Kohdunsuun sähkösilmukkahoito (Loop)

Kohdunsuun sähkösilmukkahoidolla (Loop) poistetaan kohdunsuun tähystyksessä todettu muutos tai muutokset kohdunsuulta. Näin ehkäistään muutosten pahentumista ja pienennetään kohdunkaulan syövän riskiä. Tavallisimmin Loop-hoito tehdään HPV-viruksen aiheuttaman solumuutoksen vuoksi. Aavan hoitoihin erikoistuneet gynekologit tekevät hoidon vastaanottokäynnillä.

Ennen kohdunsuun sähkösilmukkahoitoa

Sinun ei tarvitse valmistautua toimenpiteeseen erityisesti.

Huomioithan kuitenkin, että hoitoa ei voida tehdä kuukautisten aikaan.

Toimenpide tehdään Naisten Aava Kampissa ja toimenpiteen tekee Loop-hoitoihin erikoistunut gynekologi.

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Toimenpiteen aluksi tehdään kolposkopia eli kohdunsuun tähystys. Tämän jälkeen kohdunsuu puudutetaan paikallispuudutuksella.

Loop-hoidossa kohdunsuulta poistetaan kartiomainen kudospala, joko tarkemman diagnoosin tekemiseksi tai jo todetun syövän esiasteen hoitamiseksi. 

Poisto tapahtuu sähkösilmukan avulla. Tavoitteena on poistaa muuntunut kudos kohdunsuulta ja estää näin kohdunkaulansyöpää syntymästä. Hoito on nopea (noin 15-30 minuuttia, esivalmistelut mukaan lukien) ja puudutuksessa kivuton.

Kohdunsuun sähkösilmukkahoidon jälkeen

Et tarvitse sairauslomaa hoidon jälkeen. Hoidon jälkeen kannattaa kuitenkin varata hetki rauhallista aikaa.

On normaalia, että hoidon jälkeen esiintyy vereslimaista vuotoa jopa 3-4 viikon ajan. Tänä aikana kannattaa välttää tamponin käyttöä, uintia, yhdyntää ja ammekylpyjä.

Poistettu kudospala lähetetään patologille tutkittavaksi. Saat hoidon tehneeltä lääkäriltä tutkimustulokset koepalasta 2-4 viikon kuluessa erikseen sovittavalla tavalla.

Vastauksen perusteella lääkäri sopii tarvittavan jatkoseurannan (papakoe- tai kolposkopiaseuranta) ja sen aikataulun.

Hoidon jälkeen kohdunsuun olisi suositeltavaa antaa parantua noin pari kuukautta ennen mahdollista raskautta. Kohdunkaula paranee yleensä hyvin eikä hoidolla ole vaikutusta raskaaksi tulemiseen.

Joskus hoidetun alueen päälle muodostunut rupi saattaa irrota ja aiheuttaa runsasta verenvuotoa. Silloin sinun kannattaa olla välittömästi yhteydessä hoidon tehneeseen lääkäriin tai yöaikaan päivystävään sairaalaan.

Jos huomaat tulehdusoireita, kuten pahanhajuista vuotoa, kuumeilua tai alavatsakipuja, ota yhteyttä toimenpiteen tehneeseen lääkäriin.

Ajanvaraus

Varaa aika kolposkopioita ja Loop-hoitoja tekevälle asiantuntijalle soittamalla  Aavan asiakaspalveluun 010 380 3838.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön sähköpostitse naistenaava@aava.fi.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Työterveys

Aava Hämeenlinnan työterveystoiminta kasvaa liiketoimintakaupan myötä

Aava vahvistaa toimintaansa työterveyspalveluiden tuottajana Hämeenlinnassa liiketoimintakaupan myötä. Finla Työterveys Oy myy Hämeenlinnan työterveysliiketoiminnan Lääkärikeskus Aavalle.
Lue lisää
d-vitamiinia

D-vitamiini – paljonko on tarpeeksi?

D-vitamiini on elimistölle välttämätön vitamiini, josta suomalaisilla on talvikuukausina puutetta. Tilanne on helppo korjata D-vitamiinilisällä, mutta todellinen tarve selviää vain D-vitamiinitasojen mittauksella. Sisätautien erikoislääkäri Ari Aimolahti kertoo, milloin mittaus on syytä tehdä ja millaisia oireita D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa.
Lue lisää
Mononukleoosi

Mononukleoosi eli pusutauti – kaikki saavat tartunnan, mutta vain osa oirehtii

Mononukleoosi on pääasiassa pikkulasten, teinien ja nuorten aikuisten tauti. Sen tarttuminen tapahtuu ennen kaikkea syljen välityksellä, useimmiten suutelemalla. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jarkko Korpi kertoo, millaisia pusutaudin oireet ovat ja mitä erityispiirteitä sairauteen liittyy.
Lue lisää