Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys

Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys tehdään, kun on tarve tutkia tarkemmin kohdunkaulan, emättimen tai ulkosynnytinten aluetta. Tähystyksen tekee aina asiaan perehtynyt gynekologi.

Milloin tehdään kohdunsuun tähystys eli kolposkopia?

Kolposkopia on tarpeellinen muun muassa seuraavissa tilanteissa:

  • papa-kokeessa ilmenneiden muutosten tarkempi selvittely
  • korkean riskin papilloomavirus (esimerkiksi toistuva positiivinen löydös)
  • kohdunkaulan syövän tai syövän esiasteen epäily
  • annetun hoidon (esimerkiksi sähkösilmukka- eli loop-hoidon) jälkeinen seuranta
  • emättimen tai ulkosynnytinten haavauma, joka ei parane
  • toistuvat ylimääräiset vuodot esimerkiksi yhdynnän jälkeen
  • kohdunsuun, emättimen ja ulkosynnyttimien muutosten tai oireiden tarkempi selvittely

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Sinun ei tarvitse valmistautua toimenpiteeseen erityisesti. Kolposkopiaa ei kuitenkaan voida tehdä kuukautisten aikaan.

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Kohdunsuun tähystys tehdään gynekologin kolposkopiavastaanotolla, erikseen sitä varten varatulla ajalla. Gynekologi asettaa emättimeen tähystimen, jolla hän tarkastelee emätintä ja kohdunsuuta, välillä myös suurennuksen avulla. Mikäli tutkimuksen yhteydessä otetaan pieniä pinnallisia kudosnäytteitä, otetaan näytteet paikallispuudutuksessa, jonka pistäninen voi tuntua hetken epämiellyttävältä. Tutkimus itsessään on yleensä täysin kivuton.

Kohdunsuun tähystyksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen sinun on hyvä ottaa hetki rauhallisesti. Sairaslomalle ei kuitenkaan ole tarvetta. Tutkimuksen jälkeen voi esiintyä veristä jälkivuotoa, jolloin on syytä välttää yhdyntää, ammekylpyjä ja tamponin käyttöä. Jos sinulla ilmaantuu poikkeuksellista vuotoa ja tulehduksen oireita, otathan yhteyttä lääkäriisi.

Kun tutkimustulokset valmistuvat, gynekologisi tekee päätöksen mahdollisesta jatkoseurannasta tai jatkohoidosta, ja hän ilmoittaa siitä sinulle yhdessä sopimallanne tavalla. Tarvittaessa gynekologisi varaa sinulle uuden ajan ja muutosalue voidaan poistaa kohdunsuulta ns. sähkösilmukkahoidolla (Loop-hoito). Aina ei tarvita sähkösilmukkahoitoa, vaan huolellinen seuranta riittää. Lievät muutokset paranevat yleensä itsekseen. Gynekologisi arvioi, kumpi on sinun tilanteessasi parempi vaihtoehto.

Ajanvaraus

Voit varata ajan gynekologille Naisten Aava Kampista nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla numeroon 010 380 5100.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
epävakaa-persoonallisuus

Epävakaa persoonallisuushäiriö aiheuttaa kärsimystä ja heikentää toimintakykyä

Epävakaa persoonallisuushäiriö ilmenee mielialan ja tunnetilojen sekä käyttäytymisen haitallisena epävakaisuutena, joka vaikuttaa omaan toimintaan ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo häiriön synnystä, erityispiirteistä sekä hyvän hoidon tärkeydestä. Yli puolella oireet lievittyvät viidessä vuodessa niin, etteivät diagnostiset kriteerit enää täyty.
Lue lisää
mielenterveys-aava

Kaksisuuntainen mielialahäiriö on monimuotoinen sairaus – tunnista oireet

Kaksisuuntainen mielialahäiriö sisältää vaihtelevasti masennus- sekä vauhdikkaita mania- tai hypomaniajaksoja. Psykiatrian erikoislääkäri Tarja Seuri kertoo, millaisia ongelmia oireilusta voi seurata. Hoidon kulmakivi ovat mielialaa tasaavat lääkkeet, mutta myös elintavoilla on voinnille merkitystä.
Lue lisää
Vastuullisuustyö_Aava

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Aavan vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Aavassa on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää