Silmälääkäri

Säännöllinen käynti silmälääkärillä on paras tapa ennakoida usein aluksi täysin oireettomia silmäsairauksia. Jos olet yli 40-vuotias, suosittelemme käyntiä silmälääkärillä 4-5 vuoden välein. Jos sinulla on todettu silmäsairaus, arvioi silmälääkärisi sinulle sopivan seurantatiheyden.

Silmälääkäri (oftalmologi) on silmien ja näköjärjestelmän sairauksien, vammojen ja häiriöiden diagnosointiin, hoitoon, ennaltaehkäisyyn ja seurantaan erikoistunut lääkäri.

Silmälääkärit tekevät muun muassa tarkkoja silmätutkimuksia, diagnosoivat ja hoitavat erilaisia silmäsairauksia, kuten glaukomaa, kaihia ja diabeettista retinopatiaa, tekevät kirurgisia toimenpiteitä (esim. kaihileikkaukset, laserhoidot) sekä määräävät erilaisia silmien hoitoon tarkoitettuja lääketippoja ja -voiteita.

Lääkärikeskus Aavassa silmälääkärit hoitavat suurimman osan todetuista silmäsairauksista. Tarvittaessa he tekevät sinulle lähetteen jatkohoitoon.

Milloin silmälääkärille?

Silmien terveyden ylläpitäminen ja mahdollisten ongelmien ennaltaehkäisy tai varhainen hoito on avainasemassa hyvän näkökyvyn säilyttämiseksi pitkällä tähtäimellä. Silmälääkärille kannattaa hakeutua seuraavissa asioissa/tilanteissa:

  1. Näkökyvyn muutokset: Jos huomaat muutoksia näkökyvyssäsi, kuten näöntarkkuuden heikkenemistä tai uusia näköoireita.
  2. Silmävammat ja -tulehdukset: Silmäluomien ongelmat (esim. turvotus tai punoitus), silmävammat, silmäkipu tai silmien tulehdukset, erityisesti jos kyseessä on muu kuin tavallinen rähmivä tulehdus.
  3. Ikätarkistukset: Yli 40-vuotiaiden on suositeltavaa käydä silmälääkärissä säännöllisesti, vähintään viiden vuoden välein. Yli 60-vuotiaille silmälääkärillä käyntiä suositellaan puolestaan kolmen vuoden välein. Säännölliset tarkastukset auttavat tunnistamaan mahdolliset ongelmat ajoissa​​.
  4. Perinnölliset silmäsairaudet: Jos suvussasi esiintyy silmäsairauksia, kannattaa silmälääkärin tarkastuksissa käydä säännöllisesti. Perinnölliset tekijät voivat lisätä riskiä tietyille silmäsairauksille​​.
  5. Optikon tekemät poikkeavat havainnot: Jos optikon suorittamissa mittauksissa havaitaan poikkeavia arvoja, kuten toistuvasti yli 21 mmHg silmänpainelukemia, on syytä hakeutua silmälääkärille tarkempiin tutkimuksiin​​.
  6. Lapset: Lasten näkö- ja silmäongelmien tarkastukset tulisi suorittaa silmälääkärillä, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja hoitaa varhaisessa vaiheessa​​​​. Aavassa toimii silmälääkäreitä, jotka ottavat vastaan lapsipotilaita. Hoidamme lisäksi ostopalveluna HUS:n lapsiasiakkaita.
  7. Erityistilanteet: Silmälääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua ripeästi seuraavissa tilanteissa:
    1. Jos silmään on joutunut vieras esine tai jos olet saanut iskun silmään ja oireet eivät mene ohi.
    2. Näet kaiken kahtena.
    3. Silmissäsi näkyy valonvälähdyksiä.
    4. Näkökykysi on heikentynyt tai heikkenee nopeasti.
    5. Näet mustia pisteitä eli ns. ”nokisadetta”.
    6. Silmäsi punoittaa ja särkee, mutta ei rähmi.
    7. Näkökenttääsi ilmestyy verhomainen varjo.

Mitä silmälääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Erilaiset tutkimukset tarjoavat silmälääkärille kattavan kuvan silmiesi terveydestä ja mahdollistavat tarvittavien hoitosuunnitelmien laatimisen. Tyypillisesti silmälääkärin vastaanotolla tehdään seuraavat tutkimukset:

  1. Alkukartoitus: Silmälääkäri selvittää aluksi terveydentilaasi, aiempia sairauksiasi sekä mahdollisia silmäoireitasi​​.
  2. Näöntarkastus ja taittovoiman mittaus: Alkukartoituksen jälkeen silmälääkäri tekee näöntarkastuksen ja taittovoiman mittauksen.
  3. Mikroskooppitutkimus: Seuraavana vuorossa on mikroskooppitutkimus, jonka avulla silmälääkäri tutkii silmien sisäiset rakenteet, kuten sarveiskalvon, linssin ja silmänpohjan. Tutkimus tunnistaa silmän mahdolliset poikkeavuudet tai sairaudet​​.
  4. Silmänpaineen mittaus: Korkea silmänpaine voi olla merkki glaukoomasta, joten myös silmänpaineen mittaus on tärkeä osa silmätarkastusta​​.

Silmätutkimus ei yleensä aiheuta kipua, mutta esimerkiksi valot saattavat tuntua epämiellyttäviltä. Mikäli tutkimus jännittää tai pelottaa, kerrothan tuntemuksistasi silmälääkärille ennen tutkimuksen alkamista.

Huomaathan, että silmien kokonaisvaltaisessa tutkimuksessa käytetään mustuaista laajentavia tippoja. Tipat vaikuttavat lähelle katsomiseen joidenkin tuntien ajan. Tarvittaessa auringon häikäistäessä voit käyttää aurinkolaseja. Tippojen vaikuttaessa autolla ajo on kielletty.

Miten valmistaudun silmälääkärin vastaanottoon?

Ota mukaasi silmälääkärin vastaanottokäynnille:

  • Kaikki käytössäsi olevat silmälasit ja tiedot niiden vahvuuksista,
  • Silmiesi hoitoon liittyvät potilaspaperit, jos olet asioinut muualla kuin Aavassa.
  • Aurinkolasit (helpottavat mustuaisten laajentamisen jälkeistä häikäisyä).

Huomioithan myös seuraavat asiat:

  • Ota piilolinssit pois tutkimusta edeltävänä päivänä.
  • Autolla ei voi ajaa silmälääkärin vastaanoton jälkeen.

Kuinka kauan silmälääkärin vastaanottoon kannattaa varata aikaa?

Aikaa on hyvä varata 1-1 ½ tuntia, vaikka varaamasi vastaanottoaika onkin tätä lyhempi. Vastaanotolle ilmoittautuminen, varsinainen silmälääkärin vastaanotto ja tutkimusta varten silmiin laitettavien laajennustippojen tehoamisen odotus vievät aikaa.

Silmälääkärin etävastaanotto

Silmälääkärin etävastaanotolla voidaan hoitaa muun muassa kartoittaa ja hoitaa silmätautien oireita silloin, kun silmälääkärin tekemää tutkimusta ei välttämättä tarvita. Lisäksi etävastaanotolla voidaan toteuttaa hoidonseurantaa silloin, kun siitä on sovittu etukäteen.

Huomioithan, että etävastaanotto ei välttämättä korvaa ensikäyntiä perinteisellä vastaanotolla.

Miten silmälääkärin etävastaanotto toimii?

Etävastaanotto on puhelinvastaanotto. Aavan silmälääkäri soittaa sinulle varatun ajan alussa. Varmista, että olet tällöin vapaana ja puhelin on lähellä. Lääkärille ei voi soittaa takaisin. Mikäli et vastaa, veloitamme sinulta käyttämättömän etävastaanoton hinnan.

Silmälääkärin etävastaanoton palvelut

Silmälääkärin etävastaanotolla onnistuu silmätautioireiden ja -sairauksien kartoitus, hoito ja neuvonta, kun silmälääkärin tekemää tutkimusta ei välttämättä tarvita.

Tällaisia oireita tai sairauksia ovat muun muassa:

  • kuivasilmäisyys
  • krooninen luomitulehdus
  • allerginen sidekalvotulehdus

Lisäksi silmälääkärin etävastaanotto sopii sairauksien välikontrolleihin ja hoidon seurantaan, kun siitä on sovittu aiemmin, kuten esimerkiksi:

  • toistuvat tai jo aiemmin todetut silmäsairaudet
  • glaukoomapotilaan välikontrollit vuosikontrollien välissä (jos lääkäri ei katso käyntiä vastaanotolla tarpeelliseksi)

Silmälääkärin etävastaanotolla voidaan hoitaa myös lääkehoitoon ja siihen liittyviä kysymyksiä, kuten:

  • reseptit ja niiden uusinta, vähintään lyhytaikaisesti (ei PKV-lääkkeitä)
  • pitkäaikaissairauksien reseptien uusiminen kontrollissa oleville tai omaseurantaa tekeville
  • lääkeannosten hienosäätö

Silmälääkärisi arvioi jatkotutkimustarpeen oireidesi perusteella sekä tekee tarvittavat lähetteet laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin.

Jos asiaasi ei ole mahdollista hoitaa loppuun asti silmälääkärin etävastaanotolla, etälääkäri ohjaa sinut perinteiselle vastaanotolle Aavaan. Tällöin etävastaanotosta peritään hinnaston mukainen maksu.

Mihin silmälääkärin etävastaanotto ei sovellu?

  • Ensikäyntiin silmälääkärissä. 
  • Eri silmäsairauksien vuosikontrolleihin.
  • Äkillisiin näköön vaikuttaviin silmäoireisiin, silmäsärkyyn sekä silmävammoihin.
  • Silmälääkkeiden määräämiseen. Vain harvoja silmälääkkeitä voidaan määrätä potilasta näkemättä. Poikkeuksia ovat kostutusvalmisteet ja antibioottitipat sekä -rasvat.
  • Julkisen sairaanhoidon lähetteiden tekemiseen. Lähetteitä julkiseen sairaanhoitoon ei pääsääntöisesti tehdä pelkän etävastaanoton perusteella.
  • Jatkotutkimuksien määräämiseen.
  • Silmälasien määritykseen.
  • Työnäkemisen ongelmien selvittelyyn.
  • Värikalvontulehduksen hoitoon tai seurantaan.
  • Sairausloman toteamiseen.

Varmista seuraavat asiat ennen etävastaanottoa

  • Onko puhelinnumerosi ajan tasalla? Päivitä puhelinnumerosi Oma Aava -palvelussa tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.
  • Oletko hyväksynyt potilastietojen luovutuksen? Anna suostumuksesi Omakanta-palvelussa. Kun terveystietosi seuraavat mukanasi, hoitosi jatkuvuus ja suunnitelmallisuus paranee.
  • Oletko ollut äskettäin silmälääkärin hoidossa tai tutkimuksissa muualla? Ota esille muiden lääkärikeskusten tutkimustulokset sekä otetut kuvat. Tiedot Aavan käynneistä löytyvät potilastietojärjestelmästämme.
  • Oletko työterveysasiakas? Tarkista ennen ajanvarausta kuuluuko silmälääkärin etävastaanotto yrityksesi sopimukseen.
  • Onko sinulla sairauskuluvakuutus? Tarkista korvaako vakuutus silmälääkärin etävastaanoton.
  • Onko käytössäsi lääkkeitä? Ota esille tiedot käyttämistäsi lääkkeistä vahvuuksineen ja annostuksineen.

Löydä lähin silmälääkäri

Ajanvaraus Aavaan

Varaa aika silmälääkärin lähi- tai etävastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Jos et ole ennen asioinut Aavassa ja haluat varata ajan etävastaanotolle, varaa aika nettiajanvarauksesta, jotta voimme varmentaa henkilöllisyytesi verkkopankkitunnuksilla.

Jos haluat tehdä etävastaanoton ajanvarauksen lapselle, muistathan, että ajanvaraus tehdään lapsen omilla tiedoilla. Ensikäynti edellyttää tunnistautumista pankkitunnuksilla.

Mikäli lapsi ei ole aiemmin asioinut Aavassa eikä hänellä ole omia pankkitunnuksia, hänelle ei voi varata aikaa etävastaanotolle.

Lasten silmälääkärikäyntien ostopalvelu

Vastaanotettuamme HUSin silmätautien ostopalvelun maksusitoumuksen/lähetteen, ostopalvelukoordinaattorimme on yhteydessä lapsiasiakkaan huoltajiin vastaanottoaikataulun sopimiseksi.

Lasten silmätautien ostopalvelukäyntiin liittyvät tiedustelut:
p. 050 347 8297 (ma-to klo 8-16, pe klo 8-14), muina aikoina ja viikonloppuisin p. 010 380 3838.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri Anna-Ulrika Sarikkola. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Jari Inhimillisyys ja yhteisön voima auttaa niin yritystä kuin Atlantin yli soutajaa
Aavan inspiroiva Resurssi vai ihminen -aamupalakiertue rantautui 27.11. Tampereelle. Tilaisuudessa kuultiin johtamisen asiantuntija Paula Kilpistä, työterveyslääkäri Eira Roosia sekä valtamerisoutaja Jari Saariota. 
Lue lisää
Aava Prinsiipit organisaation hyvinvointiin
Usein esihenkilö kuulee työntekijän jaksamisen ongelmista siinä vaiheessa, kun tämä on saanut kolme viikkoa sairauslomaa. Mitä johtaja voi tehdä saadakseen työntekijät, tiimit ja koko organisaation voimaan aidosti hyvin?
Lue lisää
Aava-Virta-valmennukset/ On tyhmää olla kiireinen ja ylikuormittunut johtaja
Hyvinvointivalmentaja Petteri Kilpinen listaa, mitkä ovat johtajan ja esihenkilön hyvinvoinnin kompastuskivet ja karikot.
Lue lisää