Virtsarakon tähystys eli kystoskopia

FacebookTwitterLinkedIn

Virtsarakon tähystyksellä eli kystoskopialla voidaan tutkia helposti erilaisia virtsaamisvaivoja ja ottaa tarvittaessa virtsarakon limakalvoilta koepaloja. Aavassa virtsarakon tähystyksiä tekevät asiantuntevat urologit.

Millaisia vaivoja virtsarakon tähystyksellä voidaan hoitaa?

Virtsarakon tähystys eli kystoskopia on keskeinen menetelmä selvitettäessä erilaisia virtsaamisvaivoja. Toimenpide on lyhytkestoinen ja pitkälti myös kivuton potilaalle.

Virtsarakon tähystyksellä selvitetään seuraavia oireita:

  • verivirtsaisuus
  • yliaktiivinen virtsarakko
  • eturauhasperäisiä oireita
  • virtsaamisvaikeus (esimerkiksi virtsaputken ahtauman poissulkeminen)
  • virtsankarkailu
  • virtsarakon tyhjenemishäiriö

Tähystimen kautta voidaan ottaa myös tarvittaessa koepalat virtsarakon tai -putken limakalvolta.

Kystoskopiaan valmistautuminen

Ennen toimenpidettä lääkärisi tutkii virtsanäytteen bakteeritulehduksen poissulkemiseksi. Muita esivalmisteluja ei tarvita.

Toimenpiteen kulku

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa potilaan ollessa selinmakuulla.

Virtsaputkeen laitetaan geelimäistä puudutetta, jonka jälkeen virtsaputki ja -rakko tähystetään ohuella taipuisalla videokameran sisältävällä tähystimellä. Monitorin kuvasta nähdään välittömästi virtsaputken ja -rakon rakenteet ja siinä mahdollisesti olevat poikkeavuudet.

Virtsarakon tähystyksessä voidaan tehdä hoitotoimenpiteitä, kuten venyttää yliaktiivisesti toimivaa kutistunutta virtsarakkoa (tehdään aina nukutuksessa) ja hoitaa Botox-pistoksin yliaktiivisen virtsarakon oireita tai virtsankarkailua.

Toimenpiteestä toipuminen ja kuntoutus

Tähystyksen jälkeen virtsan mukana saattaa tulla hiukan verta, joka menee itsekseen ohitse päivän kuluessa. Tähystyksen jälkeen on hyvä juoda vettä hiukan runsaammin, jotta limakalvoilta tuleva veri huuhtoutuu virtsan mukana pois rakosta ja vältytään virtsatieperäiseltä tulehdukselta.

Pelkkä virtsarakon tähystys ei estä työntekoa. Mikäli tähystyksen yhteydessä tehdään toimenpiteitä kuten koepalojen ottaminen, antaa lääkärisi aina tarkat ohjeet jatkotoipumisesta.

Ajanvaraus

Varaa aika Aavan urologille toimenpiteen suunnittelua varten nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä.

Artikkelit ja tiedotteet
Skuuttiklinikka_Cover_1920x1440 Aava Sairaala lanseerasi Skuuttiklinikan ehkäisemään sähköskuuttitapaturmia
Skuutit ja sähköpotkulaudat ovat varma kesän merkki, mutta niillä ajelu osaa olla tapaturmaherkkää puuhaa. Miten vauhdin hurmassa vältetään päivystysreissu? Aava valjasti kaksi Suomen tunnetuinta skuuttaajaa opastamaan, kuinka sähköskuuteilla ajetaan turvallisesti.
Lue lisää
asiakastarina-eturauhanen/ Matti sai luopua lääkityksestään eturauhasen höyläysleikkauksen ansiosta
Kun lääkitys ei enää pidä eturauhasen oireilua kurissa, hoitomuotona voidaan käyttää eturauhasen höyläystä tai halkaisua. Matti kävi Aava Sairaalassa leikkauksessa ja sai sen myötä paitsi helpotuksen vaivoihinsa myös positiivisen elämänasenteensa takaisin.
Lue lisää
terveareena-aava/ Myyttejä naisten ylipainosta ja ratkaisun etsimistä nuorten uupumiseen – Aava on mukana SuomiAreenassa
Lääkärikeskus Aava on mukana tämän kesän SuomiAreenassa. Asiantuntijoitamme nähdään lavalla kahdessa eri paneelissa, jotka ovat osa Ahjo Communicationsin tuottamaa Terve!Areenaa.
Lue lisää