Atooppinen ihottuma? – Hae apu atopiaan ihotautilääkäriltä

atooppinen_ihottuma
Jos kuiva iho ärsyttää tai kutina vie yöunet, varaa ihmeessä aika ihotautien erikoislääkäriltä. Atooppisen ihottuman kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä vaivaan löytyy monta hyvää ratkaisua. Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski kertoo, miten atopian hoito onnistuu ja miten ihotautilääkäri voi auttaa sinua.
FacebookTwitterLinkedIn

Atooppisen ihottuman oireet?

 • Atooppiselle ihottumalle on tyypillistä, että ihossa syntyy tulehdusreaktio. Se aiheuttaa punoitustahilseilyäihon paksuuntumista ja vetistävää, kutisevaa ihottumaa. Iho voi jopa halkeilla.
 • Atooppinen iho kuivuu helposti. Kun iho on kuiva, ihottuma puhkeaa usein herkemmin kuin normaalille iholle. Ihottuma taas kuivattaa ihoa entisestään. Tästä seuraa noidankehä.
 • Toinen noidankehä syntyy, kun atooppinen ihottuma kutisee. Silloin sitä tekee mieli raapia ja raapiminen pahentaa ihottumaa, mikä taas lisää raapimista.

Atooppinen ihottuma – mitä se oikeastaan on?

Atooppinen ihottuma eli atooppinen ekseema tai dermatiitti on tulehduksellinen ihottumasairaus. Se johtuu ihon poikkeavasta läpäisyesteestä. Koska atooppisen ihon normaali suojamekanismi ei toimi kunnolla, iholle syntyy helposti tulehdusreaktio.

Atooppinen ihottuma on hyvin perinnöllinen ja Suomessa erittäin yleinen. Jopa joka neljännellä suomalaisella on jossain elämänsä vaiheessa atooppista ihottumaa.

Atooppista ihottumaa voi tulla minne tahansa. Lapsilla sitä on usein polvi- ja kyynärtaipeissa ja aikuisilla taipeiden lisäksi kasvojen ja kaulan alueella sekä käsissä.

Myös silmäluomet ja huulet voivat kärsiä atooppisesta ihottumasta.

Atooppisen ihottuman hoito?

 • Jos ihosi lähinnä vain kuivuu, eikä siinä ole ihottumaa, keskity kuivuuden hoitamiseen perusvoiteella tai kosteusvoiteella.
 • Pese iho voiteella, ei saippualla tai suihkugeelillä.
 • Jos ihollasi on näkyvä, kutiseva ihottuma, siinä on käynnissä tulehdusreaktio. Tulehdusta taltutetaan lääkevoiteilla. Valtaosa atooppista ihottumaa sairastavista pärjää lääkevoiteen ja perusvoiteen yhdistelmällä sekä pahentavien tekijöiden minimoimisella.  
 • Jos lääkevoide ei riitä, iholle annetaan valohoitoa. Se on UV-säteilystä erotettua, mahdollisimman tehokasta ja vähähaittaista valon aallonpituutta. Valohoitojaksot ovat ensin hyvin lyhyitä, esimerkiksi puolen minuutin pätkiä. Vähitellen aikaa pidennetään.
 • Viimeinen hoitomuoto ovat sisäiset lääkehoidot. Ne ovat kehittyneet valtavasti viiden viime vuoden aikana. Ne on tarkoitettu vaikeaa atooppista ihottumaa sairastaville.
 • Atooppista ihottumaa sairastaville on tarjolla myös aurinkopainotteisia sopeutumiskursseja.

Atooppisen ihottuman pahentajat?

 • Kuiva ilma pahentaa atooppista ihottumaa. Atooppinen iho kärsiikin talvesta, sillä ilmankosteus on silloin kesää matalampi.
 • Talven pimeys on sekin pahasta. Auringon UV-säteily tekee nimittäin hyvää atooppiselle iholle. Aurinkoloma voikin auttaa atooppiseen ihottumaan. Muista kuitenkin, että myös atoopikon kannattaa käyttää aurinkosuojavoidetta.
 • Siitepölykausi saattaa pahentaa atooppista ihottumaa, jos kärsit voimakkaasta siitepölyallergiasta. Atooppinen ihottuma ja allergiat ovat usein yhteydessä toisiinsa.
 • Hikoilu ärsyttää atooppista ihoa, mutta sitä ei pidä välttää, sillä urheilu on terveydelle hyväksi. Hiki kannattaa kuitenkin huuhdella iholta heti treenin jälkeen.
 • Vääränlainen kosmetiikka on myrkkyä atooppiselle ihottumalle. Vältä siis saippuaa, suihkugeelejä ja vaahtoavia aineita, kuten puhdistusaineita ja vaahtokylpyjä. Vaahdoissa on usein sulfaatteja, jotka ärsyttävät atooppista ihoa. Ne kannattaa vaihtaa pesuvoiteisiin ja öljyihin.
 • Liika peseminen ei sekään ole hyväksi. Saat peseytyä päivittäin, mutta vältä tulikuumia suihkuja ja pitkiä kylpyjä.
 • Stressi on atooppisen ihottuman vihollinen. Kiinnitä huomiota stressinhallintaan ja arkesi kuormitustekijöihin.

Atooppinen ihottuma – milloin lääkäriin?

Atooppinen ihottuma on ikävä vaiva, ja ihottuma ja kutina heikentävät elämänlaatua. Siksi atopian kanssa ei pidä jäädä painimaan yksin.

Pahimmillaan kutina pirstaloi yöunen. Hoitamaton atooppinen ihottuma lisää myös ahdistuksen ja masennuksen riskiä. Lisäksi atoopikon tulehdusriski on merkittävästi kohonnut.

Lapsilla jatkuva kutina ja katkonainen yöuni voivat mahdollisesti vaikuttaa kehittyviin aivoihin haitallisesti.

Kutinasta, ihottumasta ja ihon kuivuudesta kärsiminen on turhaa, sillä atooppiseen ihottumaan on paljon hyviä hoitoja.

Varaa aika ihotautien erikoislääkäriltä, niin saat apua. Ihotautilääkäri toteaa atooppisen ihottuman haastattelun ja oireidesi perusteella.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski.

Artikkelit ja tiedotteet
talvi-iho Hoida talvi-ihoa hyvin
Talvikausi on Suomessa haasteellinen iholle. Pakkasilma ja keskuslämmitys kuivattavat ihoa ja runsaampi pukeutuminen voi aiheuttaa ihoa ärsyttävää hikoilua. Yleensä kuivumisen huomaa kutinasta.
Lue lisää
ihon_laserhoito Couperosa, aknearvet, rypyt… Näin ihon laserhoito auttaa iho-ongelmissa
Jos luomet, ihon punoitus, raskausarvet tai muut ihopulmat häiritsevät, ratkaisu voi löytyä laserista. Lääkärikeskus Aavan ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard kertoo, kenelle ihon laserhoito sopii ja mitä laserhoidoista on hyvä tietää.
Lue lisää
psoriasis 9 kysymystä ja vastausta psoriasiksen hoidosta
Hilseilevä ihottuma kyynärtaipeissa tai rakkuloita kämmenissä? Jos epäilet psoriasista, käy ihotautilääkärin vastaanotolla. Kun hoito on kohdallaan, olosi helpottuu ja ehkäiset psoriasiksen liitännäissairauksia. Ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard kertoo, miten psoriasis todetaan, millaista apua on tarjolla ja miksi lievääkin psoriasista kannattaa aina hoitaa.
Lue lisää