Papakoe

Säännöllinen kohdunsuun irtosolunäyte eli papakoe on tehokas keino ennaltaehkäistä kohdunkaulan syöpää. Papa-koe otetaan yleensä gynekologin vastaanotolla. Kunnallinen kohdunkaulan syövän seulonta papakokeella aloitetaan yleensä 30-60 vuoden iässä.

Papilloomavirus kohdunkaulansyövän aiheuttajana

Papilloomavirukset ovat hyvin yleisiä ja ne tarttuvat iho- ja limakalvokontaktissa. Yleisimpänä tartuntareittinä on seksikontakti. Koska papilloomavirus tarttuu myös iholta iholle, ei kondomikaan suojaa siltä täysin.

Papilloomavirus (HPV) on merkittävä tekijä kohdunkaulansyövän synnyssä.

Merkittävät papa-muutokset ovat yleensä seurausta pitkittyneestä papilloomavirustulehduksesta.

Papilloomavirusrokote suojaa tehokkaasti virustartunnoilta, mutta seulonnan tarvetta rokottaminen ei poista.

Miksi papa-koe otetaan?

Papa-näytteistä seulotaan kohdunkaulansyöpään ja syövän esiasteisiin viittaavia solumuutoksia.

Tavoitteena on löytää hitaasti kehittyvän kohdunkaulansyövän esiasteet hyvissä ajoin, jolloin varsinaisen syövän syntyminen voidaan estää hoidon avulla.

Nestepapa-menetelmä ja papilloomavirustesti

Aavassa on siirrytty uuteen, aiempaa tarkempaan nestepapa-menetelmään, jolla yhdestä ja samasta näytteestä voidaan lääkärin lähetteen perusteella testata sekä korkean riskin papilloomavirus, papa-näyte että näiden kahden yhdistelmä.

Korkean riskin papilloomavirustesti kertoo, onko kohdunsuulla papilloomavirusta. Pitkittynyt virustulehdus lisää kohdunkaulan syövän riskiä. Oman gynekologin kanssa voi pohtia, onko testaus omalla kohdalla aiheellista.

Nestepapalla saadaan tarvittaessa lisäksi tietoa muista tulehduksista ja vallitsevasta hormonaalisesta tilanteesta.

Virustestiä voidaan käyttää myös apuna jo todetun solumuutoksen merkityksen selvittelyssä.

Virustestiä ei tulisi ottaa nuorilta, alle 30-vuotiailta naisilta, koska positiivinen tulos on nuorilla hyvin yleinen ja aiheuttaa siten turhaa huolta. Yli 30-vuotiaiden seulonnassa papilloomavirustestaus on perustelua ja papakoe kannattaa ottaa vain jos virustesti on positiivinen.

Papakokeen seulonnat

Suomessa naiset saavat kutsun kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein 30–60 vuoden iässä. Joissakin kunnissa seulonta aloitetaan jo 25-vuotiaana ja/tai se jatkuu 65-vuotiaaksi.

Näytteenoton tiheydestä kannattaa neuvotella oman gynekologin kanssa. On tilanteita, joissa tiheämpikin näytteenotto on järkevää.

Papa-koe on erityisen tärkeä gynekologisen tutkimuksen lisäksi, jos sinulla: 

  • esiintyy ylimääräistä veristä tai muuta vuotoa 
  • esiintyy yhdynnänjälkeistä veristä vuotoa 
  • epäillään papilloomavirustulehdusta tai muuta gynekologista tulehdusta 
  • todetaan ulkoiset kondyloomat 
  • on aiemmin hoidettu kohdunkaulansyövän esiaste, jolloin on syytä tutkia Papa-näyte vuosittain 
  • edellisestä tutkimuksesta on pitkä aika tai joukkotarkastus on jäänyt väliin 

Valmistautuminen papakokeeseen

Papakokeeseen ei tarvitse valmistautua erityisesti.

Yleensä papakokeeseen tullaan kuukautisvuotojen välisenä aikana. Uusi nestepapa-menetelmä löytää kuitenkin mahdolliset solumuutokset myös verisestä näytteestä.

Gynekologisi tai lääkärisi ottaa kohdunsuulta ja kohdunkaulakanavasta pyyhkäisynäytteen pehmeällä harjalla. Hän painaa harjaa kevyesti kohdunsuuta vasten ja kiertää sitä viisi kierrosta.

Näytteenotto kestää vain muutaman sekunnin ja onnistuu helposti gynekologisen tutkimuksen yhteydessä.

Oikein tehtynä papa-kokeen ottaminen ei yleensä satu. Mikäli näytteen ottaminen on aiemmin sattunut tai ollut hankalaa, mainitse aiemmista ongelmista gynekologillesi tai lääkärillesi ennen näytteen ottoa.

Papakokeen tulokset määrittelevät jatkohoidon tarpeen

Gynekologisi tai lähetteen tehnyt lääkäri toimittaa vastauksen papa-kokeestasi sovitulla tavalla. Jos tulos on poikkeava, hän antaa sinulle ohjeet jatkohoidosta.

Useimmiten papa-kokeen solumuutokset eli atypiat ovat itsestään paranevia. Jatkotoimenpiteeksi riittää tällöin uuden näytteen otto 6–12 kuukauden kuluttua. Tuloksia on kuitenkin tärkeä seurata.

Jos virustesti on pitkään positiivinen tai vaikka solumuutokset olisivat lieviä, mutta ne näkyvät seurannassa pitkään, on tarpeen tehdä kohdunsuun mikroskooppitutkimus eli kolposkopia.

Jos papa-kokeen tulokset viittaavat vaikeampiasteiseen muutokseen tai kohdunkaulan syöpään, lääkärisi määrää sinulle välittömästi jatkotutkimuksia.

Kohdunsuulta paikallispuudutuksessa otettavat koepalat tutkitaan laboratoriossa, minkä jälkeen lääkärisi määrää jatkohoidon tuloksien mukaan. Tarvittaessa suunnitellaan poikkeavan alueen poisto loop- eli sähkösilmukkahoidolla.

Ajanvaraus

Varaa aika gynekologille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Aava Edenneen Parkinsonin taudin hoitovalikoima laajenee – Uusi hoitomuoto käyttöön ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa
Ihonalainen levodopainfuusiohoito aloitettiin ensimmäisenä Suomessa Lääkärikeskus Aavassa 22.4.2024.
Lue lisää
Aava-kallio Syyllisyyden lihavuudesta on loputtava –  Lääkäri Emilia Huvisen uutuuskirja sukeltaa lihavuuden taustoihin
Lihavuuden taustalla vaikuttavat monet kehon biologiset tekijät. On korkea aika vapautua itsekurin puutteeseen tai omaan kykenemättömyyteen liittyvistä leimoista sekä syyllisyyden ja häpeän tunteista. Lihavuustutkija ja Aavan naistentautien erikoislääkäri Emilia Huvinen on julkaissut kirjan lihavuudesta ja sen ymmärtämisestä.
Lue lisää
Aava Aavalle ja Pikkujätille myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Aava ja Pikkujätti noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää