Merihätään joutunut yksinpurjehtija Tapio Lehtinen oli tiukassa paikassa ilman silmälaseja – näkö korjattiin Aavassa ja seilaamisesta tehtiin taas turvallisempaa

tapio-lehtinen-aava-purjehdus
Puolisokeana hätäviestin kirjoittaminen on haastavaa kokeneellekin merenkävijälle. Linssileikkaus Aavassa toi Tapio Lehtiselle mahdollisuuden jättää silmälasit jatkossa kotiin.
FacebookTwitterLinkedIn

Purjehtija Tapio Lehtisen matka Golden Globe Racessa päättyi marraskuussa dramaattisesti Asteria-veneen uppoamiseen. Pelastautumiseen ei ollut kauaa aikaa, joten hengissä säilymisen kannalta tärkeimmät välineet eli pelastautumispuku ja selviytymispaketti grab bag, oli viipymättä napattava mukaan pelastuslautalle.

Kiireen keskellä unohtui kuitenkin jotakin tärkeää. Silmälasit jäivät uppoavaan laivaan, vaikka Tapion heikentynyt näkö olisi kaivannut lukemiseen +4,50-tehoisia linssejä.

Tämän vuoksi tekstiviestien kirjoittaminen pelastuslautalta oli vaikeaa ja kovan työn takana. Onneksi viestien vastaanottajat osasivat tulkita Tapion siansaksaa muistuttavia kirjoituksia ja mies saatiin lopulta pelastettua ehjin nahoin.

Näkö kuntoon eri etäisyyksille

Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin Tapio voi unohtaa silmälasinsa. Hänen silmänsä leikattiin hiljattain Aavassa ja mikäli toipuminen etenee suunnitellusti, ei Tapio tarvitse laseja jatkossa enää juuri lainkaan.

Tapiolle vaihdettiin linssileikkauksessa molempiin silmiin kokonaan uudet linssit. Korjattavaa oli lähinäön lisäksi myös kaukonäössä, joten samalla kertaa näkö päätettiin hoitaa kuntoon portaattomasti useammalla eri etäisyydellä. Nyt 65-vuotiaan näkö eri etäisyyksille toimii parhaalla mahdollisella tavalla ja silmälasin tarve on satunnaista.

Leikkaavana lääkärinä toimi Aavan silmätautien erikoislääkäri Petri Järventausta, jonka erikoisosaamista ovat muun muassa kaihi- ja linssikirurgia. Tapio kertoo olevansa hyvin tyytyväinen Aavassa saamaansa palveluun ja ammattitaitoiseen käsittelyyn operaation aikana.

– Kaikki on mennyt kuin elokuvissa ja nyt lukeminen ja kirjoittelu onnistuu vaivatta pikkufontillakin, Tapio sanoo.

Veri vetää merelle

Jatkossa Tapio ei kohtaa ainakaan näkökykynsä puolesta marraskuun Golden Globe Racen kaltaisia tilanteita merellä.

– Veneessä oli usein varmaan 20 paria lukulaseja ja silti ne olivat aina hukassa. On pelkkää plussaa, ettei niitä enää tarvita, Tapio sanoo.

Asteria-veneen kohtaloksi koitunut hätätilanne ei saanut Lehtistä varomaan tai pelkäämään merta, sillä purjehtijan veri vetää jo takaisin ulapalle. Ensi syksynä Tapio Lehtinen starttaa Ocean Global Race -kilpailussa kirkkain silmin.

 – Onhan tämä iso parannus myös purjehtijan turvallisuuteen. Jatkossa saa tulla vaikka näitä kiirelähtöjäkin, Tapio vitsailee.

Aavassa tehdään silmätautien erikoislääkärin vastaanottojen lisäksi useita silmäleikkauksia, kuten korkeatasoista kaihi-, karsastus- ja silmäluomikirurgiaa sekä lasiaisinjektioita. 

Lisäksi Aavassa on silmälaboratorio muun muassa silmänpainetaudin ja verkkokalvonsairauksien silmätutkimuksia varten. Aavassa saat aina kokonaisarvion silmiesi terveydestä ja yksilöllisesti laaditun arvion mahdollisesta jatkohoidosta.

Artikkelit ja tiedotteet
glaukooma Glaukooma – Näin se tunnistetaan ja hoidetaan
Silmän näköhermoa vaurioittava glaukooma, vanhalta nimeltään silmänpainetauti tai viherkaihi, on yleensä oireeton hyvin pitkään. Siksi silmälääkärin vastaanotolla kannattaa käydä säännöllisesti etenkin neljänkympin jälkeen. Lääkärikeskus Aavan silmätautien erikoislääkäri Päivi Puska kertoo, miten glaukooma todetaan, miten sitä hoidetaan ja miten se vaikuttaa arkeen. 
Lue lisää
kuivat_silmät Kuivasilmäisyys on yleisin silmävaiva
Kysymys: Mistä kuivasilmäisyys johtuu ja miten se oireilee? Mistä apu oireisiin? Vastaus: Kuivasilmäisyys on kyynelnesteen vähäisestä erittymisestä tai poikkeavasta laadusta johtuvaa silmien kuivumista. Yleisimpiä oireita ovat silmien vetistely, kirvely ja punoitus. Oireiden lieventämiseen voidaan käyttää silmien pintaa voitelevia, nestemäisiä tai geelimäisiä tippoja.
Lue lisää
karsastusleikkaus 10 kysymystä karsastusleikkauksesta
Vähäinenkin silmien karsastus voi aiheuttaa hankalia oireita, kuten näön sumenemista, päänsärkyjä tai rivien hyppimistä lukiessa. Yksi vaihtoehto karsastuksen korjaamiseen on karsastusleikkaus. Mutta kenelle se sopii, mitä leikkauksessa tapahtuu ja miltä leikattu silmä tuntuu? Aavan silmätautien erikoislääkäri ja karsastuskirurgi Laura Lindberg vastaa yleisimpiin kysymyksiin karsastusleikkauksesta.
Lue lisää