Kaihileikkaus

Harmaakaihi on ikääntymiseen liittyvä sairaus, jossa silmän sisäinen linssi eli mykiö samenee. Kaihileikkaus on harmaakaihin ainoa hoito. Leikkauksessa samentunut mykiö poistetaan ja korvataan kirkkaalla tekomykiöllä. Toimenpide on turvallinen ja kivuton. Sen jälkeen näkö paranee välittömästi.

Mitä kaihi tarkoittaa?

Harmaakaihia voi esiintyä kaikissa ikäryhmissä, mutta sairaus on yleisin yli 60-vuotiailla. Kaihileikkaus on ainoa hoito harmaakaihiin. Leikkaus on ajankohtainen silloin, kun harmaakaihin aiheuttamat näköoireet häiritsevät elämää ja hankaloittavat itsenäistä toimintaa.

Aavassa pääset kaihileikkaukseen nopeasti ja juuri siinä vaiheessa sairautta, kun haluat.

Mistä harmaakaihi johtuu?

Silmän sisällä on luonnollinen linssi eli mykiö. Sen tehtävänä on taittaa silmään tulevat valonsäteet teräväksi kuvaksi silmänpohjaan. Harmaakaihissa mykiö samentuu, ja sen taittovoima voi muuttua. Kaihin läpi näkyy sumuisesti, asiat näyttävät epätarkoilta ja hämärässä näkeminen vaikeutuu.

Yleensä ikääntymiseen liittyvä harmaakaihi kehittyy hitaasti, mutta toiset kaihin tyypit voivat edetä nopeastikin.

Kaihileikkaus on turvallinen toimenpide

Kaihileikkauksessa samentunut mykiö poistetaan ja korvataan kirkkaalla tekomykiöllä. Leikkaus on turvallinen ja kivuton. Taittovirhe korjataan valitsemalla sopiva tekomykiö. Yksilöllisesti tilattavilla erikoistekomykiöillä voidaan korjata myös hajataitteisuutta ja ikänäköä, jolloin riippuvuus silmälaseista vähenee. Kaihileikkaus ei kuitenkaan paranna näön heikkoutta, joka johtuu muusta silmäsairaudesta, kuten makulan eli verkkokalvon keskellä olevan soikean osan ikärappeumasta, glaukoomasta eli silmänpainetaudista tai diabeettisesta silmänpohjasairaudesta.

Ennen leikkausta

Kaihileikkaus suunnitellaan silmäkirurgin kanssa. Esitutkimuksessa silmästä otetaan mittoja sopivan tekomykiön valitsemiseksi. Samalla päätetään, leikataanko molemmat silmät yhtä aikaa vai yksi kerrallaan.

Kaihileikkauksen kulku

Aavassa kaihileikkaukset tehdään Aava Sairaalassa Kampissa päiväkirurgisesti. Toimenpiteeseen varataan aikaa kaksi tuntia. Itse leikkaus kestää tyypillisesti vain 20 minuuttia. Silmä puudutetaan tipoilla ja potilaalle annetaan tarvittaessa rauhoittava esilääkitys. Leikkauksen aikana ei tunnu kipua, mutta leikattavalla silmällä voi nähdä valoja ja liikettä.

Kaihileikkauksen jälkihoito

Näkö paranee pian kaihileikkauksen jälkeen ja kirkastuu vielä lisää muutaman päivän kuluessa. Kotona noudatat kotihoito-ohjeita kuukauden ajan, minkä jälkeen silmälääkäri tekee jälkitarkastuksen.

Ajanvaraus

Voit varata ajan suoraan kaihileikkauksen esitutkimukseen tai vaihtoehtoisesti - jos et ole varma leikkauksen tarpeellisuudesta - kaihikirurgin vastaanotolle, jolloin tilanteesi arvioidaan. Tavoitat Aavan asiakaspalvelijat numerosta 010 380 3838

Silmäleikkauksiin liittyvät tiedustelut ja ajanvaraus esitutkimukseen ja leikkaukseen myös suoraan Aava Kampin silmäosaston puhelinnumerosta 050 577 2351 (ma-to klo 8-17, pe klo 8-15). 

Kaihileikkaus Aavassa HUS-palvelusetelillä

Teemme kaihileikkauksia Aava Kampissa myös  HUSin myöntämällä palvelusetelillä.  Palveluun  kuuluvat linssivalintaan tarvittavat esimittaukset, leikkaavan silmäkirurgin suorittama esitutkimus sekä  kaihileikkaus. Lisämaksusta saatavilla on myös toorinen eli hajataitteisuuden korjaava tekomykiö sekä anestesialääkäripalvelu. Ajanvaraus Palveluseteli-kaihileikkaukseen numerosta 050 4422 058 (ma-pe).

HUS-palvelusetelillä leikkaavat lääkärit:

  • Riku Arvola
  • Matts Linder
  • Kirsti Talvensaari
  • Anna Korsbäck
FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää