Virtsarakon nestevenytys nukutuksessa

Virtsarakon nestevenytys on yksi yliaktiivisen virtsarakon hoitomuodoista. Se sopii myös interstitiaalisen kystiitin hoitoon. Toimenpide tehdään virtsarakon tähystyksenä nukutuksessa.

Millaisia vaivoja virtsarakon nestevenytyksellä voidaan hoitaa?

Virtsarakon nestevenytys on yksi yliaktiivisen virtsarakon hoitomuodoista.

Virtsarakon venytys sopii myös kivuliaan ja tiheävirtsaisena rakkona oirehtivan interstitiaalisen kystiitin hoidossa, joka on hitaasti kehittyvä krooninen virtsarakon sairaus.

Sen oireena ovat virtsaamispakko, tiheävirtsaisuus sekä virtsarakon täyttymiseen liittyvä lantion ja virtsarakon kipu.

Virtsarakon venytykseen valmistautuminen

Ennen toimenpidettä lääkärisi selvittää vastaanotolla virtsaamisoireesi haastattelemalla ja tutkimalla sinua ja mittaamalla jäännösvirtsan. Sen lisäksi hän arvioi virtsaamistoimintoja potilaan pitämän virtsaamispäiväkirjan perusteella ja oirekyselyiden (DAN-PSS, OAB-V8) perusteella.

Toimenpiteen kulku

Virtsarakon venytys on nukutuksessa tehtävä tähystystoimenpide, joka kuormittaa kehoa erittäin vähän ja siitä toipuminen on nopeaa.

Toimenpiteessä virtsarakko täytetään keittosuolalla ja lääkäri seuraa rakon venymistä tähystysmonitorin kautta.

Toimenpiteen hyödyt havaitaan heti leikkauksen jälkeen.

Toimenpide on samanaikaisesti diagnostinen, sillä virtsarakko tähystetään samanaikaisesta venytyksen yhteydessä.

Toimenpiteestä toipuminen ja kuntoutus

Toimenpiteen jälkeen on syytä juoda runsaasti (1½-2 litraa/vrk) nestettä tulehduksien estämiseksi sekä toimenpiteen jälkeen ilmenevän veren huuhtomiseksi pois rakosta.

Sairauslomaa kirjoitetaan 1-2 vrk.

Seurantakäynti sovitaan hoitavan lääkärin vastaanotolle.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää