Luomikuvausjärjestelmä FotoFinder antaa tarkkaa tietoa ihomuutoksista

luomikuvaus
Onko sinulla paljon luomia tai pohditko onko aurinko jättänyt pysyvästi jälkensä ihoosi? Lääkärikeskus Aavan uusi FotoFinder-luomikuvaus antaa tarkan kuvan ihomuutoksista. Laiteen avulla mahdollisen melanooman voi todeta hyvin varhaisessa vaiheessa ja luotettavan kuvauksen ansiosta vältytään turhilta koepaloilta.
FacebookTwitterLinkedIn

Tavallisesti ihotautilääkäri tarkastaa potilaan luomet ja ihomuutokset silmin. Poikkeavat tai seurattavaksi määriteltävät luomet kuvataan kameralla, jotta kuvia voi verrata myöhemmin. Tämä työtapa on työläs, ja jos iholla on paljon luomia, inhimillisten erehdysten mahdollisuus on olemassa. Satojen luomien joukossa joku voi hyvin jäädä huomaamatta.

Tästä syystä Lääkärikeskus Aavassa, Kampin toimipisteessä käyttöön otettu FotoFinder-luomikuvausjärjestelmä on ainutlaatuinen apu ihotautilääkäreille. Kyseessä on Suomen kolmas vastaava laite, ja ainoa pääkaupunkiseudulla.

Miten ja mitä FotoFinder kuvaa?

Käytännössä homma menee näin: asiakas varaa ensin ajan ihotautilääkärille, joka tutkii onko FotoFinder-kuvaus aiheellinen. Tämän jälkeen asiakas varaa ajan FotoFinder-tutkimukseen. Noin tunnin kestävällä vastaanotolla hoitaja ja ihotautilääkäri suorittavat kokovartalokuvauksen, jossa laite tallentaa kuvia ihosta asiakkaan seisoessa eri asennoissa. Katso tästä video FotoFinder-kuvauksesta (englanninkielinen).

Fotofinder-kuvauksen lisäksi ihotautilääkärin määrittää luomet, joita on syytä tarkkailla lähemmin. Nämä luomet kuvataan erikseen dermastokooppikameralla.

Seurannassa kuvaus suoritetaan 6 kuukauden-vuoden välein, aina täsmälleen samalla tavalla. Laite vertaa uusia kuvia edellisiin ja tunnistaa heti pienetkin ihomuutokset.

“FotoFinder-luomikuvausta suositellaan ihmisille, joilla on paljon luomia (yli 50) tai useita poikkeavan muotoisia luomia. Riskiryhmään kuuluvat myös he, joilla on suvussa tai itsellään ollut melanoomaa, tai joiden iho on altistunut runsaasti auringolle tai palaa herkästi”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard.

Luomikuvausjärjestelmän edut:

  • Tarkempi kuin silmin tehty tutkimus
  • Ihosyöpä melanooma voidaan todeta hyvin varhaisessa vaiheessa, jolloin sen ennuste on hyvä
  • Järjestelmä tallentaa kuviin kaikki ihon luomet, ja huomauttaa mahdollisista ihomuutoksista seuraavalla kuvauskerralla
  • Tarkan järjestelmän ansiosta ihosta ei poisteta turhaan koepaloja

FotoFinder-menetelmää on käytetty maailmalla vuosia ja tulokset ovat positiivisia.

Näin kannattaa myös itse tarkkailla luomia

Jokaisen ihmisen on hyvä tuntea oma ihonsa, sen luomet ja muut ominaispiirteet. Viikoittainen tarkastelu olisi liioittelua, mutta noin puolen vuoden välein kannattaa käydä koko iho läpi. Selkää voi tarkastella peilistä tai pyytää avuksi jotain läheistä.

“Kiinnitä huomioita, jos luomi on kasvanut tai se on epäsymmetrinen muodoltaan tai väriltään. Kesällä auringossa ilmestyvät pisamat ja pigmenttiläikät sen sijaan ovat normaaleja ihomuutoksia, eikä niistä kannata huolestua”, sanoo Bouchard.

Näemme päivittäin kasvojen ja käsien luomet, jotka ovatkin tuttuja. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ihomuutoksia voi tulla minne vain vartalossa. Muista siis tarkistaa myös esimerkiksi kainalot, korvat ja jalkaterät eri puolilta.

Mikäli olet epävarma tai pohdit onko luomissasi jotain erityistä, kannattaa varata aika ihotautilääkärille. Tarvittaessa lääkäri ottaa koepalan ihomuutoksesta. Koepalan avulla varmistetaan, ettei kyseessä ole pahanlaatuinen ihomuutos tai sen esiaste. Koepalan lausunto valmistuu kahdessa viikossa, jonka jälkeen lääkäri ilmoittaa vastauksesta puhelimitse tai kirjeitse.


Huom. FotoFinder-palvelua tarjoavat seuraavat ihotautilääkärit: Laura Bouchard, Pekka Autio ja Ville Kiiski.