Kohdunsuun sähkösilmukkahoito (Loop)

Kohdunsuun sähkösilmukkahoidolla (Loop) poistetaan kohdunsuun tähystyksessä todettu muutos tai muutokset kohdunsuulta. Näin ehkäistään muutosten pahentumista ja pienennetään kohdunkaulan syövän riskiä. Tavallisimmin Loop-hoito tehdään HPV-viruksen aiheuttaman solumuutoksen vuoksi. Aavan hoitoihin erikoistuneet gynekologit tekevät hoidon vastaanottokäynnillä.

Ennen kohdunsuun sähkösilmukkahoitoa

Sinun ei tarvitse valmistautua toimenpiteeseen erityisesti.

Huomioithan kuitenkin, että hoitoa ei voida tehdä kuukautisten aikaan.

Toimenpide tehdään Naisten Aava Kampissa ja toimenpiteen tekee Loop-hoitoihin erikoistunut gynekologi.

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Toimenpiteen aluksi tehdään kolposkopia eli kohdunsuun tähystys. Tämän jälkeen kohdunsuu puudutetaan paikallispuudutuksella.

Loop-hoidossa kohdunsuulta poistetaan kartiomainen kudospala, joko tarkemman diagnoosin tekemiseksi tai jo todetun syövän esiasteen hoitamiseksi. 

Poisto tapahtuu sähkösilmukan avulla. Tavoitteena on poistaa muuntunut kudos kohdunsuulta ja estää näin kohdunkaulansyöpää syntymästä. Hoito on nopea (noin 15-30 minuuttia, esivalmistelut mukaan lukien) ja puudutuksessa kivuton.

Kohdunsuun sähkösilmukkahoidon jälkeen

Et tarvitse sairauslomaa hoidon jälkeen. Hoidon jälkeen kannattaa kuitenkin varata hetki rauhallista aikaa.

On normaalia, että hoidon jälkeen esiintyy vereslimaista vuotoa jopa 3-4 viikon ajan. Tänä aikana kannattaa välttää tamponin käyttöä, uintia, yhdyntää ja ammekylpyjä.

Poistettu kudospala lähetetään patologille tutkittavaksi. Saat hoidon tehneeltä lääkäriltä tutkimustulokset koepalasta 2-4 viikon kuluessa erikseen sovittavalla tavalla.

Vastauksen perusteella lääkäri sopii tarvittavan jatkoseurannan (papakoe- tai kolposkopiaseuranta) ja sen aikataulun.

Hoidon jälkeen kohdunsuun olisi suositeltavaa antaa parantua noin pari kuukautta ennen mahdollista raskautta. Kohdunkaula paranee yleensä hyvin eikä hoidolla ole vaikutusta raskaaksi tulemiseen.

Joskus hoidetun alueen päälle muodostunut rupi saattaa irrota ja aiheuttaa runsasta verenvuotoa. Silloin sinun kannattaa olla välittömästi yhteydessä hoidon tehneeseen lääkäriin tai yöaikaan päivystävään sairaalaan.

Jos huomaat tulehdusoireita, kuten pahanhajuista vuotoa, kuumeilua tai alavatsakipuja, ota yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin.

Ajanvaraus

Varaa aika kolposkopioita ja Loop-hoitoja tekevälle asiantuntijalle soittamalla  Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön sähköpostitse naistenaava@aava.fi.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
ALS

ALS pelottaa – kuka on riskissä sairastua?

ALS-tauti on musertava uutinen, koska lihasrappeumasairaus vie edetessään sekä liikunta- että puhe- ja nielemiskyvyn ja päättyy kuolemaan. Neurologian erikoislääkäri, dosentti Filip Scheperjans kertoo, mitkä tekijät voivat altistaa sairastumiselle ja mitkä ovat ALS:n ensioireet.
Lue lisää
aava-golftapahtuma

Hyvinvointi tarvitsee isoja ja pieniä tekoja

Aava vei asiakkaitaan lämpöiseen syyssäähän kisaamaan golfmestaruudesta. Kisan lomassa keskusteltiin siitä, miten ihmisten hyvinvointi on kiinteä osa jokaista yritystä, joka haluaa parantaa tuottavuuttaan tai tuloksentekokykyään.
Lue lisää
pms

PMS-oireet – tunnista ja hoida hyvin

PMS-oireet liittyvät normaaliin kuukautiskiertoon. Valtaosalla oireilu on lievää, mutta jotkut kärsivät vaikeista oireista. Silloin on syytä hakea rohkeasti ammattiapua. Kätilö Mari Päiväniemi kertoo, miten haittaavia oireita voidaan lievittää, kotikonstein sekä lääkärinhoidolla.
Lue lisää