Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys

Kolposkopia eli kohdunsuun tähystys tehdään, kun on tarve tutkia tarkemmin kohdunkaulan, emättimen tai ulkosynnytinten aluetta. Tähystyksen tekee aina asiaan perehtynyt gynekologi.

Milloin tehdään kohdunsuun tähystys eli kolposkopia?

Kolposkopia on tarpeellinen muun muassa seuraavissa tilanteissa:

  • papa-kokeessa ilmenneiden muutosten tarkempi selvittely
  • korkean riskin papilloomavirus (esimerkiksi toistuva positiivinen löydös)
  • kohdunkaulan syövän tai syövän esiasteen epäily
  • annetun hoidon (esimerkiksi sähkösilmukka- eli loop-hoidon) jälkeinen seuranta
  • emättimen tai ulkosynnytinten haavauma, joka ei parane
  • toistuvat ylimääräiset vuodot esimerkiksi yhdynnän jälkeen
  • kohdunsuun, emättimen ja ulkosynnyttimien muutosten tai oireiden tarkempi selvittely

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Sinun ei tarvitse valmistautua toimenpiteeseen erityisesti. Kolposkopiaa ei kuitenkaan voida tehdä kuukautisten aikaan.

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Kohdunsuun tähystys tehdään gynekologin kolposkopiavastaanotolla, erikseen sitä varten varatulla ajalla. Gynekologi asettaa emättimeen tähystimen, jolla hän tarkastelee emätintä ja kohdunsuuta, välillä myös suurennuksen avulla. Mikäli tutkimuksen yhteydessä otetaan pieniä pinnallisia kudosnäytteitä, otetaan näytteet paikallispuudutuksessa, jonka pistäninen voi tuntua hetken epämiellyttävältä. Tutkimus itsessään on yleensä täysin kivuton.

Kohdunsuun tähystyksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen sinun on hyvä ottaa hetki rauhallisesti. Sairaslomalle ei kuitenkaan ole tarvetta. Tutkimuksen jälkeen voi esiintyä veristä jälkivuotoa, jolloin on syytä välttää yhdyntää, ammekylpyjä ja tamponin käyttöä. Jos sinulla ilmaantuu poikkeuksellista vuotoa ja tulehduksen oireita, otathan yhteyttä lääkäriisi.

Kun tutkimustulokset valmistuvat, gynekologisi tekee päätöksen mahdollisesta jatkoseurannasta tai jatkohoidosta, ja hän ilmoittaa siitä sinulle yhdessä sopimallanne tavalla. Tarvittaessa gynekologisi varaa sinulle uuden ajan ja muutosalue voidaan poistaa kohdunsuulta ns. sähkösilmukkahoidolla (Loop-hoito). Aina ei tarvita sähkösilmukkahoitoa, vaan huolellinen seuranta riittää. Lievät muutokset paranevat yleensä itsekseen. Gynekologisi arvioi, kumpi on sinun tilanteessasi parempi vaihtoehto.

Ajanvaraus

Voit varata ajan gynekologille Naisten Aava Kampista nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla numeroon 010 380 5100.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
shutterstock_735545155

Enterorokko aikuisella – eroaako lasten taudista?

Enterorokkotartunnan voi saada aikuisenakin, vaikka olisi sairastanut taudin lapsena. Se johtuu siitä, että enteroviruksia on erilaisia. Yleislääketieteen erikoislääkäri Mikko Oikkonen selvittää, millaisia oireita tauti aikuisella aiheuttaa ja miten niitä voidaan lievittää.
Lue lisää
lasse-lempainen

Huippuortopedi Lasse Lempainen aloittaa leikkaukset ja vastaanoton Helsingissä Aavassa

Maailman kärkiortopedeihin kuuluva Lasse Lempainen hoitaa paitsi jalkapallotähtiä ja huippu-urheilijoita, myös tavallisten kuntoilijoiden alaraajavammoja. Rasitusvammojen syynä on usein liian yksipuolinen ja kova harjoittelu.
Lue lisää
nainen-long-covid

Tunnista long covidin oireet ajoissa – asiantuntijan mukaan tauti on merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Heräät yöllä hikisenä ja syke käy toisella sadalla. Työpäivät kuluvat sumun keskellä ja keskittyminen herpaantuu jatkuvasti. Urheilusta ei tule mitään, rintaa painaa ja henki salpautuu. Voisiko kyseessä olla long covid? Suomen long covid -asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, neurologian erikoislääkäri Risto O. Roine kertoo näkemyksensä pitkäkestoisesta koronasta.
Lue lisää