
Toimintaterapia
Toimintaterapia on tutkimusnäyttöön ja toiminnan tieteeseen perustuvaa kuntoutusta. Sen tavoitteena on antaa keinoja selviytyä arjesta mahdollisimman omatoimisesti. Aavan toimintaterapeutit ovat erikoistuneita käden kuntoutukseen.
- Mitä on toimintaterapia?
- Mikä on toimintaterapeutti?
- Kuka hyötyy toimintaterapiasta?
- Toimintaterapian menetelmät
- Miten toimintaterapiaan hakeudutaan?
- Ajanvaraus
Mitä on toimintaterapia?
Toimintaterapia on kuntoutusmuoto, joka keskittyy yksilön toimintakyvyn parantamiseen ja ylläpitämiseen arjen toiminnoissa. Sen tavoitteena on mahdollistaa asiakkaan itsenäinen ja mielekäs elämä omassa elinympäristössään ja itselleen merkityksellisten toimintojen parissa.
Toimintaterapia perustuu toiminnan tieteeseen. Aavassa toimintaterapia keskittyy käden toimintakyvyn edistämiseen joko erilaisten käsivammojen jälkeen tai sairauksien hoitoon liittyen.
Mikä on toimintaterapeutti?
Toimintaterapeutti on Suomessa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Ammattinimike on suojattu, mikä tarkoittaa, että toimintaterapeutin tehtävissä saa toimia vain henkilö, jolla on laillinen oikeus käyttää tätä nimikettä. Laillistamisen myöntää sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.
Kuka hyötyy toimintaterapiasta?
Aavan toimintaterapeutit ovat erikoistuneet käden kuntoutukseen. Tyypillisesti vastaanotolle tullaan käden alueen murtuman, nivelsidevamman, hermovamman, haastavan arven takia tai käsivamman seurauksena kroonistuneen kivun vuoksi.
Kuntoutus voi pitää sisällään
- liikeharjoittelun ohjausta
- yksilöllisten ortoosien valmistamista
- arpihoidon ohjausta
- kompressiotekstiilien mittausta
- tunnon koulutuksen ohjausta
- kivunhoitoa
- yläraajan käytön ohjausta käsivamman jälkeen
Toimintaterapia soveltuu kaikenikäisille.
Toimintaterapian menetelmät
Toimintaterapeutti kartoittaa ja arvioi asiakkaan tilanteen haastattelemalla ja tutkimalla. Terapeutti voi hyödyntää tutkimuksissaan esimerkiksi mittareita, testejä ja havainnointia.
Toimintaterapiassa käytetään monipuolisia menetelmiä, jotka valitaan asiakkaan yksilöllisten tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Yleensä toimintaterapiaan kuuluu esimerkiksi motoristen taitojen ja valmiuksien sekä arjen toimintojen harjoittelua.
Miten toimintaterapiaan hakeudutaan?
Tavallisimmin toimintaterapeutin vastaanotolle tullaan lääkärin, esimerkiksi käsikirurgin, lähettämänä, mutta voit hakeutua toimintaterapiaan myös ilman lähetettäkin. Toimintaterapiakäyntien määrä vaihtelee tilanteesta riippuen yleensä 1-5 käynnin välillä. Hankalissa vammoissa toimintaterapian tarve voi olla pitkäaikaisempi.
Tärkeässä roolissa ovat myös käyntien välillä kotona tehtävät harjoitukset.
Ajanvaraus
Varaa aika toimintaterapeutille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakaspalvelunumeroomme 010 380 3838. Toimintaterapeuttimme vastaanottavat asiakkaita Aava Kampin toimipisteessä.
Asiantuntijoina toimintaterapeutit Milla Velama ja Sari Marjala. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.


