Virtsarakon nestevenytys nukutuksessa

FacebookTwitterLinkedIn

Virtsarakon nestevenytys on yksi yliaktiivisen virtsarakon hoitomuodoista. Se sopii myös interstitiaalisen kystiitin hoitoon. Toimenpide tehdään virtsarakon tähystyksenä nukutuksessa.

Millaisia vaivoja virtsarakon nestevenytyksellä voidaan hoitaa?

Virtsarakon nestevenytys on yksi yliaktiivisen virtsarakon hoitomuodoista.

Virtsarakon venytys sopii myös kivuliaan ja tiheävirtsaisena rakkona oirehtivan interstitiaalisen kystiitin hoidossa, joka on hitaasti kehittyvä krooninen virtsarakon sairaus.

Sen oireena ovat virtsaamispakko, tiheävirtsaisuus sekä virtsarakon täyttymiseen liittyvä lantion ja virtsarakon kipu.

Virtsarakon venytykseen valmistautuminen

Ennen toimenpidettä lääkärisi selvittää vastaanotolla virtsaamisoireesi haastattelemalla ja tutkimalla sinua ja mittaamalla jäännösvirtsan. Sen lisäksi hän arvioi virtsaamistoimintoja potilaan pitämän virtsaamispäiväkirjan perusteella ja oirekyselyiden (DAN-PSS, OAB-V8) perusteella.

Toimenpiteen kulku

Virtsarakon venytys on nukutuksessa tehtävä tähystystoimenpide, joka kuormittaa kehoa erittäin vähän ja siitä toipuminen on nopeaa.

Toimenpiteessä virtsarakko täytetään keittosuolalla ja lääkäri seuraa rakon venymistä tähystysmonitorin kautta.

Toimenpiteen hyödyt havaitaan heti leikkauksen jälkeen.

Toimenpide on samanaikaisesti diagnostinen, sillä virtsarakko tähystetään samanaikaisesta venytyksen yhteydessä.

Toimenpiteestä toipuminen ja kuntoutus

Toimenpiteen jälkeen on syytä juoda runsaasti (1½-2 litraa/vrk) nestettä tulehduksien estämiseksi sekä toimenpiteen jälkeen ilmenevän veren huuhtomiseksi pois rakosta.

Sairauslomaa kirjoitetaan 1-2 vrk.

Seurantakäynti sovitaan hoitavan lääkärin vastaanotolle.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava/

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee/

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio/

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää