Medikaali eli ilmailulääkärintodistus

Yksityis- ja ammattilentäjät sekä ilmailualalla toimivat henkilöt tarvitsevat säännöllisesti uusittavan ilmailulääkärintodistuksen eli medikaalin (medical certificate). Todistuksen voi kirjoittaa vain liikenteen turvallisuusviraston (Traficom) ilmailulääketieteen yksikön nimeämät tarkastavat lääkärit (AME). Medikaalin saat Aava Aviapoliksen toimipisteestä.

Mikä on medikaali eli ilmailulääkärintodistus?

Kansainväliset määräykset edellyttävältä ilmailualalle aikovilta tiettyjen terveydentilavaatimusten täyttymistä. Yksityis- ja ammattilentäjiksi tai lennonjohtajaksi aikovien on käytävä ilmailulääkärin tarkastuksessa saadakseen alan lupakirjan.

Jos olet hakeutumassa ammattilentäjäksi, ensimmäinen lääkärintarkastuksesi tehdään Traficomin valtuuttamassa ilmailulääketieteen keskuksessa (AMC), joka Aavassa toimii Aviapoliksen toimipisteessä.

Lentäjät, lennonjohtajat, harrastelentäjät ja matkustamohenkilökunnan jäsenet tarvitsevat säännöllisesti uusittavan medikaalin eli ilmailulääkärintodistuksen. Todistusta varten tarvittavat laboratoriotutkimukset selviävät aikaa varatessasi.

Kuka voi kirjoittaa ilmailulääkärintodistuksen?

Ilmailukelpoisuuden jatkamiseen tähtääviä todistuksia kirjoittavat ilmailulääketieteen yksikön tarkastavat lääkärit (AME). Muiden lääkäreiden todistukset eivät kelpaa.

Lääkärikeskus Aava Aviapolis on Traficomin valtuuttama ilmailulääketieteen keskus eli AeroMedical Centre (AeMC).

Liikenne- ja ansiolentäjiltä sekä lennonjohtajilta ja lennontiedottajilta vaaditaan lääkärintarkastus, kun he haluavat uusia kelpoisuustodistuksensa tai jatkaa sen voimassaoloaikaa. Lääkärintarkastuksen voi tehdä lääkärikeskuksissa vain luokan 1 tarkastuksiin hyväksytty ilmailulääkäri (AME1).

Myös yksityis- ja harrastelentäjän kelpoisuustodistuksen hakemiseen, uusimiseen tai voimassaolon jatkamiseen vaadittavan tarkastuksen voi tehdä vain hyväksytty ilmailulääkäri (AME2 tai AME1).

Kuinka kauan medikaali on voimassa?

Medikaali on voimassa puolesta vuodesta viiteen vuoteen eikä ilman voimassa olevaa medikaalia saa lentää.

Traficom voi edellyttää ilmailulääkärin kannanottoa henkilön lentokelpoisuudesta myös vakavampien sairauksien tai operaatioiden jälkeen.

Medikaalin voi uusia jo 45 päivää ennen sen vanhentumista, joten suosittelemme, että tulet lääkärintarkastukseen ajoissa.

Miten valmistaudun Ilmailulääkärin vastaanottoon?

Kun tulet ilmailulääkärin vastaanotolle, ota mukaasi seuraavat asiat:

  • lentotuntiajat
  • silmälasit tai piilolinssit
  • silmälasiresepti
  • kuvallinen henkilöllisyystodistus/passi
  • edellinen medikaali ja lupakirja.

Kuinka paljon ilmailulääkärin tarkastus maksaa?

Medikaalitarkastusta varten vaadittava tutkimusten määrä riippuu kelpoisuustodistuksen luokasta, iästäsi ja siitä, onko kyseessä alkutarkastus vai uusintatarkastus sekä mahdollisista viranomaisen vaatimista lisätutkimuksista. Tarkastuksen kokonaishinta määräytyy tarvittavien tutkimusten mukaan.

Lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen myöntämisestä Traficom perii myös viranomaismaksun.

Ilmailutarkastusten hinnasto

Ajanvaraus

Varaa soittopyyntö Aavan Ilmailulääketieteen keskuksen ilmailuhoitajalle nettiajanvarauksesta (soittopyyntöajat löytyvät, kun valitset palveluksi Ilmailuhoitaja) tai jätä soittopyyntö ilmailuhoitajat@aava.fi. Voit jättää soittopyynnön ilmailuhoitajalle myös Aavan ajanvarauksen kautta 010 380 3838.

Ilmailuhoitajamme selvittää ja varaa puolestasi medikaalitarkastukseen tarvittavat ajat sekä auttaa selvittämään, mitä tutkimuksia tarvitset ennen tarkastusta. Kun kaikki tarvittavat kokeet ja vastaanotot on varattu etukäteen, pääset nopeasti laboratorioon ja sitä kautta ilmailuhoitajan ja ilmailulääkärin vastaanotolle.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa ilmailulääkäri AME1 Janne Lepola.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
sikiön

Miltä sikiön liikkeet tuntuvat? – 7 kysymystä lääkärille

Sikiön liikkeet tuntuvat ensimmäisen kerran raskauden puolivälissä. Ensisynnyttäjän voi kuitenkin olla vaikea tunnistaa esimerkiksi epämääräistä kuplintaa vauvan aiheuttamaksi. Naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkonen vastaa odottajien mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Lue lisää
Aava

Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin

Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Aavassa.
Lue lisää
plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti on pitkäaikainen riesa

Plantaarifaskiitti on yleinen kantapään kiputila. Se paranee ilman hoitoa itsekseen, mutta vaiva voi kestää jopa toista vuotta. Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, jalkakirurgi Reijo Paukku neuvoo, miten jalkaa kannattaa venyttää ja millä muilla konsteilla kipua voi lievittää.
Lue lisää