Harmaakaihista pääsee eroon leikkauksella

harmaakaihi
Ikääntyvän ihmisen maailma sumentuu ja haalistuu kaihin edetessä. Moderni leikkaushoito palauttaa näön turvallisesti ja nopeasti.
FacebookTwitterLinkedIn

Harmaakaihi on ikääntymisen mukanaan tuoma vaiva, jota ei pysty ennaltaehkäisemään. Ainoa hoitomuoto on leikkaus. Se voidaan tehdä heti kun kaihi haittaa päivittäistä elämää, kuten autolla ajamista tai lukemista.

“Silmälääkärin tutkimuksessa selvitetään, milloin on oikea hetki kaihileikkaukseen. Näkövaatimukset ovat nykyisin aiempaa suuremmat, erityisesti kun ollaan paljon näyttöpäätteellä – siksi kaihi saattaa haitata jo varhaisessa vaiheessa”, selventää Aavan silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Petri Järventausta.

Sukurasitteet ja tupakointi altistavat kaihille 

Harmaakaihi etenee ihmisillä eri tahtiin, joillakin nopeasti ja toisilla se kehittyy vähitellen. Kaihin tyypillisiä oireita ovat näön sumentuminen, lukunäön heikentyminen ja kontrastinäön huononeminen, jolloin värisävyjen erot ovat hankalampia huomata. Myös vastaantulevien autojen valot saattavat häikäistä ajaessa. Joskus toisessa silmässä voi haitata kaksoiskuvan näkyminen.

“Harmaakaihille altistavista tekijöistä tärkeimmät ovat ikääntyminen ja suvussa esiintyvä kaihi. Silmätulehdukset tai pitkäaikaiset silmäsairaudet voivat aikaistaa kaihin ilmaantumista, samoin ylipaino, diabetes ja tupakointi.”

Nuorelle ihmiselle kaihi voi kehittyä vakavan silmävamman seurauksena. Vamman voi saada esimerkiksi palloilulajeista tai värikuula-ammunnasta, joten silmät on syytä suojata suojalaseilla. Silmät kannattaa myös suojata liialliselta auringonvalolta.

Kivuttomalla mikrokirurgialla näkö kuntoon

Kaihileikkaus tapahtuu paikallispuudutuksessa päiväkirurgian osastolla. Leikkauksessa korvataan samentunut mykiö uudella yksilöllisesti valitulla tekomykiöllä.

“Kaihileikkauksessa silmään tehdään kaksi pientä viiltoa, joiden kautta samentunut mykiö eli linssi poistetaan ultraäänellä. Kapselipussi kiillotetaan ja uusi kirkas tekomykiö asetetaan tilalle omaan kapselipussiin, johon se turvallisesti kiinnittyy. Leikkaus kestää valmisteluineen puoli tuntia ja kotiin pääsee jo puolisen tuntia leikkauksen jälkeen”, silmäkirurgi Petri Järventausta kertoo.

Vaikka toimenpide kuulostaa hurjalta, kaihileikkaus on maailman yleisimpiä leikkauksia ja siten kokeneen lääkärin suorittamana erittäin turvallinen. Lisäksi leikkaus on täysin kivuton.

“Kaikki potilaat jännittävät jonkin verran. Esitutkimuskäynnillä kerron heille aina, että jännittäminen on inhimillistä, onhan kyseessä hyvin keskeinen aisti. Jännittämistä vähentääksemme käymme leikkauksen aina läpi etukäteen potilaan kanssa, sekä teemme toimenpidetilanteesta mahdollisimman rauhallisen ja miellyttävän.”

Leikkaus sekä palauttaa näön, että korjaa taittovirheen. Mikäli aiemmin on tarvinnut silmälaseja, niiden tarve vähenee leikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkihoito on yksinkertainen: tulehdusta estäviä silmätippoja käytetään leikattuun silmään kuukauden ajan leikkauksen jälkeen.

Lue lisää ja varaa aika: Näin kaihileikkaus toteutetaan Aavassa.


Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan silmätautien erikoislääkäri ja silmäkirurgi Petri Järventausta.