Papilloomavirus ja kondylooma – 5 faktaa, jotka rauhoittavat mieltäsi
1. Papilloomavirustartunta on erittäin yleinen – ja paranee yleensä itsestään
Papilloomavirus eli HPV (human papilloma virus) on yleisin sukupuoliteitse tarttuva virusinfektio, joka tarttuu helposti iho- ja limakalvokontaktissa. Se tarttuu siis yhdynnän lisäksi esimerkiksi suuseksissä. Tarttuminen on mahdollista myös sormista sukuelimiin.
HPV on hyvin tavallinen, sillä noin 80 prosenttia yhdynnässä olleista on saanut tartunnan. HPV-infektio paranee lähes aina itsestään.
2. Papilloomavirus ja kohdunkaulan syöpä – Seulontojen avulla syövän esiasteet saadaan ajoissa kiinni
Sukuelimiin tarttuvia papilloomaviruksia on noin 40. Ne jaetaan matalan ja korkean riskin viruksiin sen mukaan, miten vahva yhteys niillä on kohdunkaulan syöpään.
- Matalan riskin papilloomavirukset aiheuttavat kondyloomia eli visvasyyliä, jotka ovat harmittomia ja paranevat yleensä itsestään.
- Korkean riskin papilloomavirukset voivat saada aikaan muutoksia limakalvojen pintasolujen lisääntymisessä. Noin 90 prosenttia näistä muutoksista paranee itsestään parin vuoden sisällä. Joskus ne saattavat kuitenkin kehittyä kohdunkaulan, emättimen tai ulkosynnyttimien syöväksi tai miehillä penis- tai peräaukon syöväksi.
Korkean riskin HPV-tartunta on yleensä oireeton, eli se ei aiheuta kondyloomia, kipua, valkovuotoa eikä juuri muitakaan oireita. Useimmiten korkean riskin papilloomavirukset viihtyvät kohdunkaulalla, mutta ne saattavat tarttua myös ulkosynnyttimiin, emättimen limakalvolle, nielun limakalvoille tai esimerkiksi penikseen tai peräaukkoon.
HPV-infektio ei vielä tarkoita, että syöpään sairastumisen riski on kovin suuri. Kohdunkaulan syöpä kehittyy hyvin hitaasti eli noin 7–10 vuoden kuluessa HPV-infektiosta. Tämän takia meillä on kattava seulontajärjestelmä: sen avulla syövän esiasteet saadaan ajoissa kiinni ja tarvittaessa hoidettua, eikä syöpä ehdi kehittyä.
3. HPV-testi – Lievät muutokset häviävät itsestään lähes aina
HPV testataan kohdunkaulan syövän seulonnoissa, joihin kutsutaan 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Joissain kunnissa seulontoihin kutsutaan myös 25-vuotiaat.
Kohdunkaulan syöpä kehittyy niin hitaasti, että viiden vuoden välein tehtävällä seulonnalla ehditään yleensä löytää syövän esiasteet ennen kuin ne kehittyvät syöväksi.
HPV-testi tehdään ottamalla näyte kohdunkaulalta. Jos HPV-testi on positiivinen, tutkitaan myös kohdunkaulalta samassa yhteydessä otettu papanäyte. Tässä tutkimuksessa patologi määrittelee mahdolliset solumuutokset kohdunkaulan soluissa.
Mikäli muutoksia on, niiden paranemista seurataan. Lievät muutokset häviävät lähes aina itsestään. Siksi ne testataan uudestaan aikaisintaan vuoden kuluttua. Näin elimistö saa aikaa parantaa ne.
Alle 30-vuotiaita ei seulota HPV:n osalta, koska heidän testinsä ovat niin usein positiivisia, että siitä syntyy vain turhaa huolta. Heiltä tutkitaan papanäyte esiasteiden varalta. Positiivinen HPV-testitulos ei siis sinänsä ole huolestuttava, jos HPV ei ole aiheuttanut vahvoja solumuutoksia kohdunkaulalla.
Jos asia kuitenkin mietityttää, meiltä Aavasta löytyy apua.
4. Kondylooma ei lisää kohdunkaulan syövän riskiä
Kondyloomiksi kutsutaan papilloomaviruksen aiheuttamia syylämäisiä muutoksia, joita voi ilmaantua sukuelinten tai peräaukon limakalvoille ja niiden ympärille.
Kondyloomien syöpäriski huolestuttaa monia, mutta kondylooma eivät ole yhteydessä kohdunkaulan syöpään, eli siitä ei tarvitse murehtia.
Kondyloomia tarvitsee muutenkin hoitaa vain harvoin. Yleensä elimistö parantaa ne aikanaan itse, eivätkä ne aiheuta yleensä muuta kuin ulkonäköharmia. Kondyloomat eivät yleensä kutise tai vuoda verta.
Jos kondyloomat ovat kovin häiritseviä, niitä on kovin runsaasti ja ne aiheuttavat ongelmia esimerkiksi virtsatessa tai ulostaessa, niitä voidaan poistaa laserilla. Yleensä näin voi käydä, jos ihmisen immuunivasteessa on ongelmia eli hän on sairas tai hänellä on vastustuskykyä alentava lääkitys. Terveillä ihmisillä toimenpiteitä tarvitaan harvoin.
Kondyloomien hoitamiseen on myös erilaisia paikallishoitotuotteita, liuoksia ja voiteita. Ne eivät välttämättä ole kovin tehokkaita, ja niitä voi joutua käyttämään pitkään. Nämä lääkkeet eivät myöskään paranna papilloomaviruksen aiheuttamaa infektiota, joten kondyloomat voivat uusiutua, kunnes elimistö on häätänyt viruksen.
5. HPV-rokote on paras ehkäisy papilloomavirukseen
Paras papilloomaviruksen ehkäisykeino HPV-rokotus.
Kansallisessa rokoteohjelmassa HPV-rokote annetaan 10–12-vuotiaille lapsille. Tyttöjen rokotukset aloitettiin vuonna 2013 ja poikien vuonna 2020. Parhaiten rokote suojaa, kun seksielämää ei ole vielä aloitettu. Rokotteen voi kuitenkin halutessaan ottaa myös aikuisena.
Papilloomavirus on niin yleinen ja tarttuu niin herkästi, että sen välttäminen ilman rokotusta on hyvin hankalaa. Kondomi auttaa jonkin verran, mutta käytännössä viruksen ehkäisy on vaikeaa, jos harrastaa seksiä.
Kohdunkaulansyövän kehittymistä voi kuitenkin ehkäistä käymällä seulonnoissa ja välttämällä tupakoimista. Tupakointi pitkittää HPV-infektiota, jolloin papilloomaviruksella on enemmän aikaa tehdä tuhojaan kohdunkaulalla.
Asiantuntijana Lääkärikeskus Aavan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Heidi Sarajuuri-Scheperjans.