Virtsarakon nestevenytys nukutuksessa

Virtsarakon nestevenytys on yksi yliaktiivisen virtsarakon hoitomuodoista. Se sopii myös interstitiaalisen kystiitin hoitoon. Toimenpide tehdään virtsarakon tähystyksenä nukutuksessa.

Millaisia vaivoja virtsarakon nestevenytyksellä voidaan hoitaa?

Virtsarakon nestevenytys on yksi yliaktiivisen virtsarakon hoitomuodoista.

Virtsarakon venytys sopii myös kivuliaan ja tiheävirtsaisena rakkona oirehtivan interstitiaalisen kystiitin hoidossa, joka on hitaasti kehittyvä krooninen virtsarakon sairaus.

Sen oireena ovat virtsaamispakko, tiheävirtsaisuus sekä virtsarakon täyttymiseen liittyvä lantion ja virtsarakon kipu.

Virtsarakon venytykseen valmistautuminen

Ennen toimenpidettä lääkärisi selvittää vastaanotolla virtsaamisoireesi haastattelemalla ja tutkimalla sinua ja mittaamalla jäännösvirtsan. Sen lisäksi hän arvioi virtsaamistoimintoja potilaan pitämän virtsaamispäiväkirjan perusteella ja oirekyselyiden (DAN-PSS, OAB-V8) perusteella.

Toimenpiteen kulku

Virtsarakon venytys on nukutuksessa tehtävä tähystystoimenpide, joka kuormittaa kehoa erittäin vähän ja siitä toipuminen on nopeaa.

Toimenpiteessä virtsarakko täytetään keittosuolalla ja lääkäri seuraa rakon venymistä tähystysmonitorin kautta.

Toimenpiteen hyödyt havaitaan heti leikkauksen jälkeen.

Toimenpide on samanaikaisesti diagnostinen, sillä virtsarakko tähystetään samanaikaisesta venytyksen yhteydessä.

Toimenpiteestä toipuminen ja kuntoutus

Toimenpiteen jälkeen on syytä juoda runsaasti (1½-2 litraa/vrk) nestettä tulehduksien estämiseksi sekä toimenpiteen jälkeen ilmenevän veren huuhtomiseksi pois rakosta.

Sairauslomaa kirjoitetaan 1-2 vrk.

Seurantakäynti sovitaan hoitavan lääkärin vastaanotolle.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää