Medikaali eli ilmailulääkärintodistus

Yksityis- ja ammattilentäjät sekä ilmailualalla toimivat henkilöt tarvitsevat säännöllisesti uusittavan ilmailulääkärintodistuksen eli medikaalin (medical certificate). Todistuksen voi kirjoittaa vain liikenteen turvallisuusviraston (Traficom) ilmailulääketieteen yksikön nimeämät tarkastavat lääkärit (AME). Medikaalin saat Aava Aviapoliksen toimipisteestä.

Mikä on medikaali eli ilmailulääkärintodistus?

Kansainväliset määräykset edellyttävältä ilmailualalle aikovilta tiettyjen terveydentilavaatimusten täyttymistä. Yksityis- ja ammattilentäjiksi tai lennonjohtajaksi aikovien on käytävä ilmailulääkärin tarkastuksessa saadakseen alan lupakirjan.

Jos olet hakeutumassa ammattilentäjäksi, ensimmäinen lääkärintarkastuksesi tehdään Traficomin valtuuttamassa ilmailulääketieteen keskuksessa (AMC), joka Aavassa toimii Aviapoliksen toimipisteessä.

Lentäjät, lennonjohtajat, harrastelentäjät ja matkustamohenkilökunnan jäsenet tarvitsevat säännöllisesti uusittavan medikaalin eli ilmailulääkärintodistuksen. Todistusta varten tarvittavat laboratoriotutkimukset selviävät aikaa varatessasi.

Kuka voi kirjoittaa ilmailulääkärintodistuksen?

Ilmailukelpoisuuden jatkamiseen tähtääviä todistuksia kirjoittavat ilmailulääketieteen yksikön tarkastavat lääkärit (AME). Muiden lääkäreiden todistukset eivät kelpaa.

Lääkärikeskus Aava Aviapolis on Traficomin valtuuttama ilmailulääketieteen keskus eli AeroMedical Centre (AeMC).

Liikenne- ja ansiolentäjiltä sekä lennonjohtajilta ja lennontiedottajilta vaaditaan lääkärintarkastus, kun he haluavat uusia kelpoisuustodistuksensa tai jatkaa sen voimassaoloaikaa. Lääkärintarkastuksen voi tehdä lääkärikeskuksissa vain luokan 1 tarkastuksiin hyväksytty ilmailulääkäri (AME1).

Myös yksityis- ja harrastelentäjän kelpoisuustodistuksen hakemiseen, uusimiseen tai voimassaolon jatkamiseen vaadittavan tarkastuksen voi tehdä vain hyväksytty ilmailulääkäri (AME2 tai AME1).

Kuinka kauan medikaali on voimassa?

Medikaali on voimassa puolesta vuodesta viiteen vuoteen eikä ilman voimassa olevaa medikaalia saa lentää.

Traficom voi edellyttää ilmailulääkärin kannanottoa henkilön lentokelpoisuudesta myös vakavampien sairauksien tai operaatioiden jälkeen.

Medikaalin voi uusia jo 45 päivää ennen sen vanhentumista, joten suosittelemme, että tulet lääkärintarkastukseen ajoissa.

Miten valmistaudun Ilmailulääkärin vastaanottoon?

Kun tulet ilmailulääkärin vastaanotolle, ota mukaasi seuraavat asiat:

  • lentotuntiajat
  • silmälasit tai piilolinssit
  • silmälasiresepti
  • kuvallinen henkilöllisyystodistus/passi
  • edellinen medikaali ja lupakirja.

Kuinka paljon ilmailulääkärin tarkastus maksaa?

Medikaalitarkastusta varten vaadittava tutkimusten määrä riippuu kelpoisuustodistuksen luokasta, iästäsi ja siitä, onko kyseessä alkutarkastus vai uusintatarkastus sekä mahdollisista viranomaisen vaatimista lisätutkimuksista. Tarkastuksen kokonaishinta määräytyy tarvittavien tutkimusten mukaan.

Lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen myöntämisestä Traficom perii myös viranomaismaksun.

Ilmailutarkastusten hinnasto

Ajanvaraus

Varaa soittopyyntö Aavan Ilmailulääketieteen keskuksen ilmailuhoitajalle nettiajanvarauksesta (soittopyyntöajat löytyvät, kun valitset palveluksi Ilmailuhoitaja). Hoitaja soittaa sinulle samana päivänä. Voit jättää soittopyynnön ilmailuhoitajalle myös Aavan ajanvarauksen kautta 010 380 3838 tai os. ilmailuhoitajat@aava.fi.

Ilmailuhoitajamme selvittää ja varaa puolestasi medikaalitarkastukseen tarvittavat ajat sekä auttaa selvittämään, mitä tutkimuksia tarvitset ennen tarkastusta. Kun kaikki tarvittavat kokeet ja vastaanotot on varattu etukäteen, pääset nopeasti laboratorioon ja sitä kautta ilmailuhoitajan ja ilmailulääkärin vastaanotolle.

Asiantuntijana palvelukuvauksessa ilmailulääkäri AME1 Janne Lepola.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Lucas Ihmeperheen keskimmäinen
Miltä tuntuu taltioida Emma-palkitun, kovassa nosteessa olevan artistin uraa, kun kyseessä on oma veli? Sexmane on ollut pitkään etenkin nuorten huulilla, mutta kuka oikein on artistien veljenä tunnettu taka-alalta tarkkaileva taiteilijasielu Lucas Sene?
Lue lisää
Aava Lääkärikeskus Aava saa vihdoin uudet tilat Keravalle ja sisaryhtiö Pikkujätin saman katon alle 
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää
Aava Aavan sisaryhtiö Pikkujätti on kirkkaasti hyvämaineisin yksityinen lääkäriasema 
Pikkujätti oli Luottamus&Maine-vertailussa mukana ensimmäistä kertaa ja nousi vahvalla brändillään ja hyvällä maineellaan heti listan kärkeen sijalle 2. Sisaryhtiö Lääkärikeskus Aavan maine ylsi hyvälle tasolle, mutta on hivenen laskenut sote-alan maineen mukana.
Lue lisää