Osteopaatti, hieroja vai fysioterapeutti – löydä oikea apu vaivaasi

osteopaatti
Kun keho kipuilee, apu löytyy usein hierojalta, fysioterapeutilta tai osteopaatilta. Lääkärikeskus Aavan manipulatiivinen fysioterapeutti Jasmine Lönnroth kertoo, kuka on vaivasi paras hoitaja. 
FacebookTwitterLinkedIn

Niska tai hartiat jäykkänä? Hieroja rentouttaa lihaksia 

Hieroja on nappivalinta etenkin silloin, kun vaivanasi on niska-hartiaseudun kivut ja jännitykset. 

Hieroja avaa erilaisia lihasjumeja hieromalla – johtuivatpa ne sitten treenaamisesta tai liiasta tietokoneen äärellä istumisesta. Hieronta rentouttaa lihakset ja laittaa niissä olevat kuona-aineet liikkeelle. 

Hieronnassa voi myös käydä ennen urheilusuoritusta tai sen jälkeen, jotta lihakset rentoutuisivat ja kroppa palautuisi paremmin. 

Jos kuitenkin niska-hartiaseudun oireisiin liittyy päänsärkyä, huimausta tai käden puutumista, käy ensin lääkärin vastaanotolla selvittämässä, ovatko vaivat lihasperäisiä vai merkki jostain muusta ongelmasta. 

Koko kroppa jumissa? Osteopaatti hoitaa kokonaisvaltaisesti 

Jos tuntuu siltä, että kropassasi on kireyttä tai jokin jumi, eikä hieronta tuo helpotusta vaivaan, niin osteopaatti voi auttaa. 

Osteopaatin vastaanotolle voi hakeutua esimerkiksi selän, lantion ja lonkan alueen kipujen tai kireyksien takia, niska-hartiaseudun ongelmissa tai päänsäryn vuoksi.  

Osteopaatti on oikea osoite myös silloin, jos kehossasi tuntuu kokonaisvaltaista kireyttä, eikä keho siksi toimi ihan kunnolla. Osteopaatti avaa tällaisia kireyksiä ja parantaa kehon liikkuvuutta. 

Osteopaatti käsittelee ihmistä kokonaisuutena. Hän voi löytää kivun lähteen kauempaa kuin itse kipuilevasta kohdasta. Esimerkiksi selkäkivun syy voi löytyä lantion alueelta tai rannekivun syyksi voi paljastua jumissa oleva rintaranka. 

Osteopaatti käsittelee niveliä, lihaksia ja sidekudoksia käsiensä tuntemusten mukaan, esimerkiksi hieromalla, mobilisoimalla ja manipuloimalla. Mobilisoinnilla pyritään pehmein ottein palauttamaan nivelen liikkuvuus. Manipuloinnissa avataan lukkiutuneita niveliä ja parannetaan niiden liikkuvuutta. 

Kipeä selkä, polvi, olkapää… Fysioterapeutti etsii kivun syyn ja neuvoo kotitreenin 

Fysioterapiaan voi hakeutua monen eri vaivan takia – esimerkiksi kipeän selän, olkapään, kantapään, nilkan tai lonkan takia. Moni käy fysioterapiassa myös kuntoutuakseen tapaturmien ja leikkausten jälkeen. 

Paitsi että fysioterapeutti hoitaa, hän pyrkii myös selvittämään ongelman perimmäisen syyn. Jos esimerkiksi polveesi sattuu, fysioterapeutti selvittää kyselemällä, katsomalla ja käsillä tunnustelemalla, mikä kivun aiheuttaa. Hän tutkii, miten kävelet: onko jalassasi lihasepätasapainoa tai nilkkanivelesi lukossa. 

Itse hoidossa fysioterapeutti tekee paljon samaa kuin osteopaatti: hän käsittelee niveliä ja lihaksia mobilisoimalla ja tarvittaessa manipuloimalla. Esimerkiksi jos nivel on jäykkä, fysioterapeutti yrittää palauttaa sen normaalin liikkuvuuden. 

Saat fysioterapeutilta myös ohjeet kotiharjoituksiin, jotka helpottavat vaivaasi. Teet siis itsekin töitä sen eteen, että vaiva paranee ja pysyy poissa. 

Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan manipulatiivinen fysioterapeutti Jasmine Lönnroth.

Artikkelit ja tiedotteet
ortopedi Ortopedi, fysiatri vai liikuntalääkäri – kenelle varaan ajan?
Äkillinen polvikipu iski tai nilkka venähti? Niska niin jumissa, että näkö sumenee? Rasitusvamman jälkeen takaisin juoksupolulle? Tuki- ja liikuntaelinsairauksiin erikoistunut lääkäri osaa auttaa. Näillä Lääkärikeskus Aavan vinkeillä tunnistat, onko vaivasi paras asiantuntija ortopedi, fysiatri vai liikuntalääkäri.
Lue lisää
liikuntavammat Liikkujan 5 yleisintä vaivaa – milloin on aika mennä lääkäriin?
Nilkka nyrjähti sulkapallokentällä tai sääri on kipeä juoksulenkin jälkeen? Liikuntavamma voi yllättää varovaisenkin kuntoilijan. Lääkärikeskus Aavan liikuntalääkäri neuvoo, miten hoidat tyypillisimmät liikuntavaivat kotikonstein ja milloin on aika käydä lääkärillä.
Lue lisää
polvikipu Polvikipu vaivaa? 7 kysymystä polven ongelmista
Polvi kipuilee, jomottaa tai turpoaa? Miten tunnistaa polven rasitusvamma? Entä mistä äkillinen polvikipu voi johtua – tai saako kipeän polven kanssa liikkua? Lääkärikeskus Aavan ortopedian, kirurgian ja traumatologian erikoislääkäri Nina Voutilainen vastaa yleisiin kysymyksiin polvikivusta.
Lue lisää