Eka kerta gynekologilla

eka_kerta_gynekologilla
Ensimmäinen gynekologikäynti on iso askel kohti naiseutta ja aikuisempaa elämää. Käynnin onnistuminen on erittäin tärkeää, sillä ikävä kokemus kiireisellä tai nuorta huomioimaton vastaanottokäynti voi vaikuttaa negatiivisesti vielä vuosikymmenten päästä. Gynekologin vastaanotto ei pitäisi kenellekään olla liian jännittävä paikka.
FacebookTwitterLinkedIn

Ihanteellisessa tapauksessa oma lääkäri on mukana auttamassa nuorta kasvamaan itsestään huolta pitäviksi, hyvinvoiviksi sekä itseään ja kumppaneitaan arvostaviksi naisiksi. Luottamuksellinen suhde voi parhaimmillaan jatkua myös nuoruusiän jälkeen.

Milloin ensimmäistä kertaa gynekologille?

“Ensimmäisen kerran nuoren kannattaa hakeutua gynekologin tai kätilön ehkäisyneuvontavastaanotolle kun sukupuolielämän aloittaminen alkaa olla näköpiirissä ja ehkäisyasioita pitää miettiä”kertoo Lääkärikeskus Aavan gynekologi Ulla-Maija Lonka.

“Gynekologille kannattaa tulla myös, jos on ongelmia kuukautisten kanssa esimerkiksi runsaat, kivuliaat tai hyvin epäsäännölliset vuodot. Käynti on tarpeellinen myös jos kuukautiset eivät vielä 16 vuoden iässä ole alkaneet lainkaan. Lisäksi akneongelmien selvittely kannattaa aloittaa gynekologilta, sillä usein ehkäisypillerit ratkaisevat ongelman. Myös varsinaiset aknelääkkeet vaativat seurakseen pillerit.”

Ensimmäisellä käynnillä ei välttämättä tarvitse tehdä sisätutkimusta.

“Tärkeintä on keskustella siitä, millaisia odotuksia itsellä käynnistä on ja että käynnillä ei tehdä mitään, mikä tuntuu epämiellyttävältä. Jos aikaisempia yhdyntöjä ei ole ollut, voi vaihtoehtoisesti jutella terveydenhoitajan tai kätilön kanssa ehkäisyn aloittamisesta”, kertoo Lonka.

“Kätilön pitämään ehkäisy- ja seksuaalineuvontaan voi tulla myös juttelemaan, jos kaipaa luottamuksellista puhekumppania ja vastauksia omaan seksuaalisuuteen, seksiin, ehkäisyyn tai sukupuolitauteihin liittyvissä kysymyksissä. Kätilö ohjaa tarpeen mukaan lääkärille.”

Nuorten Naisten Aava

Lääkärikeskus Aavan Nuorten Naisten Aava on alle 22-vuotiaille naisille omistautunut klinikka, joka tarjoaa gynekologiset, ehkäisy- ja seksuaaliterveyspalvelut nuorille (22 vuotta ja alle) nuoren kukkarolle sopivaan hintaan. Innostunut tiimimme koostuu nuorista kiinnostuneista, nuoria kunnioittavista ja heidän asioihinsa paneutuvista gynekologikollegoista ja kokeneista ehkäisy- sekä seksuaalineuvontaa antavista kätilöistä.

“Haluamme, että meillä on mukava käydä ja että nuori voi lähteä meiltä iloisena ja tyytyväisenä, hän on saanut vastauksia kysymyksiinsä ja apua mahdollisiin huoliinsa ja tarpeisiinsa”, summaa Lonka.

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan gynekologi Ulla-Maija Lonka.