Nefrologin vastaanotto

Nefrologi on munuaissairauksiin erikoistunut lääkäri. Nefrologi hoitaa erilaisia munuaisten sairauksia, kuten esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaa. Nefrologin hoito on kokonaisvaltaista ja se on suunniteltu yksilöllisesti juuri sinun oireittesi mukaan. Varaa aikasi nyt.

Mitä nefrologi hoitaa?

Nefrologi on erilaisten munuaissairauksien hoitoon erikoistunut lääkäri. Yleisimpiä nefrologin hoitamia sairauksia ovat muun muassa:

  • diabeettinen munuaistauti
  • munuaisten tulehdukselliset sairaudet
  • rakkulamunuaistauti
  • munuaisperäinen verenpainetauti

Nämä sairaudet voivat hoitamattomina aiheuttaa munuaisten vajaatoiminnan.

Yleensä nefrologin vastaanotolle hakeudutaan, kun laboratoriokokeissa on todettu kohonnut seerumin kreatiini-arvo (munuaisten vajaatoiminta) tai tehty poikkeava virtsalöydös, kuten valkuaisvirtsaisuus eli proteinuria tai verivirtsaisuus eli hematuria.

Nefrologin vastaanotolla voit saada myös lisäinformaatiota mikäli esimerkiksi perheessäsi on todettu jokin perinnöllinen munuaissairaus, kuten esimerkiksi rakkulamunuaissairaus.

Nefrologi suunnittelee aina potilaalle yksilöllisen hoidon, sairaudesta riippuen. Hoidon suunnittelussa käytetään yleensä apuna laborotoriokokeiden ja kuvantamisen tuloksia. 

Munuaisten vajaatoiminta

Munuaisten vajaatoiminnalla tarkoitetaan tilaa, jossa veri ei puhdistu kuona-aineista riittävästi eikä neste poistu kehosta normaalisti. 

Munuaisten vajaatoiminta kehittyy yleensä hitaasti ja sen takana on muita hoitamattomia munuaisten tauteja. Vajaatoiminta on yleensä vähäoireinen tai jopa kokonaan oireeton. Oireita voivat olla muun muassa väsymys ja voimattomuus. Munuaisten vajaatoiminta huomataan usein sattumalta verenpainetutkimuksissa tai verikokeen tai virtsanäytteen yhteydessä.

Munuaisten vajaatoimintaa voidaan hoitaa lääkehoidolla, ruokavaliohoidolla ja terveellisillä elintavoilla. Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan dialyysihoidolla tai munuaisensiirrolla. Aavassa ei ole tällä hetkellä tarjolla dialyysihoitoja tai elinsiirtoja, mutta nefrologisi voi tehdä arvion ja lähetteen näihin aktiivihoitoihin.

Miten valmistaudun nefrologin vastaanottoon?

Sinun ei tarvitse valmistautua nefrologin vastaanottoon mitenkään erityisesti. 

Jos olet käynyt tutkimuksissa tai vastaanotolla Aavassa, lääkärisi näkee potilastietosi Aavan tietokannasta. Jos olet käynyt vastaanotolla muualla kuin Aavassa, voit ottaa mukaasi aikaisemmat tutkimustuloksesi ja potilaskertomuksesi. 

Lääkärisi voi katsoa tietosi myös Omakannasta, jos olet hyväksynyt Omakannassa tietojesi luovutuksen.

Mitä nefrologin vastaanotolla tapahtuu?

Nefrologi selvittää oireittesi syitä haastattelemalla ja tutkimalla sinua. Hän määrää tarvittaessa jatkotutkimuksia, kuten laboratoriokokeita ja kuvantamistutkimuksia.

Ajanvaraus

Varaa aika nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Psykologin

Harkitsetko psykologin juttusille tuloa

Kun mieltä painaa tai oma hyvinvointi huolettaa, hyvästä keskusteluavusta ja tuesta voi olla paljon hyötyä. Mutta milloin kannattaa hakeutua psykologin luo? Aavan psykologi Sini Spets kertoo ajatuksiaan, milloin psykologi on hyvä tuki.
Lue lisää
Kynsisieni

Miten kynsisieni taltutetaan? 7 kysymystä lääkärille

Kynsisieni on sitkeä riesa, jonka hoito vaatii kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa. Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski vastaa tavallisimpiin vaivaan liittyviin kysymyksiin. Hän myös neuvoo, millä konsteilla sieni-infektiolta voi suojautua.
Lue lisää
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää