidevamman, hermovamman, haastavan arven tai käden kroonistuneesta vammasta johtuvan kivun vuoksi.

Kuntoutus voi pitää sisällään liikeharjoittelun ohjausta, yksilöllisten ortoosien eli tukien valmistamista, arpihoidon ohjausta, kompressiotekstiilien mittausta ja käytön ohjausta, tunnon karaisua, kivunhoitoa sekä ohjausta yläraajan käytössä käsivamman jälkeen. 

Tavallisimmin toimintaterapeutin vastaanotolle tullaan lääkärin, esimerkiksi käsikirurgin, lähettämänä. Voit kuitenkin hakeutua toimintaterapiaan ilman lähetettäkin.

Toimintaterapeutin antamasta hoidosta ei myönnetä Kela-korvausta.

Mitä toimintaterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Toimintaterapeutti kartoittaa ja arvioi tilannettasi haastattelemalla ja tutkimalla sinua. Terapeutti voi hyödyntää tutkimuksissaan esimerkiksi mittareita, testejä ja havainnointia.

Tutkimusten jälkeen tehdään suunnitelma toimintatarpeesta ja kestosta. Akuuteissa tilanteissa usein kertakäynti tai muutama käynti voi riittää, pitkäkestoisemmissa ja kroonistuneissa ongelmissa tarvitaan yleensä useampia käyntejä.

Miten tärkeää on jatkaa harjoittelua kotona?

Toimintaterapiassa on oleellista, että ohjatut harjoitteet siirtyisivät osaksi arkeasi. Omalla aktiivisuudellasi on merkittävä osuus hyvän lopputuloksen saamiseksi. Toimintaterapeutti ohjaa ja tukee sinua pyrkiessäsi kohti asetettuja tavoitteita.

Ajanvaraus

Varaa aika toimintaterapeutille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
influenssarokotus

Influenssakausi lähenee – Iäkkäille saatavilla nyt aiempaa tehokkaampi rokote

Uusi, korkea-annoksinen influenssarokote on suunniteltu 60 vuotta täyttäneille. Se antaa tavanomaista rokotetta paremman suojan influenssaa ja jälkitauteja vastaan. Rokotetta on saatavilla Lääkärikeskus Aavasta viikosta 40 alkaen.
Lue lisää
hpv_kondylooma

Papilloomavirus ja kondylooma – 5 faktaa, jotka rauhoittavat mieltäsi

Voiko papilloomavirustartunnan ehkäistä? Aiheuttaako kondylooma kohdunkaulansyöpää? Entä miksi kohdunkaulansyövän seulonnoissa käydään vain viiden vuoden välein? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans kertoo, miksi huoli papilloomaviruksesta ja kohdunkaulansyövästä on usein turha.
Lue lisää
nainen_pohtii

Herpes – 11 kysymystä ja vastausta huuliherpeksestä ja genitaaliherpeksestä

Huuliherpes taas tuloillaan, pitäisikö siis välttää suutelemista? Voiko herpes tarttua suuseksissä? Entä pitääkö genitaaliherpeksestä kertoa seksikumppanille? Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans vastaa yleisiin kysymyksiin herpeksestä. Päivitä tietosi tästä!
Lue lisää