Rokottaudu influenssaa vastaan

influenssarokotus
Jokavuotiselta nuhakuumeelta voi olla vaikea välttyä, mutta kausi-influenssalta kannattaa ja voi suojautua!
FacebookTwitterLinkedIn

Jokavuotiselta nuhakuumeelta voi olla vaikea välttyä, mutta kausi-influenssalta kannattaa ja voi suojautua!

Influenssa pysyy loitolla vuosittain annettavalla rokotteella. Influenssarokotus suojaa influenssavirusten aiheuttamilta taudeilta, mutta ei tavallista flunssaa tai nuhakuumetta aiheuttavilta viruksilta.

Influenssavirukset saapuvat Suomeen joulukuun tienoilla. Tehokkain suoja influenssaa vastaan on rokote, joka tulisi ottaa vuosittain ja ennen epidemian alkamista. Loka-marraskuu on parasta aikaa rokottautua, sillä suojan kehittymiseen menee noin kaksi viikkoa.

Influenssa kestää jopa 10 päivää 

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama ylempien hengitysteiden tulehdus, joka alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Kuumeen laskettua influenssassa ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Flunssa taas on puhekielinen nimitys lievälle ylähengitystien infektiosairaudelle.

Influenssaan sairastunut voi tartuttaa taudin toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä tai kosketustartuntana käsien välityksellä. Tauti leviää helposti ahtaissa tiloissa kuten kouluissa, julkisissa liikennevälineissä tai varuskunnissa.

Terveellä aikuisella influenssa kestää neljästä kymmeneen päivää, mutta vanhuksilla ja lapsilla influenssa voi aiheuttaa vakavamman taudinkuvan ja jälkisairauksia. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos tauti on korkeakuumeinen, jos yleisvointi on huonompi kuin mihin on flunssassa tottunut, tai jos oireet palaavat ensin lievityttyään.

Influenssarokotteen hyödyt

  • Rokote ehkäisee jopa 80 prosenttia työikäisten ja perusterveiden influenssoista.
  • Vaikka teho ei ole 100-prosenttinen, rokotetun henkilön sairastuessa taudin kesto on lyhempi ja oireet lievempiä.
  • Rokote estää taudin leviämistä kotona ja työpaikalla. 
  • Rokote vähentää jälkitauteja, kuten korvatulehduksia ja keuhkokuumeita.