Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys

Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys tehdään, kun on tarve tutkia tarkemmin kohdunkaulan, emättimen tai ulkosynnytinten aluetta. Tähystyksen tekee aina asiaan perehtynyt gynekologi.

Milloin tehdään kohdunsuun tähystys eli kolposkopia?

Kolposkopia on tarpeellinen muun muassa seuraavissa tilanteissa:

  • papa-kokeessa ilmenneiden muutosten tarkempi selvittely
  • korkean riskin papilloomavirus (esimerkiksi toistuva positiivinen löydös)
  • kohdunkaulan syövän tai syövän esiasteen epäily
  • annetun hoidon (esimerkiksi sähkösilmukka- eli loop-hoidon) jälkeinen seuranta
  • emättimen tai ulkosynnytinten haavauma, joka ei parane
  • toistuvat ylimääräiset vuodot esimerkiksi yhdynnän jälkeen
  • kohdunsuun, emättimen ja ulkosynnyttimien muutosten tai oireiden tarkempi selvittely

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Sinun ei tarvitse valmistautua toimenpiteeseen erityisesti. Kolposkopiaa ei kuitenkaan voida tehdä kuukautisten aikaan.

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Kohdunsuun tähystys tehdään gynekologin kolposkopiavastaanotolla, erikseen sitä varten varatulla ajalla. Gynekologi asettaa emättimeen tähystimen, jolla hän tarkastelee emätintä ja kohdunsuuta, välillä myös suurennuksen avulla. Mikäli tutkimuksen yhteydessä otetaan pieniä pinnallisia kudosnäytteitä, otetaan näytteet paikallispuudutuksessa, jonka pistäninen voi tuntua hetken epämiellyttävältä. Tutkimus itsessään on yleensä täysin kivuton.

Kohdunsuun tähystyksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen sinun on hyvä ottaa hetki rauhallisesti. Sairaslomalle ei kuitenkaan ole tarvetta. Tutkimuksen jälkeen voi esiintyä veristä jälkivuotoa, jolloin on syytä välttää yhdyntää, ammekylpyjä ja tamponin käyttöä. Jos sinulla ilmaantuu poikkeuksellista vuotoa ja tulehduksen oireita, otathan yhteyttä lääkäriisi.

Kun tutkimustulokset valmistuvat, gynekologisi tekee päätöksen mahdollisesta jatkoseurannasta tai jatkohoidosta, ja hän ilmoittaa siitä sinulle yhdessä sopimallanne tavalla. Tarvittaessa gynekologisi varaa sinulle uuden ajan ja muutosalue voidaan poistaa kohdunsuulta ns. sähkösilmukkahoidolla (Loop-hoito). Aina ei tarvita sähkösilmukkahoitoa, vaan huolellinen seuranta riittää. Lievät muutokset paranevat yleensä itsekseen. Gynekologisi arvioi, kumpi on sinun tilanteessasi parempi vaihtoehto.

Ajanvaraus

Voit varata ajan gynekologille Naisten Aava Kampista nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla numeroon 010 380 5100.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen_sairaala_Aava

Lämminhenkinen yksityinen sairaala – 8 syytä valita Aava

Aava on suomalainen perheyritys, jonka sairaala sijaitsee ydinkeskustassa Helsingissä Aava Kampin yhteydessä. Arvoihimme kuuluu, että sinua hoidetaan kokonaisvaltaisesti ja lämmöllä ja saat tukea, jos leikkaus jännittää. Käyntisi jälkeenkään et jää yksin, vaan lääkäri seuraa toipumistasi. On monta syytä valita Aavan sairaala – tässä niistä kahdeksan.
Lue lisää
aurinkoihottuma-punoittaa-ja-kutisee

Aurinkoihottuma – Mikä siihen auttaa ja kenelle sopii valohoito?

Kutittaa, punoittaa ja näppylöitäkin nousee – aivan kuin iho olisi allerginen auringolle! Aurinkoihottuma vaivaa jossain vaiheessa jopa joka viidettä suomalaista. Paras keino välttyä siltä on suojata iho auringolta, mutta myös siedätyshoitoa on tarjolla. Lääkärikeskus Aavan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Katariina Mähönen kertoo, mitä läiskille ja näpyille voi tehdä.
Lue lisää
rustovaurio

Rustovaurion etenemistä voi ehkäistä – Tiesitkö nämä 7 asiaa rustovammoista?

Jos rusto on kerran vaurioitunut, se ei yleensä enää parane. Hyvä uutinen on se, että liikunta ja painonhallinta vähentävät kipuja ja voivat ehkäistä rustovaurion pahenemista ja äitymistä nivelrikoksi asti. Lääkärikeskus Aavan tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuulääkäri Joakim Lindfors jakaa tärkeimmät faktat rustovaurioista ja kertoo, millaisesta hoidosta voi olla apua.
Lue lisää